Home Voeding Zijn Rode Bieten Gezond?

Zijn Rode Bieten Gezond?

0
Zijn Rode Bieten Gezond?
Beetroot hummus with chickpeas and cilantro sprigs in a blue painted bowl on dark wooden background. selective Focus

Bieten zijn geweldig voor de gezondheid! Vraag het maar aan onze voorouders. De oude Grieken zagen het gebruik van deze bieten als een manier om het bloed af te koelen. En zij waren niet de enigen die de kracht van bieten kenden. De Romeinen, dankzij de beïnvloeding van de Grieken, gebruikten de sap van bieten tegen koorts. Vooral kinderen in de groei hadden er baat bij. En de voordelen stoppen niet daar. Later ontdekte men dat bieten een gunstige werking hebben op het spijsverteringstelsel. De rode kleur komt van de stof Anthocyaan. Deze kleurstof zit in de celvacuole van hogere planten. Het is een speciale verbinding die krachtige anti-kanker eigenschappen bevat.

Rode bieten zijn goed voor het hart

In bieten vind je een natuurlijke anti-inflammatoire agent genaamd betaïne. Met betaïne kun je de cardiovasculaire systeem gezond houden. Dit belangrijk enzym wordt in de maag aangemaakt, zodra er vetten en koolhydraten daar arriveren. En tekort aan betaïne houdt meteen bloedarmoede in. Je lichaam kan dan moeilijker calcium en ijzer opnemen. Bovendien beschermen rode bieten tegen hart- en vaatziekten en zouden ze cholesterolverlagend zijn.

Rode bieten als bron van vitaminen en mineralen

Bieten hebben dus een gunstige werking op je gezondheid. Het is een groente die je kunt gebruiken tegen verschillende ziekten en aandoeningen. Rode bieten zijn een goede bron van belangrijke vitaminen en mineralen, waaronder vitamine B1, B2, B12 en C. Ook bevatten ze magnesium, kalium, fosfor, koper, jodium en ijzer. Je lichaam heeft er dus veel baat bij. Dit maakt rode bieten ook een goed middel om bloedarmoede te voorkomen. Vooral zwangere vrouwen kunnen rode bieten goed gebruiken vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Doordat rode biet foliumzuur bevat helpt het de baby ook beschermen tegen spina bifida (open ruggetje).

Rode bieten ontgiften het lichaam

Ontgiften is iets waar men steeds vaker over spreekt. Met rode bieten kun je op een natuurlijke manier het ontgiftingsproces stimuleren. In de bieten zitten anti-oxidanten welke goede detoxifiers zijn. De cellulose en pectine in de bieten kunnen de spijsvertering verbeteren. Daarnaast kunnen bieten toxine extraheren uit het lichaam. Deze combinatie aan stoffen maakt dat bieten leverziekte kunnen voorkomen. Ook zijn ze een goede remedie tegen leververvetting.

Door bieten te eten stimuleer je de bloedstroom en reguleer je je cholesterolgehalte en bloeddruk. Dit stimuleert de goede werking van de lever en beschermt de bloedvaten.

Bovendien staan anti-oxidanten bekend om het vertragen van het verouderingsproces.

Rode bieten zijn goed voor het afweersysteem

Recente onderzoeken hebben bewezen dat rode bieten het immuunstelsel sterker maken en kankerbestrijdende stoffen bevatten. Men gelooft dat rode bieten kanker kan genezen. Daarnaast zijn het goede bronnen van verschillende vitaminen en mineralen die het lichaam nodig heeft.

Rode bieten zijn goed voor het uithoudingsvermogen

Sporters hebben veel aan rode bieten. Zij kunnen rode bietensap drinken om het uithoudingsvermogen te verhogen. Deze sap heeft een hoge nitraatgehalte dat de aanmaak van stikstofoxide stimuleert. Deze stof zorgt ervoor dat het zuurstofverbruik in de spieren optimaal wordt geregeld. Hoe beter dit wordt geregeld, hoe minder zuurstof je nodig hebt om inspanningen te leveren. Zo kun je het sporten langer volhouden. Sporters worden aangeraden om zes dagen voor een competitie dagelijks een halve liter bietensap te gebruiken.

Rode bieten zijn goede koolhydraten

Rode bieten zijn een geweldige bron van gezonde koolhydraten die makkelijk verteren. Ze bevatten weinig calorieën en hebben een gunstige werking op de smaakpapillen en de darmen.

Verlaagt bloeddruk en cholesterol

Heb je een verhoogde bloeddruk dan kun je dit verlagen door elke dag een glas rode bietensap te drinken. De nitraten in deze sap zorgen ervoor dat het stikstofmonoxidegehalte in het bloed stijgt. Hierdoor verloopt de bloedsomloop vlotter. Verder werkt deze sap cholesterolverlagend.

Gezonde Groeten,

natascha

Vorig artikel Tips om niet aan te komen tijdens de Zomervakantie
Volgend artikel Snelle Eiwitrijke Snacks
Al van jongs ben ik bezig met het creëren van deze gezonde levensstijl. De factoren beweging, gezonde voeding en ontspanning hebben ervoor gezorgd dat ik in balans ben. Ik ben gediplomeerd voedingsdeskundige, hormoontrainer, (dieet)psycholoog, orthomoleculair voedings- en supplement adviseur. De afgelopen jaren heb ik duizenden mensen geholpen bij het creëren van een gezonde levensstijl. Ik zie het als een uitdaging om te bloggen voor kwalitatief hoogwaardige websites als vetvrij.com en maak gebruik van <a href="https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/" rel="noopener"><strong>wetenschappelijk studies en bronnen</strong></a> om mijn verhaal te onderbouwen. Heb je een vraag of suggesties naar aanleiding van mijn columns of reviews? Laat dan een reactie achter onderaan de pagina. Ik lees alles reacties en reageer indien wenselijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987