Seth Roberts Shangri-La Dossier

Het Shangri-La Dieet van Seth Roberts wordt wereldwijd geprezen, maar Shangri-La is meer dan een dieet, het is een manier van leven. Ooit begon Linda met Shangri-La en tot op de dag van vandaag volgt ze trouw de methode van Seth Roberts. Zelf zegt Linda ‘Het klinkt wat afgezaagd, maar het heeft me echt veranderd’. Het onderstaande dossier over Shangri-la heeft Linda geschreven. Op veel vragen over de afslank filosofie van Seth wordt antwoord gegeven. Mocht je toch nog vragen hebben, dan kun je altijd een vraag stellen aan Linda.

Seth Roberts Shangri-La Dossier

auteur: Linda van Essen

Afvallen is niet makkelijk. Als je een dieet volgt, moet je streng zijn voor jezelf. Het dieet beperkt je in wat je mag eten, je moet calorieën of punten tellen, en daarnaast heb je het gevoel dat je jezelf continu aan het uithongeren bent. Gelukkig heeft professor Seth Roberts hiervoor een oplossing: Het Shangri-La dieet.

Inhoudsopgave

De waarheid van de donut

Altijd is ons verteld dat als je wil afvallen, je minder moet eten. Ieder pondje gaat door het mondje. En daarnaast is het aan te raden om flink te gaan sporten. Maar voor veel mensen, waaronder ik zelf, is dit lastiger dan iedereen het doet klinken. En is het niet zo dat twee verschillende voedingsmiddelen met dezelfde hoeveelheid calorieën een heel ander effect kunnen hebben op je lichaamsgewicht? We hebben nooit de complete waarheid over afvallen gehoord. Het is niet waar dat je minder moet eten om af te kunnen vallen. Het Shangri-La dieet is gebaseerd op een nieuwe theorie over gewichtsverlies, en je voegt zelfs iets toe aan je eetpatroon!

Het missende deel

Het is gedeeltelijk waar dat ieder pondje door het mondje gaat. Als je teveel calorieën binnenkrijgt, wordt dit omgezet tot vet. En dan maakt het niet uit van welk voedingsmiddel deze calorieën komen. Maar het missende stukje waarheid, het gat in de donut, is dit: voedsel beïnvloedt je gewicht ook op een andere manier. Het beïnvloedt namelijk je set point. Dit is een bepaald gewicht dat je lichaam “wil” zijn. Vergelijk dit met je lichaamstemperatuur: als je het warm hebt, ga je zweten om af te koelen, en als je het koud hebt, span je je spieren aan (trillen, klappertanden) om het zo warmer te krijgen. Met je gewicht werkt dit hetzelfde. Voor details, en als je een idee wil krijgen wat jouw set point is, zie onderstaande tabel.

Ik voel me… Je set point is…
Uitgehongerd. Ik denk continu aan eten. Zelfs na een goede maaltijd voel ik me niet vol. Ongelukkig. Je lichaamsgewicht plus een aantal kilo.
Hongerig. Ik heb altijd zin om te eten. Iedere paar minuten denk ik wel aan eten. Je lichaamsgewicht plus ongeveer een kilo.
Comfortabel. Soms heb ik honger. Als het etenstijd is, ziet eten er goed uit. Ik eet standaard hoeveelheden. Ongeveer gelijk aan je lichaamsgewicht.
Na een maaltijd lang vol. Soms vergeet ik te eten. Ik denk niet aan voedsel. Ik heb geen honger tot ik begin te eten. Je lichaamsgewicht min ongeveer een kilo.
Erg vol. Ik voel me alsof ik dagen niet zou hoeven eten. Zelfs mijn favoriete voedsel sla ik af. Ik heb nooit honger. Je lichaamsgewicht min een aantal kilo.

