Sapkuur

Verreweg de meeste mensen die vasten, doen dat op de dokter Bircher Benner-wijze, de Zwitserse arts die deze methode ontwikkelde in de laatste jaren van de negentiende eeuw. Deze vorm van vasten heeft allerlei voordelen boven andere vormen. De sappen van vruchten en groenten puilen uit van de mineralen en vitaminen. En de koolhydraten die ze bevatten zijn lichtverteerbaar, waardoor het afbreken van vet veel geleidelijker gebeurt dan bijvoorbeeld bij theevasten. De nare geurtjes en geluiden zijn bij sapvasten ook minder aanwezig.

Voor dit dieet kun je zelf verse vruchten en groenten persen of je koopt sappen (niet gepasteuriseerd en zonder suiker!). De eerste methode verdient absoluut de voorkeur, maar dan moet je de sappen wel onmiddellijk na persing opdrinken, want al heel snel verliezen ze hun waarde. Alle vruchten komen in aanmerking voor de sapkuur, al moet je met citrusvruchten een beetje rustig aan doen als je een gevoelige lever hebt. Goede groentesappen die voor deze kuur kunnen worden gebruikt, zijn de sappen van wortelen, andijvie, veldsla, kropsla, aardappels, zuurkool, witte kool, brandnetel, paardebloem, spinazie, tomaten, bieten en knolselderij. Let op: drink de verse en gebottelde sappen niet in grote teugen op, maar ‘eet’ ze langzaam met een plastic theelepeltje. Laat het sap lang in je mond rondgaan, zodat het speeksel zijn werk kan doen. Per dag drink je ongeveer twee liter vocht, waarvan één liter sap. Doe de sapkuur één tot anderhalve week, afhankelijk van hoe je je voelt. Tijdens de eerste drie dagen van de afbouw van de kuur moet je sap blijven drinken en daar alleen ingrediënten aan toevoegen. Bij vruchtensap zijn dat biogarde, volle melk, eiwitpoeder, lijnzaadextract, havervlokken of honing. Bij groentesap: gistvlokken, room, lijnzaad, eigeel of melk.

Bestel dit boek bij bol·com

Sapvasten en ontgifting
Sapvasten en ontgifting
S. Meyerowitz

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

20 Reacties

 1. Slimstop is een een bedrijf dat alleen maar puur zakelijk bezig is en alleen het winstoogmerk voor ogen heeft. Begeleiding etc is zeer onprofessioneel. Worden zaken voorgeschoteld die dan niet worden nagekomen. De prijs is veel te hoog voor het aangebodene.

  • Hallo Bernard,
   Ik deel deze ervaring van je die jij hebt met het bedrijf Slimstop. Ik ga nooit meer via Slimstop een sapreis boeken.
   Slimstop laat het zelf allemaal erg mooi en heerlijk overkomen terwijl de realiteit totaal anders is. Ik heb een wijze les gehad (jaar geleden met Slimstop) weggeweest) Nooit meer.

  • De negatieve reactie’s gericht op het bedrijf genaamd Slimstop zijn zeer terecht geplaatst. Ik heb een tijd geleden ook een sapvast vakantie via dit bedrijf gedaan en helaas is deze zeer teleurstellend verlopen. De zogenaamde zakenvrouw van Tulder (Slimstop staat op haar naam) is onervaren met het sappen en kan absoluut geen hulp bieden aan mensen die bijvoorbeeld klachten ervaren/krijgen tijdens het sapvasten. Zeer onprofessioneel allemaal. Jammer van mijn geld. Ik sap voortaan fijn thuis onder mijn eigen begeleiding.

 2. Ik ben zowel op Vlieland geweest als op Terschelling.
  Vlieland (frie-vit) fantastisch maar over Terschelling heb ik de zelfde mening als eerder genoemd door Anna

 3. Ikzelf heb twee jaar geleden op Terschelling eenvijfdaagse sapkuur gevolgd bij Slimstop. Ik was zeer tevreden over het resultaat, maar ook over de locatie, mijn eigen appartment en de begeleiding.
  Over een paar weken ga ik weer alleen nu een vierdaagse.

 4. Ook ik ben bij Slimstop op Terschelling geweest en had dezelfde ervaring als Anna hierboven. Hoewel het sapvasten goed beviel, zou ik het nooit meer bij Slimstop doen. Dat heeft alles te maken met de onvriendelijke eigenaresse en begeleidster. Veel mooie praatjes op de website maar in de werkelijkheid wordt alles afgeraffeld en is het een kwestie van snel geld verdienen. Niet doen bij haar er zijn vast veel betere plekken, ook in NL, om te sapvasten.

 5. Ik heb sapvasten op Terschelling gedaan bij Slimstop. Ik kan iedereen aanraden om een sapvastenkuur te doen. Ik zou het alleen nooit meer bij Slimstop doen. De organisatie en begeleiding was ronduit slecht en er was geen enkele begeleiding bij medische problemen. De eigenaresse doet alles zelf en kan het niet aan. Daarbij is ze niet enthousiast en te geroutineerd (vond onze hele groep). Over het sapvasten zelf ben ik erg enthousiast. Ik ben enkele kilo’s afgevallen en kan dat tot vandaag goed volhouden. Ik voel me beter en heb meer energie. Maar nogmaals: niet doen bij Slimstop.

