Obesitax of Vettax van KLM

KLM Air France verplicht vanaf 1 februari 2010 passagiers die niet tussen de armleuningen van een vliegtuigstoel passen om een tweede ticket aan te schaffen. Bij de toestellen van KLM Air France bedraagt die afstand 42 centimeter. Als een passagier geen extra ticket wil betalen dan zal KLM de passagier te toegang tot het toestel weigeren. KLM geeft aan dit te doen voor het comfort en de veiligheid van de overige passagiers. ‘Een te dikke passagier heeft twee stoelen nodig en die tweede stoel kan dus niet meer aan een andere passagier verkocht worden’. Aldus KLM Air France.

Jouw Ervaring

Wat is jouw mening over Obesitax? Laat een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Vliegtuigstoelen in Amerika

In Amerika laat United sinds april 2009 haar passagiers met extreem overgewicht ook betalen voor een tweede stoel. De actie volgt nadat United naar eigen zeggen in 2008 bijna 1000 klachten kreeg van passagiers die naast een reiziger hadden gezeten met overgewicht en die daar tijdens de vlucht last van hadden gehad. united ‘weegt of meet’ geen passagiers tijdens het inchecken. Als zitten op een stoel een probleem is wordt de passagier in het vliegtuig vriendelijk verzocht om een extra stoel te boeken. Voor het omboeken van de tickets worden geen kosten in rekening gebracht door United. Dit gaat bij andere maatschappijen in de VS op een andere manier. Daar worden dikkerds tijdens het inchecken al verzocht om een extra ticket te boeken. Als niet alle stoelen in het vliegtuig bezet zijn krijgt de reiziger achteraf het aankoopbedrag van één van de tickets terug.

Armsteuntest

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben een ‘armsteuntest’ ontwikkeld. Is er twijfel of een passagier in een stoel past dan mag je als eerste het vliegtuig in mag en helpt de stewardes je in een stoel. De leuningen worden naar beneden geklapt en je stoelriem wordt, eventueel met een verlengstuk, aangespannen. Hoor je ‘klik’ dan ben je geslaagd en mag je blijven zitten. Anders wordt je vriendelijk verzocht om een tweede ticket te kopen.

Vliegtuigstoelen in Canada

Dan doen ze het in Canada op een nettere manier. Daar heeft het  hooggerechtshof namelijk bepaald dat extreem dikke mensen recht hebben op twee stoelen voor de prijs van één. Het hof beschouwt obesitas als een vorm van invaliditeit en het verplichten tot een tweede ticket zou dus  discriminatie betekenen. Eerder had de Canadese luchtvaartautoriteit bepaald dat dikke Canadezen recht hebben op twee zitplaatsen. Hier hadden echter een paar Canadese luchtvaartmaatschappijen beroep tegen aangetekend. Dit beroep is door het Canadese hof afgewezen.

Terug naar Nederland

Het besluit van KLM kreeg meteen veel kritiek van onder andere de vereniging van obesitas patiënten. Ook de politiek is de Obesitax van KLM niet ontgaan en SP-Kamerlid Emile Roemer heeft zelfs opheldering gevraagd aan de ministers Eurling en Klink over de invoering van de Obesitax. KLM heeft vooralsnog de invoering uitgesteld tot 1 april. Misschien is het toch een 1 april grap?

Kamervragen SP over Obesitax *

Roemer: “Het lijkt erop dat KLM een manier heeft gevonden om snel extra geld te verdienen.” Daarnaast zit er volgens Roemