Sonja slaat terug: ‘Afvallen met gezonde Hollandse kost kan niet slecht zijn’

Volgens de laatste cijfers zijn er in Nederland meer dan twee miljoen mensen ‘verslingerd’ aan het dieet van zijn vrouw. Afvallen met alleen maar gezonde Hollandse kost. Koen Lenting, partner én manager van Sonja Bakker, kán zich gewoon niet voorstellen dat de immens populaire methode om kilo’s kwijt te raken slecht zou zijn.

Ze zijn de afgelopen dagen letterlijk bedolven onder de media. Allemaal wilden ze hetzelfde weten. Klopt het wat die Nijmeegse psychologe Tatjana van Strien beweert, dat ‘Sonjabakkeren’ je stofwisseling verpest? Dat je er, op termijn, alleen maar dikker van wordt in plaats van dunner?Geduldig legt Lenting nog eens uit dat iedereen het verkeerd heeft begrepen. Sonja’s afvalsucces mag niet de naam crashdieet dragen, zoals Van Strien beweert. “Kenmerk van een crashdieet is dat je dagelijks maximaal bijvoorbeeld vijf- of achthonderd calorieën mag binnenkrijgen, veel minder dan gebruikelijk. Je leeft op droge koeken of alleen vruchtensap. Zo honger je jezelf inderdaad uit, da’s niet Sonja’s opzet. Die psychologe heeft een onterechte vergelijking gemaakt en nu mogen wij dat allemaal recht zetten”.

Sonjabakkeren is hot. Haar boeken staan al tijden hoog in de toptien. Honderdduizenden zijn er al van verkocht. Sonjabakkeren is zo ook big business. Lenting en zijn vrouw, die jarenlang gewoon vanuit hun huis in Spierdijk werkten, hebben vorige maand een fonkelnieuw bedrijfspand betrokken in het naburige De Goorn. Zo zijn er enorme belangen gemoeid met de ontkenning van deze publieke beschimping van Sonja’s geesteskind.

Toch klinkt Koen Lenting oprecht als hij zich, met West-Friese nuchterheid, hardop afvraagt hoe het anders te verklaren is dat “honderdduizenden mensen allemaal even enthousiast zijn” over het dieet van zijn echtgenote, die, terwijl de manager het voor haar opneemt, zelf haar verdediging voert in het tv-programma RTL Boulevard. “Vorig jaar heeft de TROS het ook al eens geprobeerd. Het programma Radar berichtte toen dat ‘bakkeren’ niet best zou zijn. Ook toen hebben we ons zegje gedaan. De redactie liet een serieus onderzoek uitvoeren en wat bleek: 60 procent van iedereen die Sonja’s ‘lijn’ volgt, was ook vier maanden later nog zeer tevreden. En zeker niet dikker geworden.”

Eerder kwam ook het Voedingscentrum, een instituut dat voorlicht over gezond eten, met kritiek op Sonja’s manier van lijnen. Weliswaar val je ervan af, maar het dieet zou op lange termijn te weinig handvaten bieden om ook op termijn een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Ook die kritiek liet de dochter van de bollenboer van zich afglijden.

Terwijl zijn zoontje op de achtergrond schreeuwt om aandacht, wil Lenting nog kwijt hoezeer hij al deze negatieve publiciteit betreurt. En andermaal dat hij het gewoon ook niet begrijpt. “Gelooft u mij, geen dieet is afgelopen jaren zo onder de loep genomen als dat van Sonja. Nooit is gebleken dat het slecht zou zijn. Hoe kan het ook, het is zo gevarieerd, zo simpel te bereiden. Nee hoor, uit het veld geslagen zijn we niet, we gaan gewoon door, overtuigd dat het wél werkt”.

2 Reacties

 1. Nou, ik vind het fijn hoor dat dit stukkie hier staat!

  Moet je kijken wat “Sonja” bij mij heeft gedaan.
  We hebben even een vreetweekendje achter de rug… Heb me voor én na die tijd niet gewogen… Moet maar een keertje kunnen hoor!

  Maar haar principe: 3 gezonde hoofdmaaltijden en 3 gezonde tussendoortjes is gewoon goed en werkt perfect!!!

  Sonja: laat je vooral niet kisten: weet je… ze zijn gewoon jaloers op jouw succes en willen zo hun naam bekend hebben. Nou. bah…. Laten ze zelf goede boeken schrijven!!!

 2. OCH DIE ARME SONJA TOCH!
  ZE IS MILJONAIR GEWORDEN DOOR HAAR BOEKJES!
  DUS KLAGEN HOEFT ZE NIET ZO!
  HAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  BIJ VELE HELPT HET WEL! MAAR IK AT ER TEVEEL VAN EN DAN TJA………..!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in