Sonoma Dieet

TIP: hier kun je enkele gratis Sonoma recepten vinden

Dit dieet heeft veel raakvlakken met het South Beach dieet en Atkins.

Het dieet is begin januari 2006 gelanceerd in Amerika. Een Nederlandse vertaling van het boek over het Sonoma dieet is nog niet beschikbaar. Hieronder kunt een Nederlandse samenvatting lezen.

Afbeelding

Het Sonoma Dieet
Het nieuwste dieet op dit moment is het Sonoma dieet. Dit dieet is geschreven door de Amerikaanse Geregistreerde Diëtist Connie Guttersen. Het dieet ontleent zijn naam van het gebied Sonoma in Californië. Het gebied en de Vallei Sonoma is bekend om haar wijnen. Het sonoma dieet heeft een duidelijke mediterrane invloed.

Het plezier van eten

De ondertitel van het Sonoma dieet is ‘het meest smaakvolle dieet onder de zon’ en benadrukt het plezier van eten. Het dieet bestempeld 10 soorten voedsel als power voedsel: Amandelen, Spaanse peper, Bosbessen, Broccoli, Druiven, Olijfolie, Spinazie, Aardbeien, Tomaten, Gehele granen. Wijn, als product van druiven is een belangrijk onderdeel van het Sonoma dieet

De drie fasen van het Sonoma dieet

Het dieet is opgedeeld in 3 fasen. De eerste fase duurt 10 dagen en is het strengste. De tweede fase is de belangrijkste fase van het gewichtsverlies, en nummer 3 is de levenslange onderhoudsfase.

Het Sonoma dieet is gebaseerd op het nemen van de juiste porties en niet zozeer op het tellen van hoeveelheden of calorieen. Het leren van de juiste porties wordt bijvoorbeeld gedaan door het gebruik van een 18 cm bord voor het ontbijt en een 23 cm bord voor het diner.

Een wijngids

Er zijn niet veel dieeten die u helpen bij het selecteren van de juiste rode en witte wijn. Het Sonoma dieet doet dit wel. Wijn is onderdeel van het dieet.

Connie Guttersen

Connie Guttersen is een bekend Amerikaanse diëtiste. Zij ontwikkelde het Sonomadieet. Het dieet is genoemd is naar de streek en vallei ‘Sonoma’ in Amerika die wereldwijd vooral bekend is om haar wijnen.
De bewoners van dit gebied zijn beduidend slanker en gezonder dan andere inwoners van Amerika. Volgens Connie als gevolg van hun levens- (en voedingswijze) die veel lijkt op die van de mensen rond de Middellandse Zee.

De kern van het dieet

De kern van het dieet komt tot uitdrukking in de verschillende ondertitels die inmiddels de ronde doen, zoals ‘Het meest smaakvolle dieet onder de zon’ of ‘Het nieuwste dieet voor levensgenieters’. Het dieet is gebaseerd op de Mediterrane manier van leven en eten: genieten van uitbundige en rijk gevarieerde gerechten en maaltijden, voornamelijk opgebouwd met één of meerder van zogenoemde ‘power foods’ én in de juiste porties.
Het unieke is, dat deze maaltijden gerust – én zelfs bij voorkeur – gepaard gaan van een lekker glaasje wijn!

De 10 ‘power foods’

Het dieet bestempeld 10 soorten voedsel als ‘power foods’: olijfolie, tomaten, broccoli, spinazie, amandelen, Spaanse peper, bosbessen, aardbeien, gehele granen en druiven.

De juiste porties

Het Sonoma dieet is gebaseerd op het nemen van de juiste porties en niet zozeer op het tellen van hoeveelheden of calorieën. Het leren van de juiste porties wordt bijvoorbeeld gedaan door het gebruik van een 18 centimeter bord voor het ontbijt en een 23 centimeter bord voor het diner.

Wijn mag!

Wijn, als product van druiven is een belangrijk onderdeel van het Sonoma dieet.

Drie fasen

Het dieet is opgedeeld in 3 fasen. De eerste fase duurt 10 dagen en is het strengste. De tweede fase is de belangrijkste fase van het gewichtsverlies, en nummer 3 is de levenslange onderhoudsfase.

Conclusie

In Amerika worden Connie en haar dieet inmiddels op handen gedragen. Oprah Winfrey heeft er uitgebreid aandacht aan besteed en ‘loopt ermee weg!’. In Amerika betekent dit automatisch dat het een succes wordt, zo’n impact heeft de mening van Oprah. Al snel volgen dan de verschillende sterren die het ook allemaal gewéldig vinden, zoals Matt Dillon en Jennifer Aniston. Maar het zijn diezelfde Oprah en Jennifer die de afgelopen jaren verschillende diëten als hét dieet bestempelden ….

