Ritalin Methylphenidate

Ritalin, ook bekend als methylphenidate, is een stimulerend medicijn. De voornaamste werking is het verbeteren van de gemoedstoestand en het concentratievermogen. Het wordt onder meer gebruikt bij ADHD en narcolepsie. Recreatief gebruik is strafbaar, toch gebruiken vooral scholieren het om de prestaties te verbeteren. Het gebruik van dit middel wordt gepaard met enkele lastige bijwerkingen. Zo leiden hoge doseringen tot symptomen die vergelijkbaar zijn met hard drugsgebruik. De gevaren en enkele alternatieven bespreken we in dit artikel. Gebruik je dit middel, of ken je iemand die het gebruikt? Dan is dit artikel voor je. Lees het goed voor je verder gaat met dit middel.

Ervaring met Ritalin Methylphenidate

Heb je ervaring met Ritalin of ben je benieuwd naar de ervaringen van anderen? Maak dan gebruik van het reactieformulier onderaan deze pagina. Alle reacties worden gepubliceerd, zowel positief als kritisch (negatief).We zijn benieuwd naar zowel jouw ervaring met het product, als je ervaring met de levering en aftersales. Commerciële reacties zijn ongewenst en worden verwijderd.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Ritalin wordt pas voorgeschreven als de volgende aandoeningen zijn geconstateerd, narcolepsie (slaapzucht), ADD of ADHD. Dat is de enige legale manier om eraan te komen. Zo een diagnose wordt in de meeste gevallen pas vastgesteld na een gesprek met de ouders. De psycholoog probeert dan na te gaan als er al aanwijzingen van ADD of ADHD in de jeugd waren. Is dit niet het geval, dan is het waarschijnlijk dat je symptomen ergens anders vandaan komen. Er zijn gevallen geweest waar deze stap werd overgeslagen.

Recreatief gebruik van dit middel is echter heel populair. Vooral onder de studenten en in branches waarbij de werkdruk heel hoog zit. Men gebruikt het dan voor het volgende:

 • De prestaties te verbeteren op school, studie of werk.
 • Minder druk en beter handelbaar te zijn.

Ritalin als oplossing voor onhandelbare kinderen

Ritalin schrijft men het meest voor bij jonge kinderen die onhandelbaar zijn. Bij kinderen wordt de diagnose een beetje anders vastgesteld. Hier is de kans van een verkeerde diagnose best groot, omdat je als ouder moeilijk kunt aangeven als je kind een chronisch probleem heeft. Wellicht is het een tijdelijke probleem. De kinderen zijn immers nog zo jong, dat je eigenlijk te weinig van ze hebt ervaren om dit vast te stellen. Tevens hebben kinderen weinig zelfreflectie.

Met deze medicijnen wordt het gedrag van het kind aangepast. De ouders nemen zo een extreme stap doorgaans om hun leven makkelijker te maken, of om de prestaties op school te verbeteren. Men kent de gevaren van dit middel dan niet. En die zijn aanzienlijk als je dit middel voor langere periodes gebruikt. Het is immers een crystal meth of cocaïne achtige substantie.

Ritalin vergeleken met harddrugs

Het zijn medicijnen die door arts worden voorgeschreven, maar toch kun je Ritalin heel makkelijk vergelijken met harddrugs als amfetamine, cocaïne en crystal meth (methamphetamine). Qua werking lijken deze stimulerende middelen sterk op elkaar. Ze stimuleren het centrale zenuwstelsel en verbeteren je concentratievermogen. In je hersenen krijg je dus hetzelfde effect. Je voelt je euforisch en op den duur zal het lichaam tolerantie opbouwen, dus zal je steeds meer van het spul nodig hebben om hetzelfde effect te ervaren.

