Verzot op smoothies en verse sappen, maar welk apparaat kan ik daarvoor aanschaffen?

Zoveel apparaten, en zoveel verschillen. Ik ben er een avond goed voor gaan zitten, want je kunt je geld maar één keer uitgeven.

Er waren 3 opties:

 • Blender
 • Sapcentrifuge
 • Slowjuicer

Ik wilde graag een apparaat wat makkelijk schoon te maken is, weinig ruimte inneemt en zo gezond mogelijk is. En stiekem ook, dat ik een sap binnen 10 min voor iemand zijn neus kan zetten. Want tja, uren in de keuken staan, doe ik liever voor mijn diner dan voor een sapje.

Al snel kwam ik tot de ontdekking dat een blender veel goedkoper is dan de andere twee sapmakers. Het haalt alleen geen sap uit fruit en groente, maar slaat alles stuk tot een glad mengsel. Makkelijk in gebruik, maar geen behoudt van vitamine en mineralen. Door de hoge draaisnelheid van de messen, wordt het groente en fruit onbewust verhit. Door deze verhitting gaan tal van vitamine en mineralen verloren. Tijdens het draaien en stukslaan, komt er veel zuurstof in de sap, waardoor je deze niet langer dan 8 uur kan bewaren.

De blender viel voor mij dus af

Toen ik eens goed de sapcentrifuge had bestudeerd, kwam ik er achter dat dit apparaat net zulke hoge toeren draait, waardoor de groente en fruit evenals de blender ook verhit worden. Je hebt dan wel heel snel sap, maar behoudt van vitamine en mineralen gaat in deze centrifuge ook verloren.

Uiteindelijk kwam ik uit bij een slowjuicer. Het haalt heel langzaam de sap uit groente en fruit. Dit betekend dat het een koude persing is, zodat alle vitamine en mineralen behouden blijven. De sap met de kleine vezel wordt aan één kant opgevangen en aan de andere kant komt de pulp eruit. Pulp bestaat uit grove vezels, die het lichaam zelf niet kunnen verteren en die je als mens ook weer uitscheidt.

Welke Slowjuicer moet ik kiezen?

Nu ik erachter was dat ik een slowjuicer wilde, ging mijn zoektocht verder. Wat een verschil in garantie, merk en kwaliteit.

Eén ding stond voorop, ik wilde BPA free. Dit houdt in dat BPA (Bisphenol-A) wat veel in plastic voor komt, niet in mijn voeding kan lekken. Verschillende studies hebben aangetoond dat BPA kan leiden tot borstkanker en prostaatkanker, terwijl weer een andere studie bij ratten aantoonde dat BPA de hersenfunctie kan verstoren. En uit een onderzoek bij Chinese arbeiders bleek dat bij degenen die een verhoogde blootstelling aan BPA hadden deze vier keer meer erectie problemen hadden en een verlaagd libido.

Deze Slowjuicer heb ik gekocht

Ik kwam uit op het merk Kuvings of Versapers. Beide BPA Free, neemt weinig ruimte in beslag en makkelijk in schoonmaak. Uiteindelijk heb ik voor de Verapers slowjuicer sea green 3G gekozen, dit merk heeft een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Ik ben zo blij met mijn aankoop. Elke dag een verse sap, wat ik 2 á 3 dagen in de koelkast kan bewaren. Wil je deze de exacte specificaties van alles slowjuicers die ik heb bekeken zien? Klik dan op de onderstaande afbeeldingen voor een compleet overzicht.

slowjuicers-vergelijken

Tips voor gebruik van de slowjuicer

Op internet zijn hele lekkere sappen te vinden. Zelf heb ik het boek SLOW gekocht. Daar staan hele leuke slowjuicer recepten in voor sappen, maar ook voor ijs en amandelmelk. Natuurlijk ben ik ook zelf aan het experimenteren en soms komen de gekste combinaties voorbij. Belangrijk om te weten dat je van de pulp groentebouillon kan laten trekken. En daarna wel de pulp er weer uit zeven, anders kauw je je tanden stuk op de harde vezels…

Voor het gebruik van de slowjuicer is het handig om eerst al je groente te snijden en te schillen. (Kan gewoon in grote, grove stukken) Als je een sapje maakt is het handig om het fruit en de groente om en om er in te doen. Dan mengt de sap goed met elkaar. En wissel je van zacht en hard. Dat is goed voor de doorstroming van de sap en de pulp. Bijv. Partje appel, stukje venkel, partje appel, stukje venkel….
Anders heb je kans dat het apparaat vertopt raakt. (Appel bevat namelijk meer sap dan venkel)

Ik raadt je wel aan om het apparaat zo snel mogelijk na gebruik schoon te maken, anders droogt alle pulp op in je zeef. Je krijgt er een hele makkelijke schoonmaakborstel bij, zodat het schoonmaken binnen 3 minuten klaar is.

