School en Snackbar uit elkaar

Het Voedingscentrum pleit voor navolging van het beleid van Los Angeles als het gaat om aan banden leggen van het aantal verkooppunten van fastfood en snacks in woonwijken. Volgens Voedingscentrum moeten alle Nederlandse steden het beleid van Los Angeles volgen. Kinderen zijn namelijke extra gevoelig voor verleidingen. Daarom zou een dergelijk verbod er zeker moeten komen in de buurt van scholen.

Ook in Nederland worden mensen op bijna iedere straathoek continu in de verleiding gebracht om een snelle, calorierijke snack te verorberen. Een gezondere keuze is vaak niet aanwezig. Het Voedingscentrum vindt dat ieder mens zelf verantwoordelijk is voor wat hij eet en drinkt, mits hij een keuzemogelijkheid heeft. Het Voedingscentrum vindt ook dat het eten van fastfood en ander calorierijk eten geen gewoonte, maar uitzondering moet zijn. We worden immers steeds dikker. Onnodige verleiding in de vorm van een grote verkrijgbaarheid via verkooppunten in de wijk, moet daarom worden vermeden.

Strenger vestigingsbeleid
In 2006 riep het Voedingscentrum de overheid al op een strenger vestigingsbeleid te voeren voor fastfood– en afhaalrestaurants. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat er een verband bestaat tussen hoe vaak iemand fastfood eet en de kans om dik te worden. Als we de strijd tegen overgewicht willen aangaan, dan moeten de overheid en het bedrijfsleven de consumenten helpen een gezonde keuze te maken. Minister Klink onderschrijft dit in de recent verschenen Voedingsnota.

Bescherm kinderen tegen verleidingen
Kinderen en jongeren verdienen extra aandacht. Steeds meer kinderen hebben last van overgewicht. Vlakbij scholen zijn vaak één of meerdere verkooppunten die calorierijke snacks verkopen. De verleiding is dan voor scholieren wel erg moeilijk te weerstaan. Daarom wil het Voedingscentrum dat de overheid nieuwe verkooppunten van snacks in de buurt van een school verbiedt. Zo wordt het voor kinderen makkelijker om de strijd tegen overgewicht te winnen.

Bron: Voedingscentrum

1 reactie

  1. Ik las dat u bij de overheid al in 2006 heeft aangedrongen op een strenger beleid met betrekking tot snackbars bij scholen in de buurt. Ik vroeg me af of daar gehoor aan is gegeven? Ik wil namelijk protesteren tegen de komst van een snackbar bij een school maar heb geen idee of er inmiddels wettelijke maatregelen zijn genomen waar ik me op kan beroepen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in