Sexualiteit

Wanneer kunnen er sexproblemen optreden ?

De gezondheidstoestand speelt een belangrijke rol. Ziekten, handicaps, pijn, gevoelens van depressie of minderwaardigheid, boosheid of wrok, enzovoort, werken over het algemeen niet lustbevorderend. Ook de medicijnen die voor bepaalde klachten of ziektes worden voorgeschreven, kunnen de zin in seks, ook wel ‘libido’ genoemd, verminderen. Dit is zelfs het geval met de anticonceptiepil.
Kortom, een minder goede gezondheid of medicijngebruik kan nadelig werken op de zin in seks.

Lustopwekkers: een goed idee ?

Veel mensen hebben geen tijd en geen zin om erg na te denken over de oorzaken van hun gebrek aan zin. Ze willen gewoon een middel hebben dat de zin kan verhogen. Helaas bestaat dat middel niet. Er zijn natuurlijk heel veel manieren waarop mensen hun zin in seks vergroten. Als ze elkaar het hof maken doen ze niet anders. Dat begint al met glad scheren, lekker ruiken, leuke kleren, sympathiek gedrag, lekker eten, cadeautjes en bloemen en een drankje en zachte muziek en gedempt licht, sexy lingerie, enzovoort. Het probleem is dat wie geen zin heeft daar ook geen zin in heeft. Er is dan geen drankje of pilletje dat helpt.
Ondanks dat kent de volksgeneeskunde (volksverlakkerij) al duizenden jaren allerlei middeltjes die de libido in één klap zouden vergroten. In elke winkel voor erotica en via postorderbedrijven worden ze te koop aangeboden. Meestal werken ze niet, en dan heb je alleen geld uitgegeven.

Is een seksuologe of een gesprekstherapie de oplossing ?

De seksuologie kan ook niets garanderen, want de oorzaken van ‘geen zin in seks’ zijn vaak niet met gesprekken of therapie te verhelpen. Die oorzaken zijn namelijk gelegen in de levenssituatie zelf. Huwelijk en gezin doen de zin in vrijen verdwijnen en men verlangt op een gegeven moment naar een nieuwe romantische liefde. Maar aangezien die niet zo makkelijk te realiseren is (men wijst dat zelf ook af), blijft men zitten met onvervulde verlangens, frustratie en tegenzin. Therapeuten en de middeltjesindustrie bieden dan alleen hulp om het huwelijk te redden, niet om het verlangen naar liefde te bevredigen.

Bestel dit boek bij bol·com

Ons seksboek
Ons seksboek
Goedele Liekens

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Wanneer heb je een seksueel probleem ?

Een seksueel probleem heb je als je niet tevreden bent over hoe je seks beleeft. Dat kan zijn omdat je:

 • niet kunt vrijen zoals je dat graag zou willen of zoals je dat gewend was,
 • last hebt van praktische problemen zoals incontinent zijn of niet (zelf) kunnen doen wat u wilt,
 • pijn heeft bij het vrijen,
 • niet opgewonden raakt,
 • geen zin hebt in seks,
 • en je partner allebei wat anders willen,
 • geen erectie kunt krijgen.

Enkele tips ter bevordering van uw seksleven:

Onderstaande tips kunnen het seksleven verbeteren en de kans verhogen op meer opwinding én ontspanning, waardoor een erectie vaak makkelijker verkregen kan worden.

 • Zin om te vrijen begint vroeger dan je denkt. Gedurende de dag kun je ergens door opgewonden raken (een herinnering, een geur, een beeld). Geef je partner dan alvast wat extra aandacht. Dat is goed voor de relatie en het vergroot de kans op een leuke vrijpartij.
 • Neem de tijd om te vrijen. Telefoon uit, bel af. Je ervaart meer als je er met je volle aandacht bij kunt zijn. Begin niet altijd ’s avonds laat, maar probeer ook eens ’s middags te vrijen of vroeger op de avond.
 • Geheimen zijn spannend, maar kunnen de pret ook goed bederven. Als je een erectiepil neemt zonder dat je partner het weet, dan loop je het risico dat je partner net geen zin heeft op het moment dat jij er klaar voor bent. Samen besluiten een erectiepil te nemen, verhoogt de kans op succes.
 • Vrij eens op een andere plek! Kleven er vervelende of beladen herinneringen aan de slaapkamer, doe het dan eens op een andere plek (bijvoorbeeld de woonkamer).
 • Maak het gezellig. Hoe ziet de romantische ruimte van jou en je partner eruit? Praat daar samen over. Een prettige, romantische omgeving kan letter en figuurlijk zorgen voor meer ruimte om te genieten.

© vetvrij.com – dit artikel mag niet zonder toestemming worden overgenomen.