Hieronder vind je een recept wat ik minimaal één keer in de week maak. Gewoon, omdat dit sapje makkelijk en snel te maken is, maar ook vanwege de enorme energie boost! En natuurlijk is dit sapje om van te smullen!!!

Slowjuicer Recept

Hierbij een van mijn favoriete slowjuicer recepten.

Ingrediënten voor 1 glas:

 • 2 wortelen.
 • ½ rode biet geschild
 • 1 stengel bleekselderij
 • ½ venkel
 • Stukje gemberwortel.
 • Garneer met een schijfje limoen

Bereidingswijze:

Was alle groente goed onder de kraan, voordat je het in stukken snijd. Alleen de rode biet en het stukje gember wortel kan geschild worden. Daarna stop je stukje voor stukje (om en om) in de slowjuicer!

Geniet ervan!

Gezonde Groeten,

kirsten

p.s. Heb je een slowjuicer aangeschaft en wil je recepten voor lekkere verse sappen, neem dan een kijkje op mijn website

7 Reacties

 1. en slow juicer, misschien interessant als je overweegt om een blender aan te schaffen, met een gewone blender wordt het fruit verhit door het draaien en verliest daardoor vitaminen

 2. Ik heb je artikel over slowjuicer gelezen. Ik heb echter nog een vraag. Ik maak smoothies in de blender omdat ik begrepen heb dat de vezels dam behouden blijven en dat dit beter is indien je doel ook is om af te vallen. Klopt dit? Of zitten er ook nog vezels in indien je voor de slowjuicer gaat?

  Groetjes,

  Bianca

  • Hi Bianca,

   Het klopt dat in een smootie meer vezels behouden blijven, die vezels zijn goed voor de darmen. Een smootie kan ook ter vervanging van de maaltijd Bij een slowjuicer behoudt je alleen de kleine vezels en vaak wordt zo’n sapje niet ter vervanging van een maaltijd genomen. Het voordeel van een slowjuicer is wel dat je meer groente en fruit kan persen, dus ook meer vitaminen en antioxidanten binnenkrijgt, want de grove vezel wordt eruit gehaald.

   Ik hoop dat ik je vraag zo goed hebt beantwoordt.

   Vriendelijke groet,

   Kirsten

 3. Wat een goed artikel! Ik gebruik nu een staafmixer en was van plan om een blender aan te schaffen. Ik vind wel dat slowjuicers in verhouding erg duur zijn, maar nu ik dit artikel lees zie ik zeker wel voordelen. Ik ga er nog eens goed over nadenken (en overleggen met mijn vriend, hihi)

  Astrid

  • Hi Astrid,

   Dankje voor je enthousiaste reactie! Het is inderdaad een enorme uitgaven, maar om eerlijk te zijn heb ik er nog geen moment spijt van gehad. Dan gewoon een maand geen kleding kopen;)

 4. Ben benieuwd of je ook de Montana hebt getest. Deze is namelijk prima de luxe en aanzienlijk schappelijker geprijst dan bovengenoemde merken. Voor iemand die er mee gaat beginnen wel belangrijk vind ik. Buitengewoon makkelijk schoon te maken, staat stevig op zijn pootjes en nog onder de EUR 200,00. Ik heb eerst een goedkopere variant van een ander merk gekocht maar dat is geen goed idee. Ik heb mijn 200 euro al er al dubbel en dwars uit door het makkelijke gebruik en resutaat van de sapjes. De Montana is onder andere verkrijgbaar bij de Vitamin store voor diegen die liever in een winkel kopen.
  groet,
  josé

  • Hi José,

   Top dat je het artikel aanvult! Ik heb de Montana niet getest, maar ik geloof zeker dat het een goed merk is, aangezien de Vitamin Store ze ook gebruikt. Belangrijk om te kijken naar het materiaal van de slowjuicer. Dat het materiaal wel BPA FREE is. Geen idee of dit bij de Montana ook zo is.
   Ieder geval bedankt voor je tip!

   Vriendelijke groet,

   Kirsten

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in