Sigaretten en stoppen met roken

Een sigaret is een rolletje tabak, meestal korter dan 10 centimeter, bijeengehouden door een dun papieren kokertje. De diameter is 5-10 millimeter. Het papier en de tabak worden aan één zijde aangestoken en de sigarettenrook wordt via het andere uiteinde door de mond naar binnen gezogen. Als daarbij tot in de longen wordt ingeademd, wordt dit inhaleren genoemd. Aan een sigaret kan een bepaalde smaak worden toegevoegd, zoals cacao, vanille of menthol. Een fabrieksmatig geproduceerde sigaret is erop gemaakt de verbranding van tabak te versnellen.

Sigaret is eigenlijk het verkleinwoord van sigaar. Het restant van een opgerookte sigaret heet peuk. Met een “pakje peuken” wordt in Nederland wel een pakje sigaretten aangeduid.

Bij het inhaleren van de rook komen onder andere het verslavende nicotine, het giftige koolmonoxide en teer in het lichaam van de roker of rookster. Het roken van sigaretten verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, kanker en parodontitis. Het al dan niet aanwezig zijn van een filter aan het mondstuk heeft geen effect op de gezondheidsrisico’s, tenzij een psychologisch. Als alternatief is de omstreden supersmoker op de Nederlandse markt. Wil je definitief stoppen met roken dan verwijzen we je door naar Stivoro

Sigaretten worden verkocht in pakjes met 19, 20, 23, 25 of 30 stuks. 19 is het minimum, dit is ingesteld om ervoor te zorgen dat sigaretten niet te goedkoop worden en jongeren ze makkelijk kunnen kopen. Dit is niet in alle landen hetzelfde, in Italië zijn er ook Picollo pakjes, hier zitten slechts tien sigaretten in, en zijn in verhouding vreemd genoeg goedkoper. Een slof sigaretten bestaat uit 8 of 10 pakjes (respectievelijk met 25 of 20 sigaretten). Uit een pakje shag van 50 gram kunnen ongeveer 40 tot 60 sigaretten, afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte tabak, gerold worden. Deze worden met de hand gemaakt met behulp van een dun papiertje, in Nederland een vloeitje, in Vlaanderen een blaadje genoemd (hoewel in Vlaanderen ook in het algemeen de term vloeitje wordt gebruikt). De in België en Nederland verkochte pakjes kun je open en dicht doen, in veel andere landen (o.a. Amerika) moet je het pakje open krabben en kun je het daarna niet meer sluiten.

bronnen: stivoro, wikipedia

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in