Het leuke nieuws, is dat je je set point ook kunt veranderen. Als je set point daalt, neemt je eetlust af en daarmee je gewicht. Dit is ook meteen het verschil met ieder ander dieet. Stel, je weegt 80 kg en wil graag 10 kg afvallen. Door een aantal weken minder te eten dan normaal, is het je gelukt om al 6 kilo af te vallen. Natuurlijk heel goed, maar ondertussen is je eetlust vreselijk toegenomen, en moet je daar wel aan toegeven. Het probleem met andere diëten is dus dat je gewicht wel kan dalen, maar je set point blijft even hoog. Hierdoor wordt de honger ondraaglijk, en is dit niet vol te houden. Het Shangri-La dieet werkt, omdat je een voedingsmiddel toevoegt die je set point verlaagt. Hierdoor krijg je minder honger, waardoor je minder eet, waardoor je afvalt – zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen.

Smaakloos

De smaak van een voedingsmiddel bepaalt het effect op je set point. Van nature houden we van zoet en zout voedsel, maar de meeste smaken (zoals spinazie) moeten we leren eten voordat we ervan houden. Dit komt doordat we van een smaak leren houden als we het associëren met calorieën. Des te vaker je een bepaalde smaak tot je neemt en het zo leert kennen, des te meer je lichaam het associeert met calorieën, en des te lekkerder het wordt. Een voedingsmiddel die je goed kent, denk maar aan cola of chocola, zal je set point doen stijgen. Een voedingsmiddel die je niet kent of met weinig smaak, zal je set point doen dalen. Een voedingsmiddel zonder smaak en daardoor geen associatie met calorieën, zal je set point nog meer doen dalen. Als je voedingsmiddel zou indelen op een schaal van 0 tot 10 in hoe ze je set point beïnvloeden, zou rauwe groente een 4 krijgen en junk food een 10. Er zijn zelfs twee voedingsmiddelen bekend met een 0. Deze voedingsmiddelen hoef je niet in grote hoeveelheden tot je te nemen, zelfs een kleine hoeveelheid zal je set point veel doen dalen.

# 1. Suikerwater

Je zou verwachten dat je een associate zou krijgen met calorieën, omdat suikerwater zoet is. Uit onderzoek is echter gebleken dat je brein suiker anders behandelt dan andere smaken. Het drinken van suikerwater heeft hetzelfde effect als het eten van voedsel zonder smaak: het verlaagt je set point zodat je afvalt.

# 2. Olijfolie

Hierbij gaat het om olijfolie met zo min mogelijk smaak. Dus gebruik juist geen Extra Virgine, maar bijvoorbeeld Bertolli Delicato, deze gebruik ik zelf ook. Vaak is aan de kleur olijfolie ook al redelijk te zien of het geschikt is. Hierbij geldt: des te lichter de olie, des te beter. Het kan per persoon verschillen hoe je reageert op een bepaald merk olijfolie. Van ieder merk is er wel een type olijfolie te vinden die wat lichter is qua smaak.

Werkwijze

Om het Shangri-La dieet te volgen, hoef je je maar aan twee regels te houden.

Regel 1. Per dag 100 tot 400 calorieën aan suikerwater en/of olie.

Het gaat hier om de hoeveelheid aan calorieën. 100 calorieën suikerwater staan gelijk aan 100 calorieën olie. De keuze voor suikerwater of olie is aan jou, het is ook te combineren. Verderop zal ik de voor- en nadelen van suikerwater en olie en de bereidingswijze benoemen. Het klinkt misschien gek, maar des te meer calorieën je per dag tot je neemt aan suikerwater en/of olie, des te meer je zult afvallen. Je kunt enigszins spelen met de hoeveelheden, maar probeer niet meer dan een kilo per week af te vallen. Diëten waarbij je meer dan een kilo per week afvalt, laten je meestal veel vocht verliezen, geen vet.

Regel 2. Een uur vóór en een uur na het suikerwater en/of de olie geen smaken.

Stel dat je van plan bent om van 12 uur tot half 1 te lunchen, neem dan om 11 uur of half 2 je suikerwater en/of olie. Zorg dus dat je een uur vóór en een uur na het innemen van de smaakloze calorieën totaal geen smaak binnenkrijgt. Dit zijn maaltijden, maar ook kauwgom, een sigaret, en ook kun je geen tandenpoetsen in deze tijd. Suikerwater moet je wat langzamer tot je nemen – zo langzaam als het drinken van hete thee, maar olie kan je even snel doen. Het maakt verder niet uit op welk moment van de dag je je suikerwater/olie inneemt, omdat het een langdurig effect geeft.

