Oxalaten, gevaarlijk of niet?

Verderop in dit artikel heb ik een PDF met een aantal gratis groene smoothie recepten voor je, maar eerst wil ik je iets uitleggen over oxalaten

Als groene smoothie liefhebber heb je vast wel eens gehoord van oxalaten. Zo niet, dan leg ik het nog even kort uit. Oxalaten zijn chemische verbindingen die ontstaan op het moment dat de koolhydraten binnen een plant niet volledig geoxideerd zijn. Dit gebeurt voornamelijk in bladgroenten zoals spinazie en peterselie en in noten, diverse soorten bessen en cacao. Stuk voor stuk belangrijke ingrediënten voor in een groene smoothie. Steeds vaker zijn er voedingsdeskundigen die waarschuwen voor de inname van teveel oxalaten vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s. Wat is hier van waar? In dit artikel leg ik uit of oxalaten daadwerkelijk gevaarlijk zijn of niet.

Wat doen Oxalaten in het lichaam?

Oxalaten zelf doen niet zoveel in het lichaam, maar met het daarvan afgeleide oxaalzuur gebeurt er we iets. Dit bindt zich in het lichaam namelijk aan kalk en ijzer. Door het binden ontstaan er kleine kristalletjes, die normaal gesproken via de urine worden afgevoerd uit het lichaam. Echter, wanneer er teveel oxaalzuur in het lichaam aanwezig is, ontstaat de kans op nierstenen die de urinewegen kunnen blokkeren. De kans hierop is ontzettend klein, maar voor patiënten met nieraandoeningen is het aan te raden om zo min mogelijk oxaalrijk voedsel te eten. Heb jij hier last van, vermijd dan peterselie, spinazie, bessen, noten en cacao in jouw groene smoothie om geen enkel risico te lopen. Desondanks krijg je met een groene smoothie zo weinig oxalaat binnen dat het in principe geen kwaad zou kunnen

[thrive_leads id=’44920′]

Waarom waarschuwen voedingsdeskundigen voor oxalaten?

Bij een hoge inname aan oxalaten kan dit schadelijk zijn voor het lichaam. Zoals aangegeven kunnen er dan nierstenen worden ontwikkeld, die uiteindelijk kunnen leiden tot nieraandoeningen. Echter, met het drinken van groene smoothies krijg je zo weinig oxalaten binnen dat dit absoluut geen schadelijk effect op het lichaam zal hebben. De recepten voor groene smoothies zijn uitgebalanceerd en houden er rekening mee dat je van elk ingrediënt precies genoeg binnen krijgt om te profiteren van de voordelen. Eventuele nadelen worden uitgesloten door de balans in de recepten. Voedingsdeskundigen richten zich bij het melden van de nadelen van een bepaald ingrediënt vaak alleen op dat ingrediënt in een geïsoleerde omgeving. Maar niemand eet bijvoorbeeld alleen maar 300 gram spinazie, zonder daar andere ingrediënten aan toe te voegen.

Variatie vermindert eventuele schadelijke effecten

Het lichaam heeft elke dag behoefte aan een variatie aan gezonde voedingsstoffen. Al deze voedingsstoffen samen zorgen voor een sterker lichaam. Samen werken ze ook aan het bestrijden van eventuele schadelijke stoffen. Juist dankzij de variatie die je creëert met groene smoothies, wordt het eventuele schadelijke effect van oxalaten teniet gedaan door het lichaam. Neem spinazie zelf, deze bladgroente bevat weliswaar oxalaat, maar zit tegelijkertijd vol met anti-oxidanten. Deze anti-oxidanten hebben als functie het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam, zoals oxaalzuur. In combinatie met de mineralen en vitaminen die je uit andere ingrediënten van je groene smoothie haalt, is spinazie nog steeds een prima ingrediënt voor jouw gezonde drankje.

Oxalaten, de conclusie

Moeten we ons zorgen maken over de aanwezigheid van oxalaten in onze groene smoothies? Mijn antwoord daarop is ‘Nee’. Oké, het is waar dat oxalaten in een grote geconcentreerde hoeveelheid schadelijk kunnen zijn voor het lichaam, maar met het drinken van groene smoothies is het onmogelijk om teveel oxalaat binnen te krijgen. Sterker nog, een eventueel schadelijk effect wordt teniet gedaan door alle andere aanwezige gezonde voedingsstoffen. Blijf lekker genieten van groene smoothies met bessen, spinazie en noten en profiteer van de positieve effecten van deze ingrediënten. Want naast een geringe hoeveelheid oxalaat, leveren ze ook een heleboel gezonde voeding aan jouw lichaam!

Gezonde Groeten,

natascha

4 Reacties

  1. hallo sanne ik smoothie wel wel lekker maar niet als ontbijt wat kan ik daar voor anders nemen ben 4kilo afgevallen in3 weken het bevalt mij goed in plaats koolhydraten dieet wou ik toch die andere weekmenu hebben groetjes hennie oost

  2. Hallo Natascha,
    Grappig, dat is een van mijn favoriete smoothies. Extra lekker met een glas kokosmelk erdoor!
    Ik kende jou en je site niet, maar heb reeds beide boeken in bezit. Doe er veel mee, vooral met de smoothies. Het nadeel van paleo eten vind ik dat er heel veel met vlees gedaan wordt. Ik ben niet echt vegetarisch, maar beperk het wel tot 1 of 2 keer in de week, naast vis.
    Succes met je site. Liefs. Nellie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in