Natuurlijk smeren

Sinds ik me bewust ben van wat ik eet, ben ik ook gaan letten op wat ik op mijn huid smeer. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar vroeger nooit bij stil stond en dacht net als veel mensen: als het in de winkel verkocht wordt, dan zal het wel goed zijn, de overheid beschermt ons wel. Niets is minder waar, helaas. In veel producten zitten irriterende stoffen die heftige reacties kunnen oproepen en veel stoffen zijn erg kankerverwekkend. De lijst met giftige stoffen is enorm en voor de gewone mens is het ook niet duidelijk wat de namen betekenen. Zelf heb ik op een gegeven moment alles drastisch weggedaan en ben me gaan verdiepen in natuurlijke cosmetica. Dit valt echter niet mee, want bijna overal zit wel iets in wat niet goed is en het is lastig om erachter te komen wat sommige stoffen met je lichaam doen. Dit is helaas ook bij biologische producten het geval.

De laatste tijd worden er steeds meer mensen bewust van wat ze op hun lichaam smeren en daar maken de fabrikanten dankbaar “gebruik” van. Zodra er een bepaald percentage biologische of natuurlijk ingrediënten in zit, mogen ze het ook op de verpakking neerzetten. Overal prijkt het woord “natuurlijk”, “bio” of “eko” in grote letters op de verpakkingen, maar dit zegt nog niet zoveel. Bij de aanschaf van natuurlijke verzorgingsproducten weten veel mensen ook niet waar ze op moeten letten. Er staan vaak zoveel onbekende termen bij de ingrediëntenlijst.

Ik ben erachter gekomen dat je veel cosmetica ook makkelijk zelf kunt maken. Dan kun je er precies instoppen wat je zelf wilt. Je kunt hierover meer lezen in mijn al eerder geschreven column over natuurlijke cosmetica. Het maken van je eigen cosmetica kost wel veel tijd en dat is iets wat veel mensen te kort komen.

Ringana

Onlangs heb ik de producten van Ringana mogen proberen en wil jullie daar in het kort iets over vertellen. Ringana is een Oostenrijks merk, dat sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar is. Het leuke aan dit merk is dat ze gebruik maken van ingrediënten, die je in principe zou kunnen eten. Alles is 100% biologisch, vers en natuurlijk. Ringana voegt geen parabenen, emulgatoren, kleur- of geurstoffen en ook geen conserveringsmiddelen toe aan haar producten. Sommige natuurlijke cosmetica merken maken gebruik van natuurlijke conserveringsmiddelen, zoals benzoëzuur, salicylzuur, sorbinezuur en benzylalcohol. Deze zijn toegestaan in Nederland, echter bij Ringana vinden ze dat er geen conserveringsmiddelen in een product thuis horen, hoe natuurlijk ze ook mogen zijn. De houdbaarheid van Ringana producten bedraagt 3 maanden. Alle producten zijn tevens dierproefvrij en vrijwel allemaal ook veganistisch.

Over de verpakking is ook nagedacht. Ringana verpakt haar producten in biologisch afbreekbaar of recyclebaar materiaal en de bestellingen worden verzonden in gerecycled karton. Het opvulmateriaal dat gebruikt wordt is gemaakt van biologische mais. Dit is oplosbaar in water en kan je zonder probleem door het toilet spoelen.

Ringana kan de versheid van haar producten garanderen, omdat ze rechtstreeks aan de klanten leveren, zonder tussenkomst van winkels. Door de versheid van hun producten kunnen de producten beter hun werk doen op de huid. Door conserveringsmiddelen neemt de werkzaamheid van de actieve stoffen namelijk erg af en worden de open verpakkingen vaak langer gebruikt dan de bedoeling is. De reactie met zuurstof en eventueel huidbacteriën (bv. gebruik van crème uit een potje) zorgt ervoor dat de substantie van het product verandert. Dit komt de werkzaamheid van de actieve stoffen niet ten goede.

Ik vind het belangrijk dat er voor het maken van m’n producten geen mensen worden uitgebuit of worden onderbetaald. Gelukkig denken ze er bij Ringana net zo over. Veel van hun ingrediënten halen ze uit Afrika. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de mensen met wie ze werken. Ze hebben vaste producenten in dienst, die zij garanderen van een inkomen, in ruil daarvoor zijn zij verzekerd van goede en biologische kwaliteit. In Gambia heeft Ringana een weeshuis gebouwd waar 180 kinderen weer een thuis hebben gevonden en naar school kunnen.

Assortiment

Het assortiment van Ringana is vrij breed. Ze hebben onder andere de volgende producten:

1. alles op het gebied van gezichts- en lichaamsverzorging
2. mondverzorging
3. bad- en doucheverzorging
4. zonneverzorging
5. deodorant
6. een breed scala aan voedingssupplementen
7. ondersteunende gezondheidsdranken

Ik vind het altijd vrij lastig om uit te zoeken welke crème er precies bij m’n huid past. Een miskoop is al snel gemaakt en dan zit je met de rest van de tube waar je niets aan hebt. Dat is natuurlijk zonde. Daar hebben ze bij Ringana wat op gevonden. Ze hebben er diverse kennismakingssetjes gemaakt, die je zeer voordelig kunt bestellen. Zo weet je zeker of je het juiste product in huis haalt en het is ook een leuk idee om cadeau te geven of handig om mee op reis te nemen. Je hebt 2 verschillende soorten kennismakingssets:

1. Gezichtsverzorging, deze bestaat uit:

– Reinigingsmelk
– Gezichtslotions
– Hydroserum
– Crème concentraat

2. Lichaamsverzorging, deze bestaat uit:

– bodylotion
– voetbalsem
– handbalsem

Er zijn 4 verschillende soorten huidtypes waar je voor in aanmerking kunt komen. Zelf heb ik een normale tot gemengde huid en kwam uit op huid type 2.

Het opvallende aan deze producten vind ik de geur en koelheid die ik ervaar bij het opbrengen daarvan. De producten ruiken heerlijk en fris en geven een verkoelend effect bij het smeren. Ze trekken snel in de huid en laten geen vettige laag achter. Heerlijk als je net onder de hete douche vandaan komt.

2 Reacties

  1. Jaaa, ik ben ook helemaal superenthousiast over Ringana. Ik heb onlangs de crèmeconcentraat, de tandolie en de reinigingsmelk besteld. Ik ben er superblij mee en mijn huid leeft helemaal op!

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in