Het beste effect krijg je door de smaakloze calorieën (het suikerwater en/of de olijfolie) langzaam tot je te nemen. Tenzij je van plan bent maar een kleine portie te gebruiken, kun je de calorieën langzaam tot je nemen door een deel tussen je ontbijt en lunch te nemen, en het andere deel tussen je lunch en diner.

Suikerwater

Als je suikerwater wil gebruiken voor je smaakloze calorieën, denk er dan goed aan dat het gaat om suikerwater zonder toegevoegde smaak. Dus voeg niets toe, ook niet een beetje citroensap. Daarnaast moet je echte suiker gebruiken omdat er wel calorieën in het suikerwater moeten zitten, je kunt dus geen zoetstoffen zoals aspartaam of saccharine gebruiken. De beste keuze zijn suikerklontjes (sucrose) en fructose (vruchtensuiker).

Hoe bereid je suikerwater?

Zie onderstaande tabel. Hierin staat aangegeven hoeveel suiker je moet gebruiken om een bepaalde zoetheid van het water te verkrijgen. Werk met eetlepels van 15ml. Eén eetlepel suiker is ongeveer 45 calorieën, en gelijk aan 3 theelepeltjes, en aan 3 grote suikerklontjes.

Zoet Standaard Minder zoet
1 eetlepel per 200 ml 1 eetlepel per 250 ml 1 eetlepel per 350 ml
2 eetlepels per 350 ml 2 eetlepels per 500 ml 2 eetlepels per 750 ml
3 eetlepels per 500 ml 3 eetlepels per 750 ml 3 eetlepels per liter
4 eetlepels per 750 ml 4 eetlepels per liter 4 eetlepels per 1.5 liter

Je kunt suikerwater koud en warm drinken (als ’thee’).

Voor- en nadelen van suikerwater

Voordelen van suikerwater

 1. Zoete smaak
 2. Makkelijk mee te nemen naar bijv. je werk

Nadelen van suikerwater

 1. Duurt langer om in te nemen
 2. Slecht voor je tanden

Na de alinea over olijfolie staat een tabel om een idee te krijgen hoeveel calorieën aan suiker je per dag op wil lossen in water.

Olijfolie

Naast suikerwater kun je ook kiezen voor olijfolie. Nogmaals, denk eraan dat het een type olijfolie moet zijn die licht van smaak is, zoals bijv. Bertolli Delicato. Omdat iedere olijfolie wel wat smaak heeft, is het aan te raden om je neus dicht te knijpen (handmatig of met een neusclipje voor zwemmers) tijdens het innemen van de olie. Zelf heb ik door experimenteren een handige manier gevonden om de olie in te nemen.

 1. Doe een neusclip op of houd je neus goed dicht.
 2. Schenk de gewenste hoeveelheid olie in een shot-glaasje.
 3. Neem een slok water in de mond en leg je hoofd in je nek.
 4. Giet de olie op het water in je mond.
 5. Slik door (terwijl je je hoofd nog naar achter houdt).
 6. Drink water om eventueel de smaak weg te spoelen.
 7. Adem een aantal keer door de mond en verwijder daarna de neusclip.
 8. Eventueel herhalen bij een grotere hoeveelheid olie.

Voor- en nadelen van olijfolie

Voordelen van olijfolie

 1. Gezond, ook voor je huid en haar
 2. Snel in te nemen

Nadelen van olijfolie

 1. Wordt soms vreemd of vies gevonden
 2. Neemt niet makkelijk mee

Zie de tabel hieronder om een idee te krijgen hoeveel calorieën je in moet nemen als je een bepaald gewicht kwijt wil.

Gewenste gewichtsverlies Suiker in water Olijfolie Totaal aantal calorieën
Minder dan 9 kilo 3.7 eetlepels 1.4 eetlepels 165 calorieën
Tussen 9 en 18 kilo 7.3 eetlepels 2.8 eetlepels 330 calorieën
Meer dan 18 kilo 8.3 eetlepels 3.1 eetlepels 375 calorieën

Wat kun je verwachten?