 6. Mocht iemand een lekkere sappenkuur willen proberen en woon je toevallig in Amsterdam? Vandaag kan je een 3 daagse sappenkuur kopen voor maar € 49.95! Elke dag 3x 500 ml versgeperst sap thuis afgeleverd! Heerlijk toch?

 7. Hoi Allemaal,

  Ik ben momenteel bezig met een sapkuur, samen met een aantal collega’s op het werk. Dit is leuk om te doen omdat je dan ervaringen kunt uitwisselen en elkaar mentaal kunt steunen. Gelukkig leent mijn werk zich er goed voor om een sapkuur vol te houden. Alleen ’s avonds, als je voor je gezinsleden moet koken en zelf bijschuift met een sapje, kun je een behoorlijke dip krijgen zoals ik gisteren. Gelukkig gaat het wel weer over. Een sapkuur werkt op alle vlakken door: je wordt je heel bewust je zelf, zowel geestelijk als lichamelijk en je ontwikkelt je wilskracht om door te gaan. Daarbij reinigt het ook nog eens je lichaaam. Een mooi proces!

  • Hallo Una,

   Hoe ben je het sapkuren doorgekomen? En wat was je doel als ik vragen mag?
   Heb je de sappen zelf gemaakt of ingekocht en indien je het zelf hebt gedaan heb je dat met een sapcentrifuge of slow juicer gemaakt?

   Een hoop vragen zal je misschien denken. Ik heb mede dankzij sapkuren een hele metamorfose ondergaan (andere baan, bewuster en gezonder leefpatroon,veel afgevallen) en ben nieuwsgierig hoe anderen sapvasten ervaren.

   met vriendelijke groet

   Arno Sanders

 8. Hoi Flu,
  Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar het kuurcentrum wat je noemde in je bericht. Hoe is het bevallen? En kan je me de naam van het kuurcentrum vertellen?
  Groetjes HannaH

  • Hallo Hannah,

   ik weet niet of je ooit antwoord hebt gehad op je vraag, maar sapvasten kan in Nederland o.a.

   op Terschelling (Slimstop)
   op Schouwen Duiveland (de Schouw)

   sinds kort ook in Noordwijk (dat doe ik zelf, na zeer goede resultaten met sapvasten in het verleden, ben ik zelf sapvast coach geworden. Sapvasten is niet nieuw, maar mijn aanpak wel. Ik zou zeggen kijk en vergelijk, anders neigt dit wel een verkooppraatje te worden, wat niet mij insteek is.

   met warme groet,
   Arno

  • Hoi Arno,
   Wil je meer vertellen over het sapvasten in noordwijk?
   Is dat sapvasten aan zee?
   Groet Anke

 9. Ik zit op dit moment in een kuurcentrum, derde dag van mijn sapkuur. Voel me prima, moet alleen heeeeel veel plassen. Leuk van dit centrum is dat het midden in de bossen ligt, niet duur is en dat mijn hond mee mocht. Een aanrader!

  Groetjes allemaal! (PS internetten kan hier dus ook)

  • Hoi Flu, goed zeg, dat een sapkuur ook in Nederlqnd kan. Waar doe je het. Wel luxe, dat je internet hebt. Hoe lang duurt het, en wat is je doel?

   Veel succes,

   Sanne

 10. Ik ga volgende week sapkuren (in Nederland maar wel in een kuuroord). ik vindt het een beetje eng, maar fijn om zulke goede berichten te lezen!

 11. Twee maanden geleden een sapvasten kuur in Portugal gedaan, bij vitalise, en hoewel ik eerst een beetje huiverig tegenover het idee stond om een week lang niets te eten viel het me meer dan mee. Iets meer dan 3 kilo kwijt, vet kwijt en spiermassa bijgekomen, en een enorme boost, ook geestelijk. Veel frisser in lichaam en geest. Het is ook de aanzet geweest bij mij voor een gezondere levensstijl, gezonde voeding, meer bewegen. Echt een aanrader!

 12. Sapkuur: helemaal ok als je niet moet werken: ik was op 1 dag genezen van maag-darm virus met spier- en gewrichtspijn.
  Maar uit werken op enkel sap lukt niet hoor: ben beginnen volle rijst eten en toen ging het beter.

 13. Sapvasten is erg goed voor het lichaam! Alleen het maken van de sappen kan veel werk zijn. Zelf heb ik een kuur bij Sapmeesters gevolgd. Zij maken verse sappen en leveren dit aan huis. Ideaal!
  Van complete Detox kuren (met alleen sap van fruit en groente) tot Weight kuren met soep en tussendoortjes. Makkelijk, gezond en vers… en echt op maat. Ik heb zelf een allergie voor aardbeien en daar hielden ze rekening mee. Grappig zijn ook de healthshots (zoals tarwegrassap, citroensap en aloe verasap) die meegeleverd worden. Een echte aanrader voor iedereen die gezond wilt leven.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in