Gastric Bypass Nadelen en Ervaring

De Scopinaro ingreep wordt ook wel Gastric Bypass of Bilio-pancreatische derivatie genoemd. Daarnaast is de Scopinaro Ingreep bekend als Maagverkleining. Een Gastric Bypass mag overigens niet verward worden met een maagbandje.

Omschrijving Scopinaro ingreep of Bilio-pancreatische derivatie

Gastrectomie: Het onderste gedeelte van de maag wordt weggenomen.
Bypass: De laatste 2,5 m darm wordt op de maag geplaatst ; Het eerste stuk dunne darm wordt met het laatste verbonden op 50 cm van de dikke darm. We krijgen aldus een reconstructie in Y vorm (zie tekening)

De Scopinaro-ingreep, zo genoemd naar de Italiaanse chirurg Nicolas Scopinaro die deze ingreep voor het eerst uitvoerde in 1976, is een ingreep die leidt tot ‘malabsorptie’ en is gericht op mensen die lijden aan “morbide obesitas” (= dodelijk of zwaar gezondheidsbedreigend overgewicht). Je neemt door deze techniek dus veel minder caloriën op uit je voeding wat dan op zich in het begin resulteert in een opmerkelijke gewichtsafname, die begint vlak na de operatie om tot een stabiel en meestal definitief resultaat te komen zowat 18 à 24 maanden later. Opnieuw dikker worden is er daarna dan ook niet meer bij.

Techniek Scopinaro ingreep of Bilio-pancreatische derivatie

Scopinaro is een soort bypass-operatie van de dunne darm die een groot stuk wordt ingekort (van 3 naar 1 m) en waarvan het resterende, niet functionele darmgedeelte via een Y-vorm opnieuw op de tot 1/3 van het volume verkleinde maag wordt heraangesloten (het ongeveer 2 m lange niet meer functionele gedeelte van de darm wordt niet weggenomen maar ‘herkoppeld’ zodat de operatie later eventueel kan ongedaan worden gemaakt).

Omdat achteraf makkelijker galstenen zouden ontstaan wordt ook de gal weggenomen en meteen ook de appendix. Het is geen kleine, risicoloze operatie en ook achteraf brengt deze ingreep, naast het zo gewenste gewichtsverlies, toch ook nog een aantal ernstige consequenties met zich mee. Enkele ervan zijn: blijvende medische opvolging (op regelmatig tijdstip uitgevoerde bloedcontroles), frequentere en vloeibaardere stoelgang met vaak hinderlijke geur (steorrhae), blijvend letten op je suikerinname om overmatige winderigheid en buikkrampen (‘dumping’) te vermijden, blijvend letten op een gevarieerde voeding met vooral voldoende inname van calciumhoudende voedingsproducten (melkproducten), fruit, groenten en genoeg rood vlees. Ook moet men vaak supplementen van vitamines en mineralen innemen.

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

15 Reacties

 1. Mijn operatie scopinaro gedaan in stuivenberg dr Hendriks top heel blij mee. Vitamine wel soms te kort nu nog 1 x per jaar bloed cheque maar niet erg momenteel zink te kort . Is nu ongeveer 26 jaar geleden . Opletten met suiker dat is de reden stinkende winden of stoelgang . Ik kan alles eten of drinken van 118 kg nu 78 kg soms wat meer dan wat minder dus ben kontent met mijn gewicht . 74 kg is zo wat het minste gewicht geweest .

 2. Scopinaro is een operatie die nog zelden tot niet meer toegepast wordt in ziekenhuizen. De reden hiervoor is duidelijk; een enorm hoge mortaliteit (overlijden) ten gevolge van (acuut) leverfalen die optreed gemiddeld 10 tot 15 jaar na de ingreep.
  De lever kan door de ingreep de afvalstoffen niet meer correct afvoeren en de nodige vitaminen en mineralen niet meer voldoende opnemen.
  Nogmaals: dit is een gevaarlijke ingreep met een hoog risico op overlijden, doe het niet tenzij u absoluut geen andere optie heeft.
  Informeer bij uw arts en laat uw bloed regelmatig testen; o.a. te hoog of laag ijzer gehalte en afwijkende waardes van uw eiwitten kunnen een indicatie geven van beginnende levercirrose of hemochromatose.

 3. Ik ben zelf nu 8 jaar geleden van gastric bypass geopereerd en ik ben zo’n 53 kg
  kwijtgespeeld op 8 mnd tijd. Ik ben lang goed geweest nu zo’n kleine 10 kg erbij maar mijn grootste probleem is dat ik regelmatig ontstekingen krijg aan mijn pancreas.
  Dit is blijkbaar erg gevaarlijk en ik ben een beetje bang omdat ik het nu toch al 4 maal heb gehad met telkens ziekenhuisopname op intensieve. Heeft er iemand van jullie ervaring mee??

 4. Bij mij is de operatie gebeurd in 2004. Voor de operatie 182 kg nu 93. Dus bijna de helft. 2 jaar terug bleef het gewicht hangen op 120 kg. Ben sindsdien beginnen wandelen. En vorig jaar begonnen met lopen. Het streefdoel is 91 kg te halen. Het enige minpunt is inderdaad na het grote toilet de enorme geurhinder.