Sommigen merken al snel de gunstige effecten van het Shangri-La dieet, bij anderen duurt het even voor het aanslaat. Vaak hangt het ervanaf hoeveel je wil afvallen. Wil je veel kwijt? Dan merk je vaak al snel dat het werkt. Heb je al een gezond BMI maar wil je wat meer kwijt? Dan duurt het vaak wat langer voor je de effecten merkt. Desondanks kan iedereen met het Shangri-La dieet afvallen. Dit zijn de effecten die je kan verwachten als je het Shangri-La dieet volgt.

 1. Je zal minder honger hebben
 2. Je voelt je eerder vol tijdens het eten
 3. Je denkt minder na over eten
 4. Je hebt minder zin om te ‘snaaien’
 5. Je hebt meer zin in gezond voedsel

Vaak gestelde vragen

Ik vind het moeilijk olie te drinken.

Er zijn veel manieren om de olie in te nemen, waaronder de techniek die ik eerder beschreef. Daarnaast is het misschien een goede oplossing om telkens een klein beetje olie te nemen, het hoeft niet allemaal tegelijk. Na het innemen van de olie kun je ook water drinken.

Kan ik het Shangri-La dieet combineren met een ander dieet?

Ja, het is te combineren met andere diëten.

Ik heb hoofdpijn sinds ik dit dieet volg.

Dat kan voorkomen. Dit komt waarschijnlijk doordat je minder suiker/caffeïne inneemt dan normaal. Dit gaat meestal over na een paar dagen of een week.

Ik heb last van buikpijn.

Bij het gebruiken van fructose voor suikerwater kan het voorkomen dat je last krijgt van buikpijn. In dat geval kun je beter sucrose gebruiken (normale suikerklontjes). Ook bij het innemen van olijfolie kun je in het begin last hebben van buikpijn of zelfs diarree. Dit komt doordat je darmen nog niet gewend zijn aan het innemen van olie. Dit is meestal na een week over.

Ik heb meer honger dan eerst.

Gebruikers van suikerwater krijgen soms meer honger dan vantevoren. Mocht dit gebeuren, is het verstandig verder te gaan met olie.

Afsluiting

Geef het proces tijd. Veel diëten beloven je een gewichtsverlies van 5 kilo per week, maar dit is niet gezond. Shangri-La is geen wondermiddel in de zin van extreem snel gewichtsverlies, maar het is wel een dieet waar je mee door kunt gaan en je gewicht zult blijven verliezen tot welk gewicht je wilt. Iedere dag is dan niet meer noodzakelijk. Waarschijnlijk verlies je al gewicht in je eerste week. Het komt vaak voor dat je in het begin wat meer verliest, en dat het daarna wat langzamer gaat – dat is normaal. Na het bereiken van je ideale gewicht, kun je op dit gewicht blijven door af en toe een dosis olie of suikerwater te nemen.

Voor vragen kun je contact met me opnemen d.m.v. een reactie. Ook ben ik te vinden op het forum van de officiële site van het Shangri-La dieet.

Veel succes!

auteur: Linda van Essen
bron: dit artikel is ook te lezen op infonu.nl

20 Reacties

 1. Hallo,

  Ik heb nu ongeveer 3 maanden olijfolie ingenomen. Ik heb nu twee keer een galsteen aanval gehad terwijl ik dat nooit gehad heb in het verleden. Kan dit zoveel effect hebben? Het werkte goed dus vind het jammer dat ik het niet meer neem. Ik had duidelijk minder honger. Suikerwater is ook een probleem omdat ik uit een Fam. kom met diabetes. Heb je nog adviezen? Komt het vaker voor?

  Frits

 2. Linda, hartelijk dank voor je duidelijke uitleg over Shangri La dieet. Ik ben een jongevrouw :-) van 43 jaar en ben in 2009 en 2011 zwanger geweest, waardoor ik veel ben aangekomen.
  Ik moet zeker minimaal 50 kg afvallen en alléén het idee al dat het zoveel is, maakte mij depressief. Maar nu dankzij deze methode van Seth Roberts ben ik gemotiveerd en blij dat het me financieel niets extra hoeft te kosten.

