Slapeloosheid door de Overgang

Een gezonde nachtrust is van groot belang om overdag goed te kunnen functioneren. Je voelt je overdag fitter en vitaler. Je hebt meer energie en je bent meer ontspannen. Des te vervelender is het dat veel vrouwen last krijgen van slapeloosheid tijdens de overgang.

Wat gebeurt er tijdens de overgang?

Tijdens de overgang staat de complete hormoonhuishouding in je lichaam natuurlijk op z’n kop. De productie van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron neemt flink af tijdens deze periode. Uiteindelijk zal ook de menstruatie stoppen.

Een groot deel van de vrouwen ondervindt last van slapeloosheid tijdens deze verandering. Ondanks dat de slapeloosheid direct aan de overgang gelinkt kan worden, is er geen reden om aan te nemen dat de slapeloosheid direct het gevolg is van deze veranderingen in de hormonen.

Slapeloosheid tijdens de overgang; hoe komt het?

De slapeloosheid lijkt eerder een gevolg te zijn van klachten van die wel direct met de veranderingen in de hormonen hebben te maken. Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang last van opvliegers. Als een opvlieger ’s nachts plaatsvindt, zorgt dit ervoor dat je minder snel in slaap valt. Hetzelfde gebeurt als je nachtelijk zweet.

Daarnaast gaan klachten met het slapen tijdens de menopauze vaak samen met andere lichamelijke klachten (bron). Sommige vrouwen ontwikkelen het restless legs syndrome (rusteloze benen). Als je last hebt van dit syndroom heb je een onbeheersbare drang om je benen te bewegen. Ook krijgen veel vrouwen last van slaapapneu tijdens de overgang (bron). Dit heeft te maken met een verandering in de manier waarop je ademhaalt.

Psychische oorzaken

Als gevolg van de veranderingen in de hormonen in je lichaam, treden er ook allerlei veranderingen op in je brein. Zo worden vrouwen tijdens de overgang gevoeliger voor stress. Dit kan betekenen dat je wakker ligt van bepaalde gebeurtenissen die voorheen niet zoveel invloed op je hadden. Dit kan erg vervelend zijn.

Ook andere veranderingen kunnen invloed hebben op je slaap. In veel koppels verandert de relatie tussen de partners tijdens de overgang. Met name als een vrouw last heeft van klachten als vaginale droogheid of pijn bij het vrijen, kan dit invloed hebben op de relatie. Ook als je deze klachten niet hebt, brengt de overgang in zichzelf al een grote geestelijke belasting met zich mee. Ook dit kan ervoor zorgen dat je niet zo goed meer kunt slapen.

Hoe vaak komt het voor?

Niet iedere vrouw heeft last van slapeloosheid tijdens de overgang. Uiteindelijk krijgt ongeveer de helft van de vrouwen tijdens de overgang last van slaapproblemen. Slapeloosheid is daarmee een van de meest veel voorkomende klachten tijdens de overgang.

Sommige vormen slapeloosheid blijven ook na de overgang de kop op steken. In sommige gevallen is het slecht slapen eerder een gevolg van het ouder worden dan van de veranderingen in de hormonen. Naarmate we ouder worden hebben we namelijk steeds wat minder slaap nodig. In dat geval kan het juist helpen om wat later op bed te gaan of om wat eerder op te staan.

Wat kun je doen tegen slapeloosheid tijdens de overgang?

Het is erg vervelend als je minder goed kunt slapen tijdens een toch al wat zwaardere periode in je leven. Gelukkig hoef je niet lijdzaam toe te staan hoe je iedere nacht in bed ligt te woelen. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om beter te kunnen slapen.

Een belangrijke tip, specifiek voor slapeloosheid tijdens de overgang, is om minder kruidige en zure gerechten te eten. Gerechten die veel kruiden of zuur bevatten stoffen die ervoor kunnen zorgen dat je opvliegers krijgt. Heb je toch nog veel last van nachtelijke opvliegers, draag dan kleding die goed ventileert. Op deze manier koel je sneller weer af en kun je weer lekker verder slapen.

Een andere belangrijke aanbeveling als je niet goed kunt slapen in de menopauze is om te gaan sporten. Door te gaan sporten maak je je lichaam op een gezonde manier moe. Daarnaast ontspan je tijdens het sporten, waardoor je een stuk beter kunt slapen.

Wat als dit allemaal niet werkt?

Werken deze tips allemaal niet? Geen nood! Er is een goede oplossing om ervoor te zorgen dat jij geen last meer hebt van slapeloosheid tijdens de overgang. Deze oplossing heet Droomsap. Dit is een drankje dat je dagelijks voor het slapen gaan inneemt.

Droomsap bevat een combinatie van lichaamseigen en plantaardige stoffen die zorgen voor een ontspannen gevoel en een goede nachtrust. Zo bevat Droomsap melatonine, een stof dat je lichaam ook zelf aanmaakt om de nachtrust te bevorderen. Melatonine is zonder grote bijwerkingen te gebruiken (bron).

Andere ingrediënten in Droomsap is 5-HTP, een natuurlijke voorloper van serotonine, een van onze gelukshormonen. Ook bevat het twee plantenextracten, Eschscholzia Californica en Wisthania. Deze plantenextracten hebben beide een bewezen positieve invloed op de nachtrust (bron, bron).

De overgang is al vervelend genoeg en tot overmaat van ramp slaap je vaak ook nog eens slecht. Droomsap bevat tal van natuurlijke ingrediënten die je helpen om beter te slapen.

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelRimpels Verwijderen op Natuurlijke Wijze
Volgend artikelWord je Dik van Aardappelen?
slapeloosheid-tijdens-de-overgangEen gezonde nachtrust is van groot belang om overdag goed te kunnen functioneren. Je voelt je overdag fitter en vitaler. Je hebt meer energie en je bent meer ontspannen. Des te vervelender is het dat veel vrouwen last krijgen van slapeloosheid tijdens de overgang. Wat...

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in