Snelle Koolhydraten zijn Verborgen Dikmakers

Koolhydraten staan al een tijdje bekend als dikmakers in de afslankwereld. De meeste afslankplannen raden een koolhydraatarm voedingsplan aan, en niet zonder reden. Deze plannen helpen je meestal om dat extra gewicht te verliezen. Maar zijn koolhydraten echt de gevaarlijke dikmakers zoals wij ze kennen? Ze zijn immers in vele etenswaren die je dagelijks eet. Ze zitten onder andere in brood, rijst, aardappels, gebak, pasta en vruchtensappen. Zijn alle koolhydraten dikmakers?

Glycemische index

Koolhydraten worden steeds aangemerkt  als de veroorzakers van overgewicht. Maar niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Het is handig om te weten dat er 2 soorten koolhydraten zijn. De goede koolhydraten hebben een lage glycemische index. Terwijl de slechte koolhydraten een hoog glycemische index hebben. Wat is de glycemische index? Dit is een maat voor het effect van koolhydraten op je bloedsuikerspiegel.

Daarnaast kan de glycemische index van 1 product veranderen, door bijvoorbeeld de manier waarop het wordt klaargemaakt. Er zijn dus enkele factoren die de glycemische index van een product bepalen.

Snelle en langzame koolhydraten

Uit koolhydraten haalt je lichaam de energie om goed te functioneren. Snelle koolhydraten laten je suikerspiegel snel stijgen waardoor je het gevoel krijgt meer energie te hebben. Langzame koolhydraten, daarentegen, worden veel trager opgenomen in je lichaam. Hierdoor stijgt je suikerspiegel geleidelijk aan. Langzame koolhydraten hebben meestal een lage glycemische index. Bij langzame koolhydraten moet je denken aan voedingsmiddelen zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, quinoa, peulvruchten en volkoren pasta.

Bij snelle koolhydraten moet je denken aan voedingsmiddelen zoals vruchtensappen en suiker. Deze producten worden snel opgenomen in je lichaam. De snelle opname veroorzaakt schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Door die schommelingen krijg je sneller honger. Je krijgt trek in meer koolhydraten. Meestal zijn dit de snelle koolhydraten. Uiteindelijk eet je veel meer dan je lichaam nodig heeft. En deze surplus aan koolhydraten wordt als vet in je lichaam opgeslagen. Tijdens de overgang wordt dit grotendeels als buikvet opgeslagen.

Snelle koolhydraten tijdens de overgang

Tijdens de overgang verandert er veel in je lichaam. Het is een nieuwe fase van je leven en vergt daarom ook een nieuwe aanpak. Het wordt tijd om je dieet hierop aan te passen. Naarmate je ouder wordt heeft je lichaam steeds minder calorieën nodig. Dit verandert geleidelijk aan door de jaren heen. Je zal wat meer op je voeding moeten letten om niet overgewicht te raken. Eet gezonde en natuurlijke voeding en hou het aantal calorieën goed bij. Je moet denken aan voedingsmiddelen zoals groenten, vis, fruit, ei, noten, vlees, zaden en oliën. Deze middelen geven je de juiste voedingsstoffen en worden langzaam opgenomen in je bloed.

De snelle koolhydraten hebben geen plek in je nieuw dieet. Witte suiker en wit meel zijn nu verboden. De meeste gebakjes zal je dus moeten vermijden. Die bestaan grotendeels uit witte suiker en wit meel. Deze voedingsmiddelen zijn minder gezond, hebben een lage voedingswaarde en ze zijn verslavend. Je komt ze ook veel tegen in het dagelijks leven, meestal in de vorm van snacks. Op den duur raakt je lichaam verslaafd aan snelle koolhydraten. In het begin kan het zwaar zijn om van deze items af te blijven, maar hou vol. Kies elke dag bewust voor gezonde voeding en langzame koolhydraten.

Het is niet de bedoeling dat je koolhydraten volledig elimineert uit je dieet. Je voeding moet gevarieerd blijven en voldoende vet, koolhydraten en eiwitten bevatten. Het gaat erom dat je de juiste koolhydraten naar binnen werkt. Dus overwegend de langzame koolhydraten.

Kies voor ongeraffineerde granen, veel groenten en natuurlijk ook fruit. Haal extra vitamine D uit supplementen en drink voldoende water. Meer tips nodig voor gewichtsverlies tijdens de overgang? Kijk dan eens naar het programma Slank door de Overgang.

Gezonde Groeten,

ria

1 reactie

  1. In de berichtgeving over koolhydraten komen steeds meer artikelen die overeenkomen met de bevindingen van dr willians david bescheven in zijn boek broodbuik. Het kan niet lang meer duren en de voedings (deskundigen) moeten dit voluit gaan erkennen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in