 5. mijn scopinaro dateert van 1991. was veel minder afgevallen dan voorzien en terug beginnen verzwaren. Enkele jaren heeft een andere arts mij dan een maagband aangeraden die oorspronkelijk niet aangespannen werd, vermageren ging langzaam maar prima zodat lichaam tijd had om zich aan te passen. na enkele jaren ging ik terug naar de dr om maagband aan te spannen maar toen bleek dat de maagband kapot was. terug operatie waarbij ik eerst veel geld moest voor betalen maar geweigerd (gelijk gekregen) Blijkbaar ben ik iemand waar bij ieder medisch ingreep iets verkeerd loopt (eerste kind is in spoedoperatie onder verticale keizersnede geboren) daarna heb ik een knieprothese gekregen waarbij ik een bacterie-infectie gekregen heb en prothese er uit moest) intussen heb ik ook een fistel gehad (niet aan te raden voor scopinaro patiënten die meerdere malen stoelgang hebben) In feite heb ik algemene artrose en moet binnenkort duimprothese krijgen en is rechterknie ook aan vervanging toe, en heb ik papegaaienbekken in de nek. Laatste jaar veel klachten van buikkrampen en resultaat van onderzoek verleden weer is dat ten gevolge de scopinaro mijn darmen alle elasticiteit kwijt zijn en in feite nog alleen de functie van “zak” hebben. uiteraard heb ik extreme vermoeidheid, slaaptekort, ijzer en vitamine tekort. Maar daar ik zelfstandige ben en vooral werk op markten heb ik geen recht op uitkeringen, ook geen ziekenkas (deze aandoeningen horen er niet bij) en bij langdurige werkonbekwaamheid zoals na bacterieprobleem in de knie herval ik na 2 maanden op een inkomen van ongeveer 650 € bruto maand. Ik leef sedert die bacterieproblemen nonstop met pijn in de knie, nu nog verergert door papegaaibekken in de nek . Intussen al voet gebroken, beide polsen gebroken, ribben gebroken, voet regelmatig omslaan (door slechte gang met problemen na knieprothese) en moet noodgedwongen verder werken . Maar ik heb geen spijt van de scopinaro operatie, ik woog 177 kg en zou waarschijnlijk nu niet meer leven. Wel spijt dat ik helemaal geen mededelingen gekregen had van problemen met uitzondering van de problemen met stoelgang . Het enige wat ik nu zou verlangen is het recht op een half inkomen om maar halftime te kunnen werken. Maar ik zal zelfs geen recht op pensioen hebben .

 6. Ik heb een Scopinaro operatie gehad, verloor 117 kilo. Maar ook mijn algehele gezondheid. Ik ben dagelijks ziek van tekorten aan alle vitamines, mineralen en ijzer. Een tekort aan vitamines is niet aan te vullen, alle medicatie voor overige dingen werken ook niet meer. Mijn spieren geven het op en ik heb nu osteoporose. Ik heb grote spijt.

  • Zelfde als mij …veel medicatie…van mij werken ook niet goed….en blijf dumping cindroom hebben ben van 128 kl naar 54kl fgevallenen blijf afvallen…en vaak moe en het komentaar van ziekenhuis ….ze nemen je niet serieus…dokters en artsen volgens mij geen voorligting gehad

 7. Zijn er ook mensen die een scopinaro maagoperatie hebben gehad en hier positief over zijn ook na paar jaar want ik lees alleen maar negatieve verhalen

 8. Ik heb een vraag ivbm mijn afvallen…
  In 2013 ben ik afgewezen voor een gastric bypass volgens het ziekenhuis at ik niet goed & moest een dietiste inschakelen en daar mee gaan kijken of het anders kan, zou dat niet lukken mocht ik terug komen voor alsnog een herbeoordeling voor een gastric bypass.

  Tot nu toe ben ik bijna 15 kilo afgevallen maar helaas sta ik stil.

  Van veel kanten hoor ik over het starten van shakes , dit is iets wat ik niet wil het blijft toch kunstmatig & vind het zonde van mijn geld. Dit geef ik namelijk liever uit aan groente fruit en een mager stukje vlees ;)

  Nu mijn vraag: is het mogelijk ZONDER shakes af te vallen?
  Ik sport weinig tot niet helaas maar ben onlangs begonnen met 1x per week bootcamp & wil weer 1x in de week gaan zwemmen. (een mooie start dacht ik zo)

  Qua mijn voeding eet ik zo mager mogelijk, vervang brood voor salade allemaal dat soort dingetjes , alleen heb ik savonds een behoorlijke drang naar eten, dit is meestal vanaf een uurtje of 21.00. Hebben jullie hier evt ook tips voor die ik kan hanteren?

  Alvast Bedankt
  Groetjes Helma

 9. Ik heb in 2003 een Scopinaro ingreep gehad en ben een 30 kilo afgevallen, Ik zou graag nog een beetje meer afvallen, maar het lukt me niet, ik moet zelfs opletten, want ik kom terug enkele kilootjes bij als ik niet op mijn eten let. Welke voedingsstoffen moet ik laten of wat voor dieet moet ik doen ? Mijn leven is verbeterd, maar er is niet afgegaan wat men had verwacht.

  • Mijn scopinario is gebeurt in 1997 ben ne meter 81 groot ik woog 147 kg ben af gegaan naa ongeveer 78g kg maar ben nu terug 88 a 90 kg das dus tien teveel wat moet ik doen om terug naar die g 80 te gaan graar reactie graag

 10. De voordelen zijn groter dan de nadelen. Zeker 6 keer per dag fikse diarree die heel ernstig stinkt. Vaak tekort aan ijzer, heb ijzerinfuzen.
  Maar nu twee jaar later ruim 114 kilo afgevallen. Mijn leven is in alle opzichten veranderd. Een blije Scopinaro patient.

 11. Ik ben sinds november vorig jaar geholpen aan een maagverkleining
  Ben 15kilo kwijt ben de enige die zo weinig is afgevallen zo iemand mij kunnen vertellen wat ik moet doen.

  Ik ben eigenlijk een beetje teleurgesteld,sporten gaat heel moeizaam want ben ook artrosse patiënt vandaar.
  Gr.Esther

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in