Slapeloosheid Oorzaken en Oplossingen

Veel mensen zijn wanhopig omdat ze lange tijd slecht slapen. Een langdurig slechte nachtrust kan dan ook grote gevolgen hebben. Denk hierbij aan neerslachtigheid, prikkelbaarheid of een verlies aan concentratie. Wat de gevolgen voor jou ook zijn, je wilt snel een oplossing voor de slapeloosheid en oorzaken en oplossingen vinden.

Chronische slapeloosheid

Om te kunnen bepalen wat de oorzaken en oplossingen zijn van jouw slapeloosheid, is het eerst van belang om te kijken of je last hebt van chronische slapeloosheid. Iedereen slaapt wel eens een keer slecht, bijvoorbeeld als gevolg van stress, geluiden of een verkeerde temperatuur.

Het wordt anders als je last hebt van chronische slapeloosheid. In dat geval slaap je over een langere periode slecht. Als je korter dan drie weken last hebt van een slechte nachtrust, heb je last van kortdurende slapeloosheid. Heb je langer dan drie weken problemen met het in slaap vallen of met doorslapen, dan heb je langdurende of chronische slapeloosheid.

Slapeloosheid symptomen

Het belangrijkste symptoom van slapeloosheid is niet goed kunnen slapen. Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je moeite hebt om in slaap te vallen. Er zijn ook mensen die (bijna) iedere ochtend te vroeg wakker worden. Weer andere mensen hebben een nachtrust in twee fasen. Zij worden vaak halverwege de nacht wakker.

Een ander symptoom van slapeloosheid is een negatieve conditionering tegenover slapen. Waar de meeste mensen slapen als iets positiefs zijn, een mogelijkheid om uit te rusten, zien veel mensen met slapeloosheid slapen als iets negatiefs (bron). Zij weten immers dat de kans groot is dat zij niet kunnen slapen, en dus dat zij morgen niet zoveel energie zullen hebben.

Slapeloosheid gevolgen

metasleep slaapmiddel review

De slapeloosheid oorzaken en oplossingen zijn nu wel duidelijk. Maar wat zijn de belangrijkste gevolgen van slapeloosheid. Dit zijn vaak de indirecte gevolgen. Deze gevolgen worden veroorzaakt doordat je slecht slaapt en kunnen ook optreden bij mensen die niet genoeg slaap krijgen omdat zij bijvoorbeeld vaak ’s nachts doorwerken.

Als eerste is er een grote impact van slapeloosheid op prestaties overdag. Met name mensen die veel mentale arbeid moeten verrichten, kantoormedewerkers en studenten bijvoorbeeld, kunnen de volgende dag hun taken minder goed uitvoeren (bron). Als je erg slecht geslapen hebt, is de kans op ongelukken, bijvoorbeeld bij het autorijden ook een stuk groter (bron). Volgens sommige onderzoeken is het effect bijna net zo sterk als dronken achter het stuur zitten.

Tijdens je slaap wordt er veel gereguleerd in je lichaam en in je hersenen. Een slechte nachtrust leidt er bijvoorbeeld toe dat er allerlei hormonale processen in je lichaam verstoord raken. Dit leidt er dan weer toe dat je eerder honger hebt als je slecht geslapen hebt. Mensen met een slechte nachtrust hebben dan ook een grotere kans om overgewicht te krijgen (bron).

Tot slot is er ook bewijs dat slapeloosheid kan leiden tot depressie (bron). Er zijn verschillende reden waarom dit zo is. Als eerste omdat je minder energie hebt, maar veel mensen die last hebben van slapeloosheid gaan ook piekeren. Als je vaak niet kunt slapen, kun je je ook erg hopeloos voelen. Tot slot kan je dag- en nachtritme verstoord raken, waardoor je minder energie hebt en op bepaalde tijdstippen moe bent of minder goed kunt presteren.

Slapeloosheid test

Wellicht wil je testen of jij last hebt van een vorm van slapeloosheid. Er is alleen niet echt een standaardtest voor slapeloosheid. Je kunt wel de volgende vragen voor jezelf beantwoorden.

  1. Heb ik de afgelopen week drie nachten of meer slecht geslapen? Denk hierbij aan te vroeg wakker, moeite met inslapen of een lange onderbreking van je slaap. Als je af en toe ’s nachts uit bed moet om te plassen, telt dit niet mee.
  2. Merk ik hier de volgende dag de gevolgen van? Ben je bijvoorbeeld minder scherp op het werk of geef je eerder toe aan verleidingen op het gebied van eten.
  3. Om te bepalen of je last hebt van chronische slapeloosheid: Heb ik al langere tijd last van problemen met het slapen? Duurt dit langer dan drie weken?

Als je deze drie vragen hebt beantwoord met ja, dan heb je chronische slapeloosheid.

Slecht slapen stress

sleepzz-slaapmiddel-test

Veel mensen slapen wel eens slecht als gevolg van stress. In stressvolle periodes kan dit betekenen dat je langdurig moeite hebt om te slapen. Dit kan grote gevolgen hebben, omdat je als gevolg van deze stress minder goed functioneert.

Een van de beste manieren om hiermee om te gaan is door jezelf te richten op de stress. Soms kun je de oorzaak van de stress wegnemen. Als je problemen hebt op het werk, kan een goed gesprek met je leidinggevende al een hoop helpen.

In andere gevallen is de oorzaak van de stress niet zo makkelijk weg te nemen. In dat geval kun je zoeken naar een manier om met de stress om te gaan. Ook ontspanning helpt in dit soort gevallen. Maak bijvoorbeeld een wandelingetje voordat je gaat slapen.

Slecht slapen overgang

Sommige vrouwen die in de overgang zijn, slapen ook slecht. Dit wordt veroorzaakt door opvliegers en nachtzweten. Dit zijn volledig normale verschijnselen van de overgang. Een goede manier om hier iets tegen te doen is om veel soja te eten. Ook kun je minderen met suikers. Als laatste kun je de tijd tussen de laatste maaltijd (of snack) en het slapengaan vergroten.

Slapeloosheid medicatie

relax & dream slaapmiddel

Een van de oplossingen van slapeloosheid is medicatie. Zware medicatie is alleen verkrijgbaar op recept van een arts. In verreweg de meeste gevallen zijn dergelijke zware middelen niet nodig. Je kunt dan ook kiezen voor andere middelen tegen slapeloosheid.

Een goede keus is om een middel te kiezen dat werkt op basis van melatonine, plantenextracten en eventueel nog wat andere stoffen. Melatonine is een lichaamseigen stof dat ook wel het slaaphormoon wordt genoemd. Bepaalde plantenextracten, zoals Eschscholzia Californica (slaapmutsje) en Withania Radix kunnen helpen om je rustig te laten worden. Dit geldt ook voor stoffen als 5-HTP. Dit is een voorloper van het gelukshormoon serotonine.

Middelen die deze ingrediënten bevatten, zoals Mardanti Sweet Dreams bieden een goede oplossing voor slaapproblemen. Ze helpen tegen de slapeloosheid oorzaken en bieden een oplossing voor het probleem. Houd er wel rekening mee dat niet alle plantaardige middelen even goed helpen. Citroenmelisse en Valeriaan worden veel gebruikt, maar deze kun je om verschillende redenen beter vermijden.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in