Slaapmiddelen, Populaire Soorten en Merken Getest

Tijdens het slapen onderhoud je lichaam zichzelf. Afvalstoffen worden opgeruimd uit het lichaam. Je hersenen verwerken wat je de vorige dag hebt gedaan. Het is dan ook erg belangrijk dat je goed slaapt, maar dit is helaas lang niet iedereen gegeven. Dat is dan ook de reden dat veel mensen slaapmiddelen proberen.

In dit artikel lees je een review van de top 10 meest verkochte slaapmiddelen. Welke van deze slaapmiddelen scoren goed en welke niet? Zijn er slaapmiddelen bij die je beter kunt vermijden?

mardanti sweet dreams kopen

Welke Slaapmiddelen Testen we en Hoe?

In deze test hebben we de tien meest verkochte slaapproducten van Nederland getest. We hebben ons hierbij gericht op slaapmiddelen die vrij verkrijgbaar zijn. Middelen die je alleen kunt krijgen op recept van een arts hebben we niet onderzocht.

In deze test hebben we gekeken naar de werking van de 10 meest verkochte slaapmiddelen in Nederland. Omdat de prijs kan variëren per winkel, bijvoorbeeld vanwege aanbiedingen, hebben we hier niet uitgebreid naar gekeken. Alleen als een middel echt duur is, hebben wij dit gemeld.

Sommige slaapmiddelen hebben we al eerder onderzocht. Als je meer wilt weten over deze middeltjes, dan kun je de link naar de uitgebreide test aanklikken.

Sleepzz

sleepzz-slaapmiddel-test
sleepzz-slaapmiddel-test

Sleepzz is een lijn met verschillende producten gericht op het verbeteren van de slaap. Het bekendste product is Slaapfit. Hoofdbestanddeel van dit middel is melatonine. Daarnaast zitten er een paar vitaminen en mineralen die vaak geassocieerd worden met slaaptekort.

Ingrediënten: Melatonine, Eschscholzia Californica, Passiflora, Vitaminen B2, B6 en B12, Vitamine C en ijzer.

Werking: Melatonine is een natuurlijke stof die je helpt om in slaap te vallen. Daarnaast gaat het middel tekorten in vitaminen en mineralen tegen die tot slaapproblemen kunnen leiden. Volgens de verpakking moet je één tablet innemen, twee uur voordat je gaat slapen. Dit is wat vroeg, als je nog moet fietsen of rijden binnen deze twee uur is dat gevaarlijk.

Voordelen: Een van de andere ingrediënten, Eschscholzia Californica is een stof die je helpt om beter in te slapen door je te ontspannen (bron). Dit kan een welkome aanvulling zijn op melatonine, een standaardingrediënt, op het moment dat je niet kunt slapen door bijvoorbeeld stress.

Nadelen: Ijzer heeft alleen maar een positief effect op je nachtrust als je een tekort aan ijzer hebt (bron). Als je problemen hebt met slapen en je hebt het gevoel dat deze het gevolg van zijn van tekorten aan vitaminen en mineralen, dan kun je deze beter aanpakken door je voedingspatroon aan te passen.

Bional Nachtrust

bional nachtrust getest
bional nachtrust getest

Bional Nachtrust is een capsule met daarin melatonine en plantenextracten. Ook hier is de werking duidelijk; melatonine voor het inslapen. De kruiden moeten zorgen voor een stukje ontspanning.

Ingrediënten: Melatonine, hopextract, melisse, valeriaanwortel

Werking: Melatonine is een lichaamseigen stof die het lichaam helpt om in slaap te vallen. De kruidenextracten moeten zorgen voor een ontspannen gevoel. Dit zou tot gevolg moeten hebben dat je beter kunt slapen.

Je kunt Bional Nachtrust gebruiken door een halfuur voor het slapen gaan twee capsules in te nemen met water.

Voordelen: Er zijn aanwijzingen, geen bewijs, dat hop kan helpen om je nachtrust te verbeteren. Maar je kunt in dat geval beter alcoholvrij bier drinken, want dat heeft een betere dosering dan Bional Nachtrust (bron).

Nadelen: Bional nachtrust komt in capsules die behoorlijk groot zijn. Niet iedereen zal de capsules even goed weg kunnen krijgen. Je kunt de capsules dan eventueel openknippen en de inhoud innemen met wat yoghurt. Bovendien zijn de capsules gevuld met sojaolie en gelatine. Dit betekent dat sommige mensen het product links moeten laten liggen. Valeriaan is een veilig middel, maar niet een met een sterke bewezen werking op de nachtrust of op ontspanning (bron). Als laatste heeft zelfs de Extra Sterk variant van Bional Nachtrust een relatief lage dosering melatonine.

