Simpele richtlijnen om blijvend af te vallen

Word je ook zo moe van al die adviezen over eten en diëten. Meer koolhydraten, andere combinatie, alleen maar brood of een tijdje voedingssupplementen. Wat moet je geloven?

Wordt het niet tijd om terug te gaan naar de basis. Simpele richtlijnen om blijvend af te vallen Nooit

  • Luisteren naar je lichaam
  • Eten wanneer je er behoefte aan hebt
  • Eten waar je behoefte aan hebt
  • Stoppen als je voldoende hebt gehad

Simpele richtlijnen; als je deze richtlijnen volgt zal je nooit meer teveel eten. Ik hoor je denken dat als je eet waar je behoefte aan hebt, je dan vaak zult kiezen voor iets ongezonds. Het tegendeel is waar, als je echt goed naar je lichaam luistert, kun je precies kiezen waar je behoefte aan hebt.

Als je de neiging hebt om vaak ongezond eten te kiezen heeft dit waarschijnlijk te maken omdat je dit niet mag. Je zit vast in het dieetdenken, alles wat je niet mag wordt interessant. Bijvoorbeeld als je favoriete eten patat is, kan het zijn dat als je goed naar je lichaam luistert je op een moment ontdekt dat patat helemaal niet zo lekker is. Je krijgt er een vol gevoel van en voelt je er helemaal niet zo lekker bij. Op deze manier ga je vanzelf gezondere keuzes maken, omdat je merkt dat dit goed is voor je lichaam en dus voor jou.

Licht over gewicht / druk 1
Licht over gewicht / druk 1
Bakker, A & A. Bakker

Het vervelende is dat als je veel op dieet bent geweest en lastig is om terug naar de basis te gaan. Oefen met de vier bovenstaande tips en ga aan de slag met de volgende richtlijnen.

Simpele richtlijnen om blijvend af te vallen

Begin met een gezond eetpatroon; regelmatig eten (om 2/3 uur), voldoende en gevarieerd eten

Op deze manier komt je eetpatroon in balans, je voorkomt dat je te lang niet eet en vervolgens veel te veel en veel te snel eet.

Schrijf op wat je eet

Dit helpt om zicht te krijgen op je eetpatroon. Noteer voor situaties waarin je eet, terwijl je geen honger hebt. Beschrijf welke gedachten en gevoelens je hebt rondom eten, dit geeft veel inzicht. En inzicht is het begin van verandering.

Eet bewust en langzaam

Dit heeft vele voordelen, je geniet langer van je eten, je merkt beter wanneer je verzadigd bent (duurt vaak 20 minuten na de 1e hap).  Bij te snel eten merk je dus niet (snel genoeg) wanneer je genoeg hebt, waardoor je te laat ontdekt dat je teveel hebt gegeten.Langzaam eten is ook beter voor de vertering. Een paar tips om langzaam te eten; eet met stokjes of klein bestek, leg je bestek steeds even neer, neem steeds een slokje water of eet op het tempo van je kinderen ipv hen aan te sporen door te eten).

Ga altijd zitten als je eet

Op je werk langs de dropjespot neem je altijd een dropje, tijdens het koken even proeven, op weg naar de woonkamer heb je al een hap van je koek op. Op deze momenten eet je onbewust, geniet je er niet van en wil je vaak nog meer (omdat je niet bewust geproefd hebt). Leer jezelf aan om altijd zittend te eten en verbaas je over wat dit je oplevert.

Eet alleen als je honger hebt

Deze tip hoort bij luisteren naar je lichaam en eten als je er behoefte aan hebt. Vraag jezelf steeds af ‘heb ik honger?’ Wil je hier meer over weten, kijk naar de video ‘heb ik honger?’

Kleine veranderingen, grote resultaten

Diëten maakt alleen maar dikker, als je veel minder gaat eten, val je af, maar als je weer gewoon gaat eten zitten die kilo’s er razendsnel weer aan. Dus is het belangrijk om langzaam af te vallen.  Dit doe je door binnen de marges je eetpatroon aan te passen. Kleine veranderingen, waardoor je niet het gevoel hebt op dieet te zijn, maar die op lange termijn grote resultaten kunnen brengen. Als je elke dag 100 calorieën minder eet, kan dit op jaarbasis zo’n 5 kilo schelen. Bedenk dus iets wat jij in je eetpatroon (of in je beweegpatroon) kan aanpassen. Iets wat je zelf niet echt door hebt, maar wat dus op lange termijn heel effectief kan zijn.

Voorbeelden van kleine aanpassingen:

  • Minder koffie (of koffie zonder suiker)
  • Kleinere toetjesbakjes
  • Een glas sap (of frisdrank) per dag minder
  • Kleinere glazen of borden
  • Vaker fruit tussendoor (ipv een koekje)
  • Maar één keer opscheppen
  • Bij uit eten of een voor- of een nagerecht

Geniet van eten

Dit klinkt simpel, maar is erg effectief. Het is beter te genieten van lekkere dingen, dan je volstoppen met eten dat minder lekker, maar wel gezonder, is. Gezond en lekker is goed te combineren. Als je zin echt hebt in iets lekkers, neem het dan. Geniet ervan, eet bewust en rustig. Kies je namelijk voor een alternatief dan is de kans groot dat je later alsnog datgene neemt waar je in eerste instantie zin in had. Dus heb je dubbel gegeten. Let natuurlijk wel op wanneer je voldaan bent en prop jezelf niet vol.

Wil je aan de slag met deze richtlijnen en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken, kijk dan eens op de site: nooitmeeropdieet.nl.

Meld je direct aan voor de nieuwsbrief en je ontvangt GRATIS het E book ‘Overwin je strijd met diëten in 12 praktische stappen’.

dit artikel is exclusief geschreven voor vetvrij.com

1 reactie

  1. Ik had al eerder gehoord van het ‘nooit meer op dieet’ dieet maar wist niet dat er ook een boek was. ik heb het besteld en zal de website bezoeken.

    Pam

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in