Slaapverwekkende Middelen

Slapeloosheid is een groot probleem. Miljoenen mensen in Nederland hebben wel eens last van periodes waarin zij slecht slapen. Hiermee bedoelen we niet een nacht slecht slapen, maar weken, soms maanden of jaren achtereen slecht slapen.

De gevolgen van slecht slapen kunnen groot zijn. Niet alleen ben je de volgende dag minder productief en eerder geprikkeld. Ook op de langere termijn kan slecht slapen grote gevolgen hebben. Zo hebben mensen die slecht slapen een grotere kans op overgewicht en hart- en vaatziekten.

Genoeg reden dus om er iets aan te doen als je slecht kunt slapen. Veel mensen zoeken daarbij naar slaapverwekkende middelen. Zijn er voedingsmiddelen die je kunt eten om in slaap te vallen? Of moet je een bepaald soort thee drinken? Of is een slaapmiddel toch echt de beste optie.

mardanti sweet dreams kopen

Banaan eten voor slapen

Een van de trucjes die je af en toe hoort is het eten van een banaan voordat je gaat slapen. In principe is het een slecht idee om te eten voordat je gaat slapen, maar zolang je niet meer dan 150 calorieën eet, valt de schade mee (bron). Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 100 kcal, en er zitten een paar stoffen in die een klein positief effect hebben op de nachtrust, zoals magnesium (bron). Desalniettemin zijn de effecten hiervan voor de meeste klein.

Slaapverwekkende thee

Een andere veelgebruikte tip is om een slaapverwekkende thee te drinken voor het slapen gaan. Veel mensen drinken om die reden bijvoorbeeld kamillethee voor het slapen gaan. Het effect hiervan is beperkt en eigenlijk alleen bewezen bij ouderen (bron).

Zowel het eten van een banaan als het drinken van kamillethee kan wel een andere functie hebben. Het gebruik van deze slaapverwekkende middelen fungeert als een soort ritueel. Doordat je de kamillethee drinkt, of doordat je de banaan eet, maak je je lichaam klaar om te gaan slapen.

Slaapmiddel maken

Veel mensen zijn op zoek naar manieren om zelf een slaapmiddel te maken. Helaas is het niet heel makkelijk om een effectief slaapmiddel te maken. Je hebt daarvoor meerdere plantenextracten nodig. Deze moeten van goede kwaliteit zijn. Het extraheren van de werkzame stoffen uit de bladeren van de plant kan een tijdrovend proces zijn. Bovendien heb je daar bepaalde instrumenten voor nodig.

Als je zelf een slaapmiddel maakt, dan blijft het een homeopathisch slaapmiddel. Dit is in principe niet erg, en voor sommige mensen is het voldoende. Voor de meeste mensen is een homeopathisch middel niet krachtig genoeg.

Melatonine

Melatonine is de koning onder de slaapverwekkende middelen. Het is een stof die ook van nature in het lichaam van mensen en dieren voorkomt. Melatonine is een soort hormoon dat het dag- en nachtritme regelt.

Doordat melatonine direct inwerkt op je biologische klok, moet je wel voorzichtig zijn met het gebruik hiervan. Het is niet verstandig om melatonine te gebruiken als je overdag wilt slapen. Je kunt de stof het beste gebruiken ongeveer een halfuur voordat je gaat slapen. Je zet het middel dan in om je biologische klok te herstellen/te resetten.

De melatonine die je in de winkel of op het internet koopt is synthetisch. Dit maakt niet uit. De werking is hetzelfde als de natuurlijke variant van de stof. Omdat de melatonine synthethisch is, hoef je ook niet bang te zijn dat je slaapverwekkende middelen niet vegetarisch zijn.

Natuurlijk slaapmiddel doorslapen

Niet iedereen die slaapproblemen heeft, heeft problemen met het inslapen. Heel veel mensen hebben moeite met doorslapen. Zij worden dan midden in de nacht wakker en kunnen vervolgens niet meer in slaap vallen. Er is geen duidelijke reden waarom sommige mensen last hebben van problemen met doorslapen. Een van de redenen kan zijn dat mensen die ’s nachts wakker worden, bang worden dat ze niet weer in slaap vallen.

Het eerder genoemde melatonine is een van de natuurlijke slaapverwekkende middelen die je kan helpen om beter door te slapen. Je kunt een beperkte hoeveelheid melatonine innemen ongeveer een uur tot een halfuur voordat je gaat slapen.

Natuurlijk slaapmiddel kruidvat

Bij Kruidvat, en natuurlijk ook bij andere drogisterijketens, kun je natuurlijke slaapmiddelen kopen. Er zijn homeopathische slaapmiddelen verkrijgbaar bij deze winkels, maar ook middelen met melatonine.

Je kunt niet alleen natuurlijke slaapmiddelen kopen bij de drogist. Ook online is er een ruime keuze aan slaapmiddelen. De kwaliteit hiervan verschilt nogal, dus het loont de moeite om een paar onafhankelijke reviews te lezen van de slaapmiddelen die je misschien wilt kopen.

Natuurlijke melatonine kopen

De melatonine die je in de winkel of op het internet koopt is niet natuurlijk van aard. Het is gemaakt in een fabriek. Dit is geen enkel probleem. De synthetische melatonine werkt net zo goed als natuurlijke melatonine. Er is voor het lichaam geen onderscheid tussen synthetische melatonine en lichaamseigen melatonine. Hoogstens ontstaan er lichte bijwerkingen (bron).

De enige mogelijke manier om aan natuurlijke melatonine te komen, zou zijn door dierlijk melatonine te gebruiken. Omdat er maar heel weinig melatonine in het lichaam voorkomt, zou dit betekenen dat er voor iedere dagdosering melatonine een dier gebruikt zou moeten worden.

De beste natuurlijke slaapmiddelen

De beste slaapverwekkende middelen op de markt maken gebruik van een combinatie van melatonine en extracten van planten. Een van de meest veelbelovende slaapmiddelen op de markt is Mardanti Sweet Dreams.

Mardanti Sweet Dreams heeft een unieke samenstelling. Als eerste bevat het dus een combinatie van melatonine met plantenextracten. Sweet Dreams bevat naast het bewezen effectieve Eschscholzia Californica (bron) ook nog Withania Radix. Het mooie aan dit laatste plantenextract is dat het actief helpt om het dag- en nachtritme te herstellen (bron).

Een ander uniek ingrediënt in het drankje van Mardanti Sweet Dreams is 5-HTP. Dit is een voorloper van de stof serotonine. Serotonine zorgt voor een kalm en opgewekt gevoel. Dit heeft weer tot gevolg dat je snel in slaap valt. Bovendien word je beter uitgerust wakker. Mardanti Sweet Dreams bevat op deze manier een unieke combinatie van ingrediënten die je biologische klok resetten en die gelijk helpen om beter in slaap te vallen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in