  Ik ben vandaag begonnen met suikerwater (had de olie nog niet in huis) en merkte al meteen verschil in mijn eetlust. Geen hongergevoel en ik zit ook snel vol.

  Mijn vraag: om zoveel mogelijk af te vallen, wat is voor mij dan het beste om te nemen, 3 eetlepels olie of alléén suikerwater of kan ik het ook combineren.

  Met vriendelijke groetjes

  Esther

  • En esther is het nog gelukt mey die olijfolie dieet ik moet 25 kg afvallen en heb ook alles geprobeert niets lukte
   ik hoor grasg van je

  • Hallo Esther
   Is het nog gelukt ?
   Ik moet ook 25 kg afvallen
   Heb ook van alles geprobeerd maar niets lukte

 3. Nog even een extra vraag…
  Zou je ook ‘gewoon’ een van je maaltijden met je neus dicht of een neusklem op kunnen eten?
  Is dat niet hetzelfde principe?
  alvast dank voor je antwoord!
  Karin

 4. Hi,
  kun je de olie bijvoorbeeld ook ’s avonds -voor het slapen, een uur na het tandenpoetsen- nemen?
  En is eenmaal per dag/avond de hele dosis ok?
  dank je!
  Karin

 5. linda
  super dat je het zo duidelijk hebt verwoord , doe het al een tijdje en geef dit adres ook aan anderen
  het werkt gewoon echt !
  groetjes sandra

 6. Nou, de tijden dat je de olie inneemt zijn helemaal goed hoor :) daar zal het denk ik niet aan liggen. Neem je dan in totaal 3 eetlepels? (dat is 45ml)

  Ik denk dat ik je het best kan aanraden inderdaad nog een weekje door te gaan met dezelfde dosis, zaterdag- of zondagochtend te wegen, en als er dan nog geen grammetje af is, de dosis misschien maar te verhogen naar 4 eetlepels per dag (60ml). Ik denk dat je al genoeg hebt aan 3 eetlepels, maar je weet maar nooit.. succes! Hou me maar op de hoogte :)

 7. De olie neem ik iedere dag rond 15.00 (een uur of anderhalf uur na de lunch) en dan eet of drink ik weer wat om 17.00 uur. Idem voor het tijdstip ’s avonds om 21.00 uur. Ik heb dan voor de olie ruim een uur niks gehad en na de olie ook ruim een uur of langer niks gegeten of gedronken.

  Als een week tekort is om resultaat te meten, plak ik er nog wel een week of langer bij aan. Kost me geen enkele moeite. Want ik proef toch niks. Wel jammer dat het zo lang duurt.

 8. Hoi Freek,

  Wat jammer zeg! Maar er is vast een reden waarom het niet werkt, en daarom wil ik je graag vragen of je nog wat kunt details kunt geven over hoe je Shangri-La volgt, dan kan ik je vast adviseren. Hoeveel je precies neemt, of je goed je neus afsluit, hoelaat je de olie neemt (ik kan uit je berichtjes opmaken dat je sowieso wel goed let op het uur ervoor en erna, toch?) Ik ben echt overtuigd dat ’t ook voor jou gaat werken – als het voor mij werkt (tot nu toe iedere week afgevallen!), en ik ken nog veel meer mensen voor wie het werkt, dan werkt het voor jou ook.

  Het eerste wat ik je wil meegeven is dit: soms duurt het even voor het aanslaat. Meestal duurt het toch wel 2 weken voor je afvalt. Er zijn zelfs mensen bij wie het 7 weken duurt voor ze verschil merken. Het is soms een langdurig proces! Maar werken doet het zeker :) misschien merk je al wel verschil in bijv. je eetlust? Dit is al een teken dat het werkt! Als je in totaal 2 weken bezig bent en je merkt écht niets, kun je je dosis verhogen naar 4 lepels per dag. Mocht het dan nog niet werken.. ookal heb ik er het volste vertrouwen in, dan zal ik even voor je informeren op het forum van Shangri-La, ok? :)

  Trouwens, beter is het om ’s ochtends te wegen: nog voor het ontbijt, en liefst ook voor het douchen: zo heb je het minste invloed van wat je eerder gegeten hebt etc. Ik weeg altijd zaterdagochtend.