De drie fasen zijn niet uniek: meerdere diëten doorlopen stappen die veel weg hebben van ‘ontgiften’ of ‘ontwennen’, ‘opnieuw opbouwen’ of ‘een andere manier leren’, gevolgd door ‘bijhouden’.
Hoe het ook zij: het Sonomadieet is een makkelijke én positief ingestelde manier van afvallen.

Geen gedoe met calorieën tellen of tabelletjes bijhouden; gewoon de omvang van de porties in de gaten houden; wat meer groenten en granen eten, en de rest met mate blijven eten.

De aanpak en recepten geven je echt een goed gevoel – bijna een vakantiegevoel – met al die lekkere Mediterrane ingrediënten. En dan dat glaasje wijn dat gewoon mag! geweldig toch?

Korte beschrijving van het Sonoma boek

HET SONOMA DIEET DOET HET VOLGENDE:
• Afvallen in 3 fasen
• Na 10 dagen al verbluffend resultaat
• Gezonder eten
• Strakker in je vel zitten

DIT IS HET GEHEIM
• De nadruk ligt op de 10 power foods: olijfolie, tomaten, broccoli, spinazie, amandelen, Spaanse peper, bosbessen, druiven, aardbeien en gehele granen.
• Wijn is een belangrijk onderdeel van het dieet.
• Kleinere porties i.p.v. calorieën tellen.
• Meer groenten en granen en de rest met mate blijven eten.

HET BOEK
• Algemene uitleg en introductie van de fases
• Ervaringsverhalen van andere diëters
• Uitgebreide maaltijdplanners
• Honderden recepten
• Wijntips

Bestel dit boek bij bol·com

Het Sonoma Dieet
Het Sonoma Dieet
Guttersen, C.

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

ZO GING HET IN AMERIKA
• 500.000 boeken verkocht in 2 maanden
• Wekenlang in de bestsellerlijsten
• Indrukwekkende hoeveelheid persaandacht
• Succesvolle spin-offs, zoals wijngidsen en SD-pakketten
• Verkozen tot nummer 1 health en fitness titel van 2006 door Forbes.com
• Supersterren en bekende Amerikanen als Jennifer Aniston, Oprah Winfrey en Matt Dillon raden het dieet aan

Paperback
uitgever: Truth & Dare
jaar: 2006
ISBN: 9049999379

Heb je ervaring met het Sonoma Dieet? Vragen of suggesties? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

5 Reacties

 1. Na jaren “geploeg” met allerlei diëten en veranderende eetgewoontes ben ik in januari met dit dieet begonnen en in mei op mijn streefgewicht geraakt (ruim 14 kilo gewichtsverlies). Momenteel ben ik nog steeds op mijn streefgewicht.
  De recepten zijn overwegend heerlijk en makkelijk te maken.
  Wel lastig te volgen als je nog werkt, omdat je 2 volledige maaltijden moet maken zowel ‘s-middags als ‘s-avonds.
  Het is een dieet voor mensen die van lekker, mediterraans eten houden. Maar als je de samenstellingen snapt kun je de “eisen” ook vertalen naar de Hollandse of Aziatische keuken. Het is absoluut geen dieet voor zoetekouwen want toegevoegde suikers zijn verboden, evenals aardappels.
  Maar dit bewijst weer mijn stelling: volg een dieet die bij je past, want dan volg je het met plezier en blijf je het ook in de stabiliteitsfase volgen.

 2. ik ben momenteel bezig met dit dieet. dag 7, hierna nog 3 dagen en dan mag ik de volgende fase in. in deze 7 dagen heb ik echt een ontwenning gevoeld, geen suikers meer ook nog even geen fruit.
  maar geen hongergevoel! het is makkelijk volhouden, alleen moet je helemaal omschakelen in het eten maken, ook moet je iedere maaltijd echt vers (kunnen) bereiden. veel groenten dus wassen/snijden/bereiden. ik ben nu meer bewuster op wat ik allemaal eet en gebruik veel kruiden ipv pakjes die ik altijd kocht
  maar als je graag gewicht wilt verliezen dan is het een aanrader!
  ik woog met mijn 1.73m 75,4kg (’s morgens gewogen) en toen ik vanmorgen op de weegschaalstond las ik 71,8! dat scheelt dus wat! 3,6kg in 7 dagen tijd!

 3. Hallo,
  Ik heb vandaag het boek gekocht, ben het nog aant lezen. Ik denk dat het me wel zal lukken de lijnen te volgen. Ik ben blij dat ik af en toe wijn mag drinken. Volgende maandag begin ik aan fase 1
  Groetjes lief

 4. dit boek is bij Action te koop voor 0,39 euro

  heb het nu gelezen en zal er zeker mee gaan beginnen, alleen zoals het in het boek staat beschreven, hoe vertel ik het mijn kinderen.

  • Is dit boek nog te koop bij Action en zo ja wat is de prijs nu?

   Alvast bedankt voor het antwoord.

   Heeft dit dieet u geholpen?

   miss1

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in