Lucovitaal Melatonine

lucovitaal melatonine getest
lucovitaal melatonine getest

Lucovitaal Melatonine is een van de weinige middelen in onze test die maar uit één ingrediënt bestaat. Alleen melatonine. Er zijn verschillende versies van het product verkrijgbaar, allen met een verschillende sterkte. Zo kun je kiezen uit verpakking met 2mg tabletten, maar is er ook de optie voor een tablet met 5mg melatonine.

Ingrediënten: Melatonine

Werking: Melatonine is een van stof die door ons lichaam zelf aangemaakt wordt. Deze stof speelt een belangrijke rol in ons dag- en nachtritme en helpt ons om in te slapen. Je neemt iedere dag, kort voor het slapen gaan, 1 tabletje in. Dit doe je met water.

Voordelen: De tabletjes van Lucovitaal Melatonine zijn erg klein en daardoor makkelijk in te nemen. De tabletjes zijn kleiner dan een halve paracetamol en kunnen daardoor door nagenoeg iedereen ingenomen worden.

Nadelen: Lucovitaal Melatonine bevat alleen melatonine. Voor de meeste mensen is dit niet voldoende, omdat een deel van de slapeloosheidsklachten veroorzaakt worden door stressverschijnselen. Juist dan is het handig als er ook een stof bij zit die je helpt om iets te ontspannen.

A. Vogel Dormeasan Nachtrust

A. Vogel Dormeasan Nachtrust
A. Vogel Dormeasan Nachtrust

A. Vogel Dormeasan nachtrust is een van de weinige veel verkochte middelen die geen melatonine bevat. Er zitten alleen plantaardige ingrediënten in die je zouden moeten helpen om in slaap te vallen. A. Vogel Dormeasan Nachtrust bevat een combinatie van ingrediënten die we ook in andere producten zien.

Ingrediënten: Passiebloem, citroenmelisse, valeriaan, haver, hop

Werking: De werking van Dormeasan is voornamelijk ontspannend. Dit komt voornamelijk door de combinatie van valeriaan en citroenmelisse. Een stof die echt een sterke uitwerking heeft op het in slaap vallen zit er niet in.

Je kunt dagelijks twee tot vier tabletjes innemen.

Voordelen: A. Vogel Dormeasan is van alle geteste middelen het beste te gebruiken door speciale groepen. Ook kinderen of mensen die medicijnen gebruiken (zoals antidepressiva), kunnen A. Vogel Dormeasan gebruiken.

Nadelen: Voor verreweg de meeste mensen zal A. Vogel Dormeasan niet sterk genoeg zijn. Dit komt omdat er geen stof in zit die je echt helpt bij het in slaap vallen. Zelfs de Extra Sterk variant van Dormeasan bevat niet zo’n middel. Dit betekent dat Dormeasan misschien kan helpen als je slecht slaapt door stress, maar het heeft absoluut geen zin om het te gebruiken bij een jetlag, na een nachtdienst of bij langdurig slaaptekort zonder directe oorzaak.

FortéNight

fortenight slaapmiddel
fortenight slaapmiddel

FortéNight is een slaapmiddel dat vooral in België erg populair is. Deze pil beweert een soort tweetrapsraket te zijn. Eerst zorgt het ervoor dat je makkelijk in slaap valt. Als tweede zou de vertraagde uitgifte van bepaalde ingrediënten ervoor moeten zorgen dat je langer goed blijft slapen.

Een van de ingrediënten van FortéNight heet ‘slaaphormoon’. De kans is groot dat dit melatonine is, maar als dit zo is, vragen wij ons af waarom het niet gewoon zo genoemd wordt.

Ingrediënten: Slaaphormoon (vermoedelijk melatonine), valeriaan, passiebloem, slaapmutsje, GABA, vitamine B3 en B6.

De werking: Forté Night heeft een vrij brede aanpak als het gaat om de gebruikte ingrediënten. Waarschijnlijk, we weten het dus niet zeker, melatonine in combiantie met stoffen die zorgen voor wat kalmering. Ook zit er een neurotransmitter in een paar B-vitaminen. De gebruikte B-vitaminen hebben weinig nut, behalve dat ze misschien gebruikt kunnen worden als je last hebt van het restless legs syndrome (bron).

Voordelen: Forté Night heeft een groot aantal verschillende ingrediënten en daardoor een redelijk complete werking.

Nadelen: Een van de ingrediënten, GABA, kan mogelijk gevaarlijk zijn. Zo kan het de bloeddruk verlagen en dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarnaast zijn er bepaalde soorten voeding die rijk zijn aan GABA. Dit kan ertoe leiden dat je ongewild te veel GABA binnenkrijgt. Tot slot is GABA gevaarlijk als het langer gebruikt wordt.

