Slaapproblemen Oplossen

Een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Circa 15% heeft zelfs last van een bijna chronische vorm van slapeloosheid (bron). De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Als je slecht geslapen hebt, ben je vaak minder productief, eerder geprikkeld en bestaat ook nog de eens kan dat je meer gaat eten. Logisch dus dat veel mensen slaapproblemen zo snel mogelijk willen oplossen.

Slaapproblemen oorzaken

Om slaapproblemen te kunnen oplossen, moeten we eerst kijken naar de oorzaken. Een belangrijke oorzaak van slapeloosheid is stress. Hierover later meer. Ook verstoringen in het dag- en nachtritme, bijvoorbeeld door ploegendiensten of uitgaan zijn een belangrijke oorzaak. Slaapproblemen kunnen ook door je lichaam worden veroorzaakt. Als je pijn hebt, is het vaak moeilijk om in te slapen. Ook je genenpakket kan een rol spelen bij het ontstaan van slapeloosheid.

Als gevolg van de opkomst van smartphones en tablets is er een nieuwe oorzaak van slapeloosheid bij gekomen. Deze apparaten zenden veel blauw licht uit. Dit blauwe licht blokkeert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine (bron). Veel mensen slapen hierdoor minder goed.

Slaapproblemen doorslapen

Niet iedereen heeft last van problemen bij het inslapen. Sommige mensen hebben ook last om door te slapen. Zij worden dan bijvoorbeeld ’s nachts rond een uur of drie wakker en vallen dan pas rond vijf uur weer in slaap. Het is vrij normaal om ’s nachts wakker te worden, bijvoorbeeld omdat je even moet plassen. Probeer daarom rustig te blijven als je ’s nachts niet kunt doorslapen.

Slaapproblemen test

Er zijn weinig betrouwbare tests om te kijken of jij last hebt van slaapproblemen. Je kunt wel eenvoudig bepalen of je slaapproblemen hebt door de volgende vragen te beantwoorden.

  1. Heb je vaker dan drie nachten per week moeite met inslapen, doorslapen of word je vroeger wakker dan gepland?
  2. Heb je het gevoel dat je overdag last hebt van het slecht slapen, bijvoorbeeld doordat je minder alert bent of eerder boos?
  3. Word je ’s ochtends niet uitgerust of zelfs moe wakker en heb je last van klachten als stijfheid of spierpijn?

Als je bovenstaande vragen alle drie met ‘Ja’ hebt beantwoord, dan is de kans groot dat je last hebt van slaapproblemen. Slaap je af en toe eens een nacht slecht? Dat is vrij normaal en dat komt overkomt zelfs de beste slapers wel eens.

Slaapproblemen stress

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van slaapproblemen. Dit is ook een van de redenen dat sommige mensen soms een korte periode last hebben van slaapproblemen. Het bijhouden van een dagboekje kan een goede manier zijn om te bepalen of stress de oorzaak is van jouw slaapproblemen. Als je er bijvoorbeeld achter komt dat je vaak slecht slaapt als het druk is op je werk, dan kun je hier rekening mee houden.

sleepzz-slaapmiddel-test

Daarnaast is het zoeken van ontspanning erg belangrijk. Een goede manier om te ontspannen is door een wandelingetje te maken ’s avonds, door te lezen of door muziek te luisteren.

Slaapproblemen oplossen

Om slaapproblemen voorgoed de baas te zijn, is het vaak zinvol om een combinatie te kiezen van een slaapmiddel en wat aanpassingen in je levensstijl. Zie de paragraaf slaapproblemen tips voor aanpassingen die je kunt doen in je levensstijl.

Er zijn veel slaapmiddelen op de markt, maar deze zijn van wisselende kwaliteit. Deze slaapmiddelen bevatten vaak de lichaamseigen stof melatonine, aangevuld met wat plantenextracten. Goede slaapmiddelen bevatten daarnaast neurotransmitters (of voorlopers hiervan), zoals 5-HTP. De plantenextracten en neurotransmitters helpen je om te ontspannen.

Niet alle plantenextracten werken even goed. Citroenmelisse wordt veel gebruikt, maar er kunnen afhankelijkheidsproblemen optreden (bron). Valeriaan werkt bij lang niet iedereen even goed.

Een goed voorbeeld van een slaapmiddel dat de juiste ingrediënten bevat is Mardanti Sweet Dreams. Dit middel bevat slaapmutsje een unieke combinatie van melatonine, twee plantenextracten (Californica Eschscholzia en Withania Radix) en 5-HTP.

Slaapproblemen tips

A. Vogel Dormeasan Nachtrust

Je kunt de volgende tips proberen om beter in slaap te vallen.

  • Houd een vast dag- en nachtritme aan. Sta bijvoorbeeld altijd rond dezelfde tijd op, ook als je slecht geslapen hebt. In het begin kan dit even zwaar zijn, maar na verloop van tijd krijg je een beter dag- en nachtritme. Probeer waar mogelijk ook om rond dezelfde tijd te gaan slapen.
  • Zet je smartphone of tablet uit voor het slapen gaan. Een goede vuistregel is om ervoor te zorgen dat je vanaf een uur voor je vaste bedtijd geen schermen meer ziet.
  • Eet niet vlak voor het slapengaan. Het eten van een snack vlak voor het slapengaan wordt in verband gebracht met een mindere slaapkwaliteit (bron). Een goede vuistregel is om het avondeten het laatste eetmoment van de dag te laten zijn.
  • Gebruik na de middag geen cafeïne meer. Als je cafeïne inneemt, duurt het meer dan vijf uur voordat je lichaam de helft hiervan heeft afgebroken. Als je dus nog laat koffie of een andere cafeïnehoudende drank neemt, zit er nog wat cafeïne in je bloed.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor een betere nachtrust.

Slaapproblemen medicatie

metasleep slaapmiddel review

In ernstige gevallen kan je huisarts medicatie voorschrijven tegen slaapproblemen. Medicatie is vaak het laatste redmiddel. Slaapmedicatie heeft namelijk veel bijwerkingen, waaronder sufheid en verlies aan alertheid. In verreweg de meeste gevallen voldoen middelen op basis van melatonine wel.

Slaapproblemen NOS

De NOS heeft in de afgelopen jaren vrij vaak aandacht besteed aan slaapproblemen. Je kunt hier twee filmpjes zien over slapeloosheid.

Arts over slapeloosheid: https://nos.nl/video/2193556-kun-je-niet-slapen-kijk-dan-even.html

Lang slapen betekent niet altijd goed slapen: https://nos.nl/artikel/2222621-een-op-de-vijf-nederlanders-slaapt-slecht.html

Slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen. Je kunt zorgen voor betere ontspanning of andere aanpassingen doen in je levensstijl. Ook het gebruik van een slaapmiddel, bij voorkeur een met melatonine, helpt om je in slaap te laten vallen. Een goed voorbeeld van een dergelijk middel is Mardanti Sweet Dreams. Deze bevat naast melatonine ook plantenextracten en 5-HTP. Tezamen zorgen deze ingrediënten ervoor dat je heerlijk kunt inslapen.

2 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in