Het is eindelijk weer lente. Ik denk dat met mij veel mensen daar reikhalzend naar uit hebben gekeken. Overal zie je weer vrolijk gekleurde bloemen langs de weg, bomen die vol met knop zitten en binnenkort open zullen gaan, vogels die je vrolijk hoort fluiten en zelfs de mensen reageren anders op elkaar; ze zeggen elkaar gedag i.p.v. dat hun blik op de grond gericht is. Kortom: de natuur op haar mooist.

Door de veranderingen in de natuur verandert ook het aanbod in de winkels. Wintergroenten, zoals spruiten, koolraap en boerenkool raken uit het zicht en maken plaats voor andere groenten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze groenten erg zal missen. Ik ben geen wintermens, maar de wintergroenten vind ik wel het allerlekkerste. Ik heb moeite om daar afstand van te doen. Gelukkig zijn dat er maar een paar en kun je tegenwoordig de meeste groenten het hele jaar door krijgen.

Seizoensgroenten en Fruit

Dit komt doordat tegenwoordig veel producten worden ingevlogen en per schip of transport overgebracht wordt uit andere landen naar ons landje. Er wordt ook geprobeerd de natuur na te bootsen, d.m.v. van verwarmde kassen. Dit is positief, toch? Dat zou je in de eerste instantie denken.

Heerlijk, dan kunnen we gewoon altijd alles blijven eten en hoeven we geen maanden te wachten op onze favoriete groenten. Helaas gaat dit ten koste van het milieu.

Behalve het milieu, zijn nog meer nadelen aan verbonden:

 • Het is veel duurder dan wanneer het op onze eigen bodem groeit.
 • Het is meestal veel minder lekker
 • Het is minder vers (omdat het lang duurt voordat het op ons bord ligt)
 • Kasgroenten bevatten meestal minder voedingswaarden dan groenten uit de grond.

Het is dan ook veel beter, goedkoper en lekkerder om lokale seizoensgroenten te eten. Als je boerenmarkten in de omgeving hebt, loont het ook echt de moeite om daar eens een kijkje te gaan nemen. Je zult er veel dingen tegenkomen die in de gewone (biologische) winkels niet te krijgen zijn. Op dit moment kun je er bijvoorbeeld volop verse brandnetels krijgen. Brandnetels zijn heel erg gezond en goed eetbaar.

Het belangrijkste is dat je ervoor zorgt dat ze in de juiste periode geplukt en gegeten worden. Jonge brandneteltoppen bevatten een stuk minder oxaalzuur dan oude brandneteltoppen. Je kunt alles over brandnetels (en recepten daarmee) lezen in mijn eerdere geschreven column over Paleo Superfoods.

Natuurlijke Superfoods

Paardenbloem bladeren, molsla genoemd, heb ik ook al gesignaleerd en gegeten. Deze zijn ook erg gezond en reinigen o.a. de lever. Zie mijn column over Natuurlijke Superfoods

In deze columns kun je ook een aantal recepten vinden met brandnetels en paardenbloemen.
Binnenkort zijn er ook weer volop andere verse en eetbare bloemen te verkrijgen. Heb je geen boerenmarkt in de buurt, dan kun je er natuurlijk ook zelf op uit gaan om ze te plukken. Let er dan wel op dat je ze niet plukt in de omgeving van een snelweg.

Met fruit ligt het iets moeilijker. In de wintermaanden is er weinig fruit dat van onze eigen bodem komt. Wij hebben hier wat appels en peren, maar dan houdt het ook wel zo’n beetje op. Willen we toch aan onze fruitconsumpties komen, dan moeten we ze wel gaan halen bij onze verre buren. Citroenen, avocado’s, kiwi’s, sinaasappels, het zijn toch consumpties die eigenlijk onmisbaar zijn voor ons lichaam zijn en bovendien erg lekker.

Aan de andere kant is het toch ook fijn om iets te hebben om je op te verheugen. Aardbeien, bessen en dergelijke doen mij ook altijd denken aan de zomer en mooi weer en ik zal deze ook niet zo snel kopen in de wintermaanden. Bovendien zijn ze dan vaak erg smaakloos.

Fair Trade Producten

Toch zit er ook een klein lichtpuntje aan, dat wij onze consumpties van ver halen. Duizenden mensen worden zo van werk voorzien. Als je kiest voor buitenlandse producten dan kun je het beste voor Fair Trade producten kiezen, dan weet je zeker dat deze mensen er ook goed voor betaald worden.

Ik heb voor jullie een handig overzichtje, waarop je precies kunt zien in welke maand de groenten van onze eigen bodem komt en welk fruit er beschikbaar is. Seizoensgroenten en Fruitkalender.

Ik heb ook een overzichtje voor jullie welke groente en fruitsoorten een lage milieubelasting hebben. Groenten en Fruit Milieubelasting Overzicht.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het ook niet altijd zo voorbeeldig doe. Het staat niet altijd goed aangegeven waar iets vandaan komt en soms denk ik er gewoon niet bij na. Ik wil hier echt verandering in proberen te brengen en er niet alleen op letten wat ik in m’n mond stop, maar ook waar het vandaan komt. Hopelijk heb ik jullie er ook bewust van gemaakt en gaan we die strijd samen aan, het zijn ten slotte alle beetjes die helpen voor een beter milieu en een betere wereld..

Op mijn blog kun je veel lekkere recepten met groenten uit het seizoen vinden.

Eet en geniet!

 

2 Reacties

 1. Hoi Marijke, graag gedaan. Soms is het idd best moeilijk om overal op te letten, maar alle beetjes helpen, moet je maar denken.

 2. Dank je wel voor de informatie. Hier heb ik echt wat aan. Ik probeer er toch een beetje om te denken dat het goed is. Maar het valt idd niet mee.

  Groetjes,
  Marijke

  PS. ik ga gauw eens op je blog kijken naar je recepten. Ik ben zeer nieuwsgierig.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in