sCoolsport, Gezond en Actief

Beweging en goede voeding centraal bij sCoolsport-thema

Vandaag was ik als gewichtscoach betrokken bij de grote aftrap van sCoolsport in de gemeente Tholen. En wat een betrokkenheid van velen!

Gewicht, Voeding en Beweging

Als beginnend en volop netwerkend gewichtsconsulente kwam ik zo’n 2 jaar geleden via de gemeente Tholen in contact met Sport Zeeland, onderdeel van de Provincie Zeeland. Sport Zeeland heeft een project full_126_4_Scoolsport_logo_RGB voor basisscholen, waarbij scholen met subsidie van gemeenten een project aangaan, waarbij de kinderen 3 jaar worden gevolgd en 3 jaar les krijgen in gezond gewicht, gezonde voeding én voornamelijk bewegen. Docenten dienen wekelijks lessen te geven over deze onderwerpen. Maar vooral vereist dit betrokkenheid vanuit plaatselijke sportverenigingen om natuurlijk hun sport bij de basisschooljeugd te promoten en deze kinderen via een gratis kennismakingsles en veel sportieve motivatie aan het sporten te krijgen. Hoe treffend was vanochtend de uitspraak van de plaatselijke judoleraar op mijn vraag of hij het leuk vond. ‘Het is niet belangrijk of ik het leuk vind’, zei hij, ‘maar of de kinderen het leuk vinden’.  Precies, daar gaat het om! Bewegen is leuk, maar je kind moet het zelf ook leuk vinden!

Destijds werd mij verteld dat scholen een gesubsidieerd budget krijgen, maar zelf bepalen hoe de lessen er uit zien. Mijn interesse was gewekt! Ik voorzag voor mijzelf een onderwijzende rol.

De afgelopen jaren heb ik alles goed in de gaten gehouden en soms staat de wind ineens de goede kant op en tref je op het juiste moment de juiste mensen. Mijn rol als gewichtsconsulente op de aftrap van 2 scholen was een feit.

Vandaag was het dus zover!

Veel sportieve kinderen die kennis maakten met judo, gymnastiek/turnen, basketbal en natuurlijk gezonde voeding. Vanochtend zag ik 5 enthousiaste groepen van speciaal basisonderwijs voorbij komen voor het Schijf van Vijf spel. Juffen en ouders deden actief mee en ook bij hen zag en hoorde je soms de verbazing. ‘He … is ontbijtkoek en evergreen niet gezond?’ ‘Ja, dat had je niet gedacht he’, was dan mijn antwoord, waarna ik uitleg gaf over de aanwezige suikers, maar dat een stuk ontbijtkoek of een evergreen altijd nog gezonder was dan een mars of een gevulde koek. Visueel ondersteunde ik alles met plaatjes met daarbij de behorende hoeveelheid suikerklontjes. Als ik vroeg of de ouders van de kinderen bij de welbekende Mc wel eens 28 suikerklontjes voor hun kinderen bestelden, keken zij mij raar aan. Toen ik een plaatje met milkshake en de stapel suikerklontjes die erin zit liet zien snapten zij mijn opmerking en schrokken daarvan. Ik geniet van zulke momenten!

Kinderen met Overgewicht

Die ochtend telde ik zo op het oog 7 te zware kinderen. Eerdere door sCoolsport verrichte metingen bevestigen mijn beeld. Er is veel overgewicht en obesitas op deze school. Hoe komt dat nu toch, vraag ik mij af. Het antwoord weet ik eigenlijk al wel. Te veel en te vet en suikerrijk eten en te weinig beweging! Het lijkt zo simpel, maar helaas ziet het er in de praktijk anders uit. Ook te weinig kennis van gezonde voeding speelt een rol, neem daarbij eerdergenoemde oorzaken én daarbij de drukke leefstijl van veel gezinnen en overgewicht ligt op de loer.

Wat ontzettend goed is het dan dat scholen worden ondersteund door gemeenten, en inzien dat gezonde voeding en beweging er al met de paplepel moet worden ingegoten.

Een gezonde basis is zo belangrijk. Maar een gezonde en goede basis begint bij jezelf. Een goede basis is een goed voorbeeld. Ouders, grootouders en de kinderen van nu die straks zelf weer kinderen krijgen. Die basis wordt al vroeg gelegd.

Met het inzetten van sCoolsport is de eerste stap genomen. Hopelijk zullen er nog vele stappen volgen!

Wilt u meer weten over sCoolsport? Kijk dan eens op de website www.scoolsport.nl

Carola van Kesteren

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in