Siggie Zij eet ook

Mijn naam is Siggie en al mijn hele leven vecht ik tegen depressies, waardoor ik mijn studies of werk niet kon volhouden of afmaken. Vanaf mijn 17e jaar heb ik een eetstoornis: Anorexia / Boulimia. Ik ben hiervoor verschillende keren opgenomen geweest, maar zonder blijvend resultaat. In een kliniek gaat het er voornamelijk om dat je in korte tijd zoveel mogelijk aankomt. Om dat te bereiken wordt er erg ongezond gegeten. Een dieet vol met suikers, tarwe, zuivel, snoep enz. Je krijgt er geen uitleg over waar voeding voor dient en hoe je jezelf op een gezonde manier kunt voeden. Je wordt als het ware alleen maar volgepropt. Ondanks het feit dat ik de gedachtengang erachter wel begrijp, kan ik niet achter dit concept staan en na mijn laatste opname heb ik geprobeerd het heft in eigen handen te nemen.

Paleo

Ik ben veel gaan lezen en leren over voeding, waarvoor het dient en wat je het beste wel en niet kunt eten om je lijf blij te maken. Ik kwam hier uit bij de Paleo leefwijze. Teruggaan naar het eten van onze voorouders. Eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Ik ben grotendeels volgens dit principe gaan eten, met de bedoeling dat ik langzaam aan een stapje verder kom en mijn eetstoornis achter me kan laten. Boulimia heb ik zo goed als achter me gelaten, al blijft het een strijd, iedere dag weer. Maar ik kan me vasthouden aan wat voor eten in de plaats is gekomen en dat zijn hele mooie dingen. Ik heb nu ruimte gekregen voor het schrijven van mijn blog en columns. Met anorexia ben ik nog erg aan het worstelen. Voor mij is het belangrijk dat ik de stappen kan overzien en niet meteen de top moet willen bereiken, want dat werkt niet. Ik ga stap voor stap vooruit en richt me dan ook steeds op kleine stappen. Ik ben de laatste paar jaar erg ver gekomen en ook daarbij probeer ik me vast te houden aan de mooie dingen die er op mijn pad zijn gekomen. Ik houd erg van koken en heb deze hobby weer opgepakt. Ik probeer mezelf steeds weer uit te dagen door het bedenken van lekkere recepten en het natuurlijk ook te maken en te eten, hahaha. Om mijn gevoelens en recepten te delen ben ik een jaar geleden een blog begonnen.

Kennis delen

Mijn ervaring is dat je het niet alleen moet en kunt doen en dat het belangrijk is om te delen. Een half jaar geleden heb ik een groep opgericht voor mensen met een eetstoornis. Deze groep richt zich op het eten van “natuurlijke” voeding. Ik probeer ook mensen in hun strijd met eten te begeleiden zodat ze op een gezonde manier aan kunnen komen. De herkenning en het gevecht dat je samen hebt maakt sterker en het effect is uiteindelijk groter. Mensen vinden het fijn dat ik weet hoe moeilijk deze strijd is en mij geeft het ook een stok achter de deur, want ik kan alleen maar andere mensen helpen als ik het zelf ook doe. Mijn motto is dan ook altijd: stapje voor stapje, hapje voor hapje. Alles wat je langzaam opbouwt en vast probeert te houden heeft een grotere kans op een blijvend resultaat dan wanneer je gaat voor een korte termijn traject.

Interesses

Door de Paleo leefwijze is mijn kijk op alles veranderd. Schoonmaakmiddelen, cosmetica enz., alles zit vol met rotzooi en daarom maak ik nu zelf wat er zelf te maken valt. Dit vind ik erg leuk om te doen en het geeft me een goed gevoel. Verder vind ik het leuk om samen met mijn man naar de film te gaan of ergens rustig een krantje te lezen met een kopje koffie. Van kinds af aan ben ik een erge boekenwurm en er gaat geen feestjes of gelegenheid voorbij zonder dat ik van mijn omgeving een mooi boek krijg. Ik houd ervan om antiquariaten af te struinen naar mooie en oude boeken. Verder ben ik dol op muziek: mooie muziek kan je dag weer mooi maken. Ik wandel veel en vind het ook lekker om af en toe een middagje alleen maar series te kijken.

Mijn kijk op voeding en diëten

Voor mij is het makkelijker om iets te eten, als ik weet dat het behalve lekker ook nog eens goed voor me is. Eten moet een feestje zijn en iets wat je met aandacht moet (of mag) maken en eten. Ik geloof erg in evenwicht, dus sluit geen belangrijke groepen uit. Vetten, eiwitten, maar ook koolhydraten heb je nodig voor een goede gezondheid, alleen alles in de juiste verhoudingen. Ik ben pesco-vegetariër. Het liefste zou ik helemaal veganistisch door het leven willen gaan, maar ik ben me bewust van het belang van dierlijke eiwitten en vetten. Deze heeft mijn lichaam nodig, dus eet ik wel vis, eieren en af en toe rauwmelkse geitenkaas. Overal waar te voor staat is niet goed en dit denk ik ook als ik de hoeveelheden vlees van sommige Paleo’ers zie. Ik geloof niet in diëten, maar wel in verandering van je eet- en leefpatroon. Je lichaam geeft vanzelf wel aan wat het nodig heeft en het is belangrijk daar naar te luisteren. Als je jezelf belangrijke voeding blijft ontzeggen, kom je meestal later weer in de verleiding en vergroot je de kans op overeten of het zorgt ervoor dat je de handdoek weer in de ring gooit. Af en toe een keer iets ongezonds eten, ook dat hoort bij het leven, als je er maar van geniet en je later de draad weer oppakt. 80% Paleo en 20% de ruimte om ervan af te wijken, zo nu en dan, dat is wat voor de meeste mensen het makkelijkste vol te houden is en daar hoor ik ook bij.

Gezonde Groeten,

siggie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in