 9. Het is om treurig van te worden en te zijn: het werkt niet :(
  Ben nu ruim een week verder: drie eetlepels olie per dag volgens de omschreven methode en de weegschaal zegt mij vanavond: geen gram afgevallen.

 10. Hey super van je! Fijn ook dat ’t makkelijk voor je is! Maakt ’t meteen een stuk makkelijker vol te houden he?

  Op zich raad ik wel aan je neus dicht te houden tijdens het innemen, anders leer je de smaak kennen en ga je ’t associëren met calorieën.

  Maar ik mag niet zeuren – je doet ’t prima! Hou me op de hoogte :)

 11. Hoi Freek,

  Ja hoor, dat is prima! Zolang je een uur voor de olie en een uur na de olie geen enkele smaak binnenkrijgt (houd eventueel ook rekening met kauwgom en tandenpoetsen), maakt het niet uit hoelaat je de olie neemt. Het is maar net wat je uitkomt m.b.t. werk/andere verplichtingen. Zelf vind ik het niet zo fijn om olie te nemen op m’n werk, al was ’t maar om de vragen te vermijden.. Daarom neem ik de olie ’t liefst ’s avonds voor ’t slapen gaan. Maar veel mensen nemen het inderdaad ’s ochtends vroeg.

  Maar ik wil wel graag een opmerking maken over je gekozen hoeveelheid olie, want dit lijkt me iets teveel. Als je doel is om weer 63 kg te wegen, lijken me 3 eetlepels genoeg. En dan reken ik 15ml per eetlepel, ik weet niet wat voor lepels je gebruikt? Ik zou persoonlijk kiezen om te beginnen met 3 lepels olijfolie per dag, en als je na een week geen verschil merkt in eetlust en/of gewichtsverlies, kun je er 4 lepels per dag van maken. Maar 4 lepels (60ml) is eigenlijk de max! Dus met 4.5 lepel per dag zit je te hoog. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om te beginnen met 4 lepels per dag, maar het is ook fijner voor je lichaam om te beginnen met 3. Je lichaam moet eerst enzymen aanmaken om de olie goed af te kunnen breken, en dat is wat makkelijker met een wat lagere dosis. Zo heb je waarschijnlijk ook minder last van eventuele buikpijn na het nemen van de olijfolie.

  En niet je Becel olie gebruiken hoor .. probeer een milde olijfolie he :)

  Veel succes!

  • Vandaag begonnen: de B Delicato olie is in huis en de eerste twee eetlepels ingenomen (hoef mijn neus niet dicht te knijpen, t smaakt wel maar eigenlijk naar niks) en een glas lauw water er achteraan. Stelt helemaal niks voor.
   Op weg naar een gezond en strak BMI !!! Streefgewicht 65-68 kg.

 12. Linda,
  Het schema van inname is mij toch niet helemaal duidelijk. Direct na het wakker worden is niks, want ik drink graag eerst twee koppen koffie. Kan ik het volgende schema aanhouden?:
  Eén uur na de lunch: anderhalve eetlepel olie en daarna minimaal een uur niks eten / drinken.
  Eén uur na het diner: anderhalve eetlepel olie En daarna minimaal een uur niks eten / drinken.
  Direct voor het slapen gaan: anderhalve lepel olie.

 13. Hoi Freek,

  Leuk dat je zo positief reageert! Ik werd ook overtuigd door alle theorie achter het dieet. En toen het bleek te werken natuurlijk helemaal ;) jammer dat je zo bent aangekomen na het stoppen met roken, maar natuurlijk wel hartstikke goed van je dat je bent gestopt met roken!

  Ik moet wel zeggen dat het echt olijfolie moet zijn, Becel Dieetolie of Becel Light is GEEN olijfolie, en dit gaat helaas niet werken. Het is een beetje lastig uitleggen hoe het precies zit, maar ik heb al eerder mensen gehoord die Becel gebruikten i.p.v. olijfolie, en die hadden geen resultaten. Je zal toch even het olijfolie-schap moeten opzoeken in de super :) zelf gebruik ik Bertolli Delicata, dit is een lichtgekleurde olijfolie, redelijk makkelijk te herkennen. Maar iedere olijfolie waar mild op staat, zou moeten werken! Als je het maar niet proeft. Dus goed je neus dichthouden.

