Snelle stofwisseling met veel eiwit

Een dieet waarbij heel weinig calorieën worden gegeten heeft als gevolg dat de stofwisseling langzamer gaat werken. Een dieet met veel eiwitten heeft dit effect veel minder en geeft daarom betere resultaten op de lange termijn.

Beperkt verlies van spiermassa

Een eiwitdieet heeft als voordeel ten opzichte van een standaard calorisch dieet dat het verlies aan spiermassa wordt beperkt. Hierdoor vertraagt de stofwisseling veel minder dan bij een ander energiebeperkt dieet, spieren verbruiken namelijk veel energie. Als het lichaam te weinig energie binnenkrijgt gaat het in eerste instantie spiermassa aanspreken om glucose uit te halen. Als de hoeveelheid eiwitten hoog genoeg is kan het lichaam de glucose die het nodig heeft daar uit halen en hoeft de spiermassa minder te worden aangesproken. Dit is vooral voordelig als je op gewicht wilt blijven, hoe groter de spiermassa hoe meer energie je verbruikt en hoe gemakkelijker je op gewicht kunt blijven.

Afvallen met het eiwitdieet
Afvallen met het eiwitdieet
Jose van Amstel-Reurekas

Minder honger

Een andere oorzaak waarom een eiwitdieet erg goede resultaten geeft bij het afvallen is omdat er tijdens het dieet veel minder honger wordt ervaren dan bij een standaard laag calorisch dieet. Dit wordt veroorzaakt door de hoge verzadiging van eiwitten ten opzichte van koolhydraten en vetten. Het kost het lichaam veel meer tijd en moeite om eiwitten af te breken waardoor het gevoel van verzadiging langer blijft. Omdat men langer een vol gevoel ervaart wordt er in totaal minder gegeten.

Verlies vetmassa

Tijdens het eiwitdieet komt iemand in ketose omdat de hoeveelheid koolhydraten laag is. Opgeslagen vetmassa wordt dan afgebroken voor energie. Dit is voordelig omdat wanneer iemand blijvend gewicht wil verliezen er vetmassa moet worden afgebroken en geen vocht en spiermassa. Het lichaam zal namelijk de verloren hoeveelheden vocht altijd weer willen aanvullen en een groot verlies van spiermassa is ongunstig omdat dit de stofwisseling vertraagt en daarnaast verliest iemand veel kracht.

Kenniscentrum

Klinkt jou dit als muziek in de oren? Bestel dan het boek ‘Afvallen met het eiwitdieet’ voor achtergrondinformatie en 76 heerlijke recepten.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in