7 Smoezen om niet te Sporten

De 7 beste smoezen om niet te sporten, of toch wel?

Bewegen is gezond dat weten we allemaal en degenen die willen afvallen weten ook dat veel bewegen goed is voor het resultaat. Maar soms heb je helemaal geen zin om je lichaam van links naar rechts en van onder naar boven te laten bewegen. Herken je dit? Voel je niet schuldig, want geen zin hebben om te sporten heeft iedereen wel eens.

7 Smoezen om niet te Sporten

Smoesjes hebben we allemaal en de meest gebruikte zijn geen tijd, te duur en slecht weer. In deze column neem ik een aantal smoezen voor je onder de loep zodat je uiteindelijk toch lekker gaat sporten en geen smoesjes meer hebt om niet te gaan.

Ik heb echt geen tijd

Deze smoes is de meest gebruikte. Natuurlijk heeft iedereen het druk. Je hebt een baan of je studeert nog. Misschien heb je een gezin en je moet naast je werk een heel huishouden runnen. Dat kost allemaal best veel tijd. Maar als je echt wilt kun je er echt tijd voor maken om te gaan sporten. Neem bijvoorbeeld de TV of je mobiel. Vraag jezelf eens af hoeveel je tv kijkt per dag. In deze tijd kun je best een uurtje gaan sporten. Al ga je wandelen dat is al actiever dan op de bank hangen. Plan in het begin van de week in wanneer je wilt gaan sporten en doe dat ook. Misschien zijn je kinderen groot genoeg dat je ze mee kunt nemen bijvoorbeeld op de fiets als je gaat hardlopen.

Ik ben moe en heb er echt geen puf voor

Als je te moe bent om te sporten dan is het waarschijnlijk al lang geleden dat je überhaupt bent gaan sporten want dan weet je dat je van sporten juist energie krijgt door de endorfine die aangemaakt wordt in je lichaam. Endorfine geeft je een fijn gevoel en je voelt je energieker en fitter. Betrap je jezelf erop dat je gewoon geen zin hebt om te sporten als je eenmaal lekker thuis bent, ga dan meteen vanaf je werk naar de sportschool of trek meteen je sportkleren aan als je thuis bent.

Ik weet echt niet hoe ik moet beginnen

Alle begin is moeilijk, zeker als je met iets nieuws begint. Laat je goed informeren bij de sportschool en begin niet zomaar aan de apparaten te trekken en duwen. Begin je met hardlopen, kijk dan of in je buurt een start to run cursus is en sluit je daarbij aan. Hoor je bij de categorie mensen die een abonnement heeft op de sportschool en vervolgens heel lang niet meer gaat en daardoor niet meer durft te gaan omdat je je schaamt dat je al zo lang niet meer bent geweest? Je bent echt niet de enige hoor dus ga nu maar gewoon.

Het is te duur

Sporten is over het algemeen niet duur. Het ligt er natuurlijk aan want je wilt maar er zijn zoveel mogelijkheden om te bewegen. Denk aan wandelen, fietsen, hardlopen, skeeleren. Wil je gezond en fit zijn zal je keuzes moeten maken. Ga een keer minder uit eten of koop eens een maand geen koek, snoep en andere gezonde dingen. Je zult ervan versteld staan want je aan het eind van de maand over houdt en hiervan kun je best lekker gaan sporten.

Het is echt slecht weer

In de sportschool is het altijd droog J. Maar ook als je buiten sport moet je jezelf afvragen wat echt slecht weer is. Op elk weertype kun je kleden en natuurlijk is het vervelend als het regent maar ook hier moet je een positieve draai aan geven want wat is er nu fijner dan na het buiten sporten een heerlijke warme douche te nemen.

Ik hou het toch niet lang vol

Tja, dit is inderdaad niet de juiste instelling om ver te komen. Je moet er wel echt voor willen gaan en jezelf weten te motiveren. Nee, geen zin, dat is geen smoesje. Maak van te voren een plan wat je wilt. Hoe vaak wil je gaan sporten en wat wil je bereiken. Je zult zien dat je snel beter in je vel gaat zitten en er werkt niets motiverender dan wanneer je merkt dat je vooruit gaat en steeds sneller hersteld van je workout. Je kunt ook met een maatje gaan sporten maar let op, laat je niet demotiveren als je maatje een keertje niet mee kan gaan. Zorg voor voldoende zelf discipline.

Ik eet wel wat minder

Deze smoes is bijna hetzelfde als de smoes: ik heb gesport dus ik mag wat extra’s nemen. Maar helaas zo werkt het niet. Gezonde voeding is belangrijk voor een gezond en fit lichaam en dit is alleen te behalen door een combinatie van bewegen, gezond eten en voldoende rust. Tijdens het sporten train je de spieren wat weer heel goed is voor de verbranding van je calorieën. Dit leidt naar de smoes: ik zie toch geen resultaat. Alleen de juiste combinatie van voeding en bewegen lijdt tot een resultaat. Bij de een duurt dit langer dan bij de ander. Laat je niet uit het veld slaan als je een mindere week hebt maar bedenk dat dit erbij hoort. Ga dus niet sporten met eten compenseren zoals bijvoorbeeld een uur hardlopen en vervolgens naar de frituur gaan. Zo creëer je het bekende jo jo effect.

Sporten is Leuk!

Sporten is leuk en zorg ervoor dat het leuk blijft. Met smoesjes verzinnen heb je alleen jezelf mee want uiteindelijk bij jij degene die zich beter en fitter wil voelen dus: No excuses!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in