  Ik ben erg benieuwd of je het gaat proberen! Heb je al een idee hoeveel olie je wil nemen per dag, en op welke tijd(en)? Als je wilt – moet je maar even laten weten – kan ik je wel adviseren voor het beginnetje.

  Misschien een aanrader (voor iedereen): op het originele artikel op Infonu.nl heb ik ook mijn eigen ervaringen verwerkt. Dit zijn ook dingen die je zelf kunt tegenkomen als je net begint. En dat artikel kan ik ook updaten.

  Hou je me op de hoogte? :)

  Groetjes! Linda

 14. Dieet ziet er veelbelovend uit als ik het zo lees. Mijn gewicht (man 55 / 1.60 m) is na het stoppen met roken echt dramatisch aangekomen. Maar liefst 15 kilo !! Ik weeg 78,5 kg en een jaar geleden 63 kg.

  Moet het perse Olijfolie zijn? Ik gebruik in mijn salades altijd Becel Dieetolie en dat is smakeloos met ongeveer dezelfde voedingswaarde, mag dat ?

 15. Hoi Els!
  Ik vind het idee dat ik iedere dag olie inneem ook niet bepaald lekker, maar als je de goede techniek toepast, valt het echt mee! Je kan het inderdaad ook door elkaar gebruiken, maar dan moet je wel zorgen dat je het niet kan proeven (omdat er olie doorheen zit. Sowieso als je olie neemt, moet je hiervoor zorgen). Je zou bijvoorbeeld wat water kunnen nemen met de olie en suiker daarin. Olie blijft normaal gesproken drijven op water, maar doe je het in een flesje en schud je het, kan je het daarna snel opdrinken. Zelf heb ik de voorkeur voor olie omdat dit sneller is, maar suikerwater is vaak wat makkelijker. Zeker als je van thee houdt, kun je gewoon de gewenste hoeveelheid suiker in een kopje water doen, kokend water eroverheen .. alleen geen zakje thee. Zelf drink ik dit ook op werk, naast ’s avonds de olie. De keuze is aan jou, maar ik wil wel zeggen dat olie vaak enger klinkt dan dat het uiteindelijk is! Gewoon goed je neus dichthouden (met je hand of met een zwemmersclipje) en idealiter mijn techniek volgen die ik beschrijf in het artikel. Olie is natuurlijk ook gezonder dan suikerwater. Mensen die het Shangri-La dieet hebben gevolgd en daarna stoppen kunnen aankomen doordat ieder voedingsmiddel een bepaalde waarde heeft. Zo zijn olijfolie en ‘pure’ suiker 0. Ze doen je set point dalen. Rauwe groente is bijv. 4 en fastfood 10. Je moet het zo zien: alles wat je eet op een dag wordt bij elkaar opgeteld, inclusief de olie/het suikerwater. Daarvan neemt je lichaam een soort gemiddelde en dat is de trend die je set point volgt. Olie en suikerwater zijn wel erg sterke voedingsmiddelen, ze doen je set point veel dalen. Maar als je dit weghaalt uit je eetpatroon, is je gemiddelde weer hoger dus kom je weer aan als je je eetpatroon niet zodanig aanpast. Over het algemeen hoor ik dat je sowieso minder vaak olie/suikerwater hoeft te nemen, of in een kleinere dosis. Ik moet bekennen dat ik een precieze dosis niet kan noemen, maar ook hierover is genoeg te vinden op het officiële forum van het Shangri-La dieet (wel Engels-talig).

  Als je geïnteresseerd bent om het ook eens te proberen, wil ik je graag op pad helpen hoor! :)

 16. Ik wilde ook gaan beginnen maar ik ben bang dat of wel het suikerwater of wel de olie mij tegen gaan staan. Kun je dit ook door elkaar gebruiken?
  En ik lees dat mensen toch wel weer aankomen als zij nadat zij hun streefgewicht hebben bereikt. Hoeveel moet je nemen om op je streef gewicht te blijven?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in