Waarom je het niet moet gebruiken

Er zijn genoeg redenen om Ritalin niet te gebruiken, enkele redenen om er niet aan te beginnen zijn:

1.   Je raakt er verslaafd aan

Als bij cocaïne en andere harddrugs is Ritalin fysiek en mentaal verslavend. Op den duur zul je er niet zonder kunnen. De ontwenningsverschijnselen zijn zodanig ingrijpend dat je het afkicken moeilijk volhoudt.

De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn:

 • Je voelt je geïrriteerdheid
 • Gevoelens van depressie
 • Fysieke en mentale vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Nervositeit
 • Moeilijk kunnen concentreren

2.   Het verandert je karakter

Bij een persoon met ADD of ADHD merk je meteen de verandering in het karakter wanneer zij met Ritalin aan de slag gaan. De voorheen levendige persoon wordt vervangen door iemand die veel rustiger en rationeel is. De chaotische eigenschappen en creativiteit verdwijnen bijna helemaal. De persoon is nu handelbaar en helaas ook onherkenbaar. Dit effect kun je niet terugdraaien door een dosering over te slaan. Het enige wat je dan zult merken zijn de ontwenningsverschijnselen.

3.   Het maakt je depressief

Bij regelmatig gebruik zul je op gegeven moment neerslachtig worden. Dit houdt aan wanneer je besluit te stoppen met dit middel. Begin er dus liever niet aan.

4.   Je hebt het niet nodig

Deze medicijnen worden doorgaans gebruikt om concentratieproblemen aan te pakken. Mogelijk zit de kern van je concentratiestoornis ergens anders. Pak die aan en je zult geen medicijnen nodig hebben. We grijpen nu veels te snel naar stimulerende middelen, terwijl die in vele gevallen niet nodig zijn.

5.   De positieven ervan zijn zwaar overdreven

Wat men steeds denkt is dat Ritalin een wondermiddel is en het geheim achter het behalen van je doelen. Die doelen kunnen zijn het verbeteren van de prestaties op school of op het werk. Met een verbeterde concentratievermogen is het mogelijk om je prestaties te verbeteren. Echter zijn er geen garanties dat je je op de juiste dingen zult concentreren. Dit zul je uit jezelf moeten halen. De motivatie zul je intern moeten zoeken en niet extern. Is dat niet haalbaar, dan zul je niks hebben aan dit middeltje.

6.   Het is slecht voor de gezondheid

Naast het effect op je mentale gezondheid tast het je fysieke gezondheid ook aan. Het brein en hart zijn 2 organen die er echt onder lijden. Stimulerende middelen beïnvloeden de werking van de hersenenen en dwingen het hart om harder te werken. Dit is niet goed voor de gezondheid.

Alternatieven voor Ritalin

Concentratieproblemen hebben meestal een dieperliggende oorzaak die je zonder drugs kunt aanpakken. Meestal is de veroorzaker iets extern zoals relatieproblemen of onenigheid op de werkvloer. Pak de veroorzakers aan om je concentratievermogen te verbeteren.

Bovendien is het niet realistisch om 8 uren achter elkaar volledig geconcentreerd bezig te zijn. Dit is een mythe en absoluut niet haalbaar.

Er zijn een paar simpele trucjes om je concentratievermogen te verbeteren. Enkelen zijn:

 • Bouw pauzes in
 • Richt je op taken die je leuk vindt
 • Sport regelmatig
 • Gezonde voeding
 • Zorg ervoor dat je werkplek rustig is en geen afleidingen bevat
 • Werk vanuit een takenlijst
 • Ga mediteren.

Gezonde Groeten,

natascha

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelJenny Bor Hormoon- en Voedingscoach
Volgend artikelHoe krijg je Mooie Billen?
ritalin-methylphenidateRitalin, ook bekend als methylphenidate, is een stimulerend medicijn. De voornaamste werking is het verbeteren van de gemoedstoestand en het concentratievermogen. Het wordt onder meer gebruikt bij ADHD en narcolepsie. Recreatief gebruik is strafbaar, toch gebruiken vooral scholieren het om de prestaties te verbeteren....

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in