Sonja Bakkeren na de ramadan

Miljoenen moslims, onder wie zo’n 900.000 islamieten in Nederland, zijn vrijdag ter afsluiting van de vastenmaand ramadan begonnen aan het Suikerfeest. Dit feest, in het Arabisch Eid al-Fitr genoemd, strekt zich uit over enige dagen.

De komende maanden zullen zeer veel moslims aan een dieet moeten, want tijdens de ramadan komen zij enorm aan. Overdag eten, drinken en roken ze niet, maar zodra de zon achter de kim verdwijnt, schuiven ze aan voor het dagelijkse Iftar-diner. Dan verzamelen zij meer calorieën dan zij de volgende dag nodig hebben. Tijdens ramadan werken zij bovendien meestal minder uren.

De ramadanavonden zijn ware feesten. In moslimlanden zijn er dan de hele avond en nacht speciale programma’s op tv, zodat er van slapen ook weinig komt. Kort voor de zon weer opkomt, wordt er nog een stevig ontbijt genuttigd. Tijdens het vasten overdag, dat velen zwaar valt, zijn de meeste moslims minder energiek dan normaal. Hoe verder in de ramadan, hoe futlozer zij worden. Artsen in de golfstaten hebben dit jaar opgeroepen wat minder te schranzen omdat de obesitas van veel golfbewoners zou beginnen met de ramadan.

Toch is de ramadan bedoeld om de gezondheid te verbeteren, discipline tentoon te spreiden en te denken aan de minderbedeelden in de samenleving. Nu de ramadan voorbij is, begint het echte vasten om de overtollige kilotjes weer kwijt te raken.

De eerste dagen na de ramadan komt het daar echter nog niet van. Moslimfamilies kruipen dan massaal bij elkaar om het Suikerfeest te vieren. Er wordt uitgebreid gegeten en er is enkel en alleen aandacht voor elkaar, want tijd om de media te woord te staan is er niet. „Nee, echt niet”, zegt Dries el Boujoufi, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid. „Ik ben nu met vrienden en familie aan het eten, dus ik heb geen tijd.”

estel de boeken van Sonja Bakker bij bol.com

Bereik je ideale gewicht !
Bereik je ideale gewicht !
Sonja Bakker

Bereik je ideale gewicht voor kinderen én tieners !
Bereik je ideale gewicht voor kinderen en tieners !
Sonja Bakker

Bereik en behoud je ideale gewicht!
Bereik en behoud je ideale gewicht!
Sonja Bakker

Zomerslank met Sonja
Zomerslank met Sonja
Sonja Bakker

Gezond genieten met Sonja
Gezond genieten met Sonja
Sonja Bakker

Verleg je grenzen met Sonja en Rik
Verleg je grenzen met Sonja en Rik
Sonja Bakker

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

6 Reacties

  1. Niet iedereen komt vele kilo’s aan. Misschien hetzelfde als bij kerst en feestdagen. En ik als moslim eet juist gezonder dan normaal omdat ik anders misselijk wordt. En ik ben inmiddels al gestopt met het roken en geen cafeineverslaving meer. Ok ik voel me niet zo energiek als eerst. Omdat ik niet meer mezelf kan oppeppen met koffie en thee. Maar aangekomen? Dacht het niet mijn weegschaal geeft nu al na 10 dagen ramadan al 4 kilo minder aan.

  2. Iftar diner is de maaltijd na zonsondergang. Maar voor vele moslims is het vasten nog niet gedaan. Om je Ramadan nog meer glans te geven, vasten ze nog 6 dagen langer. Deze mogen wel gespreid worden over één maand.

  3. kunnen ze beter eerst vetvrij doen..ik moet er niet aan denken ..om de hele dag niet te kunnen eten…en drinken ook niet..

  4. Wat is een Iftar diner???

    Ha, ha, ja, ik weet wel dat ze overdag niets mogen eten en ’s avonds de schade gaan inhalen!

    Sonja is een goed optie… Of ze kunnen natuurlijk Vet vrij doen!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in