Soms weet je het gewoon niet meer

Soms weet je gewoon niet meer hoe je de diverse taken moet indelen. Want je moet het huishouden doen, je moet sporten, je moet koken, maar dan moet je eerst boodschappen doen en je moet nog eens een goede partner c.q. moeder, poetsdame of dierenverzorgster zijn. Je zou er haast schizofreen van worden van al dat moeten. Soms denk je, kunnen diverse taken niet gecombineerd worden. Ja, natuurlijk is dat mogelijk.

De dierenverzorgster en sporten

Wanneer je een hond(je) hebt, moet je die uitlaten en dan ben je in beweging. Probeer een straatje verder te lopen dan gebruikelijk en je hebt extra bewogen.Je kunt ook een keer vaker naar buiten gaan, daar zal je hond heus geen problemen mee hebben, neem een balletje mee. Gooi het lekker weg en laat je hond het weer terugbrengen. Je moet bukken om het te pakken, door de knieën en weer een oefening. Draag een stappenteller. Wanneer je iedere dag tussen de 10.000 en 15.000 stappen heb gezet, ben je goed bezig zonder een grote inspanning te leveren.

De boodschappendienst en sporten

De boodschappen kun je natuurlijk halen met de auto, maar je kunt het ook op de fiets doen of lopend. Zelf heb ik een boodschappenkar waar ik achter loop. Dan hoef ik niet te sjouwen en ik heb gelijk steun, voor mijn reumatische aandoeningen. Zo’n trekkar kan ook, alleen dat is niet geschikt voor iedereen. Wanneer je de boodschappen op de fiets doet of lopend, heb je ook gelijk gesport.

Kinderverzorgster/opvang en sporten

Daar is weer zo’n punt. Je buurvrouw staat al klaar met haar hardloopschoenen voor je deur, maar je kunt of wilt je kinder(en) niet alleen laten. Hoe ga je dit dan oplossen. Simpel, je neemt je kind mee. Je kind fiets er gewoon achteraan. Sla je ook weer 2 vliegen in één klap. Je kind heeft ook de nodige beweging en jij kunt ook gewoon lekker sporten en even bijkletsen. Het wordt een ander verhaal wanneer je een kind hebt die zelf nog niet fietst. Je kunt je kind op zijn driewieler zetten, duwstang eraan, afwisselen met je arm. Daarmee maak je het een tikkie zwaarder voor jezelf, maar je verbruikt ook meer kcal.

De poetsdame en sporten

Ik ben me er natuurlijk van bewust dat in veel gezinnen een betaalde poetsdame rondloopt. Maar mocht het niet zo zijn, dan heb ik goed nieuws. Terwijl je bezig bent met het schoonmaken verbruik je ook kcal. Lees onderstaand schema en bedenk dat je dus ook bezig bent geweest met bewegen.

Het overzicht geeft het energieverbruik per kilogram lichaamsgewicht per uur.

activiteit
kcal/kg/per uur
eten, drinken
1,5
lopen (binnenshuis)
2,0
staan, rustig
1,2
traplopen
8,0
afwassen
2,3
auto wassen
4,5
band plakken
3,0
boodschappen doen
2,2
eten koken
2,5
gras maaien
5,5
kamer opruimen
2,5
stofzuigen
2,5
strijken
2,3
tafeldekken, afruimen
2,5
tuinieren
5,0
zitten, tv kijken
1,0

Dus als voorbeeld. Je bent 70 kg en je bent 2 uur bezig aan het tuinieren. Dan is de rekensom 70 x 5 = 350 per uur x 2 = 700 kcal. Tjakka, dat tikt lekker aan. Dit bewijst dat je je geen zorgen hoeft te maken, wanneer je niet naar de sportschool gaat.

Hoe ik nou op deze log kom, simpel. Zondag wilde ik gaan sporten, maar ik moest ook de kasten aan de buitenkant weer eens schoonmaken. Ik dacht, hoe ga ik dit oplossen, want ik moet zorgvuldig met mijn energie omgaan. Zeker nu ik sneller moe ben. De oplossing vond ik snel. Ik trok mijn sportschoenen aan, pakte het opstapkrukje, die in veel gezinnen aanwezig is, die van IKEA dus. Dacht bij mezelf, wanneer ik nou extra het krukje op en af stap, dan ben ik als het ware aan het steppen. De emmer om mijn doekje uit te spoelen, had ik in de keuken laten staan, dus ik moest extra lopen. En zo had ik toch gesport. Nog een extra blokje met man en hond gedaan, nou ik had meer dan voldoende bewogen.

Want helemaal niet bewegen is geen optie. En ik heb tijdelijk geen puf om hard te trainen. Zo sla ik de spreekwoordelijke twee vliegen in één klap.

Dus trainze dames en heren natuurlijk die vergeet ik heus niet hoor.

Elisabeth©

P.S. hier staan foto’s van het dessert van afgelopen weekend.

bron tabel: voedingscentrum

1 reactie

  1. Dat zei ik dus ook in mijn topic ..ik had gisteren de kast heringericht, je bent echt wel aan het bewegen, op en neer…weer wat lopen…en nu terwijl ik dit typ, train ik mijn vingers..haha krijg je lekker slanke vingers van.

    Fijn weekend

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in