Mardanti Sweet Dreams

sweetdreams getest
sweetdreams getest

Mardanti Sweet Dreams is een drankje dat je kunt gebruiken tegen slaapproblemen. Sweet Dreams komt dan ook in een flesje met een bijgeleverde maatdop. Ook Sweet Dreams is uitgerust met een neurotransmitter. In dit geval is dat 5-HTP. Daarnaast is Sweet Dreams het enige middel dat Withania Radix bevat.

Ingrediënten: Melatonine, Honing, Withania Radix, Griffonia Extract (met 5-HTP), Eschscholzia Californica

Werking: Iedere avond neem je een half uur voor het slapen gaan een maatdopje Mardanti Sweet Dreams. Withania Radix en Eschscholzia Californica zorgen voor een ontspannen gevoel. De 5-HTP is een voorloper van serotonine, het gelukshormoon, terwijl honing een traditioneel medicijn is tegen slapeloosheid.

Voordelen: Withania Radix is een bijzondere toevoeging aan Mardanti Sweet Dreams. Het heeft een bewezen positieve uitwerking op de slaapkwaliteit (bron). Ook de neurotransmitter 5-HTP heeft een zeer positieve uitrusting op de nachtrust (bron). Het zorgt er voor dat je dag- en nachtritme weer beter in balans komt. Dit maakt het middel ook uitermate geschikt als je last hebt van een jetlag. In een eerdere test werd Mardanti Sweet Dreams dan ook zeer positief beoordeeld.

Nadelen: Als we dan toch een nadeel moeten noemen, is het dat de flesjes van Mardanti Sweet Dreams niet mee mogen met je handbagage als je gaat reizen.

Wil je meer lezen over dit slaapmiddel? Lees dan de Sweet Dreeams Review.

Relax&Dream

relax & dream slaapmiddel
relax & dream slaapmiddel

Relax&Dream is een van de andere middelen die geen gebruik maakt van een echt ‘slaapmiddel’.  Net als A. Vogel Dormeasan is ook Relax&Dream erop gericht om je te helpen ontspannen. Dit doet het met een mix van een viertal plantaardige ingrediënten. Het is dan ook breder te gebruiken dan alleen voor het slapengaan. Je kunt dit middel in principe ook gewoon overdag innemen.

Ingrediënten: Valeriaan, Passiebloem, Eschscholzia Californica, Hop.

Werking: Relax&Dream is een capsule met daarin enkel plantaardige ingrediënten. De belangrijkste werking van het product is dat het ontspannend werkt. Je kunt er dus voor kiezen om maximaal drie capsules te nemen een halfuurtje voordat je gaat slapen. Als je wilt, kun je Relax&Dream ook overdag gebruiken, puur en alleen om tot rust te komen.

Voordelen: Net als A. Vogel Dormeasan is ook Relax&Dream door vrijwel iedereen te gebruiken. Het is ook een groot voordeel dat je het ook overdag in kunt nemen. Voor mensen die af en toe eens last hebben van ernstige stress kan dit een heel groot voordeel zijn.

Nadelen: Omdat Relax&Dream geen melatonine bevat, en ook geen andere stof die echt de slaap stimuleert, zijn de capsules niet effectief als je last hebt van een verstoord dag- en nachtritme. Bovendien zijn de capsules te groot, waardoor niet iedereen ze even goed kan verwerken.

Vitalize Slaap Comfort

Vitalize Slaap Comfort
Vitalize Slaap Comfort

Vitalize Slaap Comfort bevat als enige slaapmiddel in de test magnesium. Daarnaast zitten er plantenextracten in, waaronder griffonia, passiflora en valeriaan. Tot slot bevat ook Vitalize Slaap Comfort melatonine.

Ingrediënten: Magnesiumextract, melatonine, passiebloem, valeriaan, griffonia.

Werking: Je kunt dagelijks een een of twee tabletten Vitalize Slaap Comfort innemen. Dit doe je ongeveer een halfuur voordat je gaat slapen. Vitalize Slaap Comfort bevat naast melatonine ook griffonia-extract. Dit bevat weer een voorloper van serotonine. Echter is de dosering een stuk lager dan bij Mardanti Sweet Dreams, waardoor het minder effectief is.

Voordelen: Vitalize Slaap Comfort is het beste te doseren als het aan komt op de hoeveelheid melatonine. Je kunt afhankelijk van je wensen 1 of 2 tabletten nemen.

Nadelen: Vitalize Slaap Comfort bevat magnesium. Dit is een mineraal dat erg belangrijk is voor je lichaam. Helaas komt het in een vorm die niet zo goed opgenomen wordt door het lichaam. Als je magnesium wilt gebruiken, dan kun je beter een los supplement op basis van magnesium citraat gebruiken.

Helaas werken de rustgevende plantenextracten in Vitalize Slaap Comfort niet zo goed. Valeriaan is bijvoorbeeld niet bij iedereen even effectief (bron).

Metasleep

metasleep slaapmiddel review
metasleep slaapmiddel review

Metasleep kiest weer een heel andere samenstelling. Natuurlijk bevat het plantenextracten waar je kalm van ontspannen van wordt. Ook Metasleep bevat melatonine, maar er zit nog een bijzonder ingrediënt in Metasleep, namelijk een bestanddeel van groene thee.

Ingrediënten: Valeriaan, citroenmelisse, passiebloem, groene thee, melatonine, magnesium, B-vitaminen

Werking: Metasleep bevat een combinatie van meerdere plantaardige ingrediënten die zouden moeten zorgen voor een kalm gevoel. Daarnaast bevat het B-vitaminen, waaronder een vrij grote hoeveelheid vitamine B12. Bijzonder is dat er een extract van groene thee inzit. Volgens de fabrikant is dit een variant die rijk is aan L-theanine en die weinig tot geen cafeïne bevat.

Eerder hebben we een Metasleepp review gepubliceerd. Hieruit bleek dat sommige mensen een soort afkickverschijnselen hadden van het middel. Mogelijk komt dit door citroenmelisse. Er is wetenschappelijk bewijs dat je hiervan afhankelijk kunt raken (bron).

Voordelen: Uit ons onderzoek bleek dat mensen tijdens de proef goed konden slapen na het gebruik van Metasleep.

Nadelen: Na het stoppen met Metasleep bleken veel van onze proefpersonen een soort ontwenningsverschijnselen te hebben. Dit is erg vervelend, zeker omdat je niet langdurig slaapmiddelen wilt gebruiken.

Droomsap

flesje droomsap
flesje droomsap

Droomsap bevat Doxylamine succinaat. Daarnaast zitten er plantenextracten in, zoals in alle andere middelen die wij hebben onderzocht. Denk hierbij aan passiebloem, haver, en hop.

Ingrediënten: Haver, Hop, Maretak, Meidoorn, Passiebloem, Slaapmutsje, Paardenkastanje, Doxylamine Succinaat

Werking: Droomsap is net als Sweet Dreams een drankje. Het bevat doxylamine. De plantenextracten hebben voornamelijk een kalmerende werking.

Voordelen: De plantenextracten in Droomsap doen wat ze moeten doen. Ze zorgen voor een ontspannen gevoel.

Nadelen: Doxylamine kan een duf gevoel veroorzaken.

Conclusie

We hebben de tien best verkochte slaapmiddelen van Nederland en België onderzocht. De meeste van deze slaapmiddelen werken op dezelfde manier. Een combinatie van plantenextracten zorgt voor een rustig en kalm gevoel. Daar bovenop komt in veel gevallen een kleine dosis melatonine. Dit is een lichaamseigen stof die je helpt om in slaap te vallen.

Twee van de middelen bevatten alleen plantenextracten om rustig te worden. Dit is voor de meeste mensen niet voldoende. Vaak hebben mensen een verstoord dag- en nachtritme, bijvoorbeeld als gevolg van ploegendiensten. Het is dan verstandig om een middel te kiezen dat ook wat melatonine bevat. Een middel dat alleen melatonine bevat, zoals die van Lucovitaal, werkt iets te beperkt. Veel mensen hebben nu eenmaal stress, waardoor ze minder goed slapen.

Het Beste Slaapmiddel

Het beste slaapmiddel op de markt is Mardanti Sweet Dreams. Dit middel beschikt als enige over melatonine en 5-HTP zonder dat het citroenmelisse bevat. Deze laatste stof heeft ook een verslavende werking. 5-HTP helpt het lichaam om het dag- en nachtritme te resetten en is daarom met name heel erg geschikt voor mensen in de nachtdienst of reizigers. Uit onze eerdere Sweet Dreams Review is ook gebleken dat mensen het gebruik van Sweet Dreams als erg prettig ervaren. Niemand had last van bijwerkingen of ontwenningsverschijnselen.

2 Reacties

  1. Sweet Dreams is een prima slaapmiddel. Echter het is sinds geruime tijd helaas niet meer verkrijgbaar, wegens het feit dat de benodigde grondstoffen momenteel niet leverbaar zijn volgens leverancier Mardanti.
    Ik hoop dat dit ongemak binnenkort verholpen is want het duurt nu wel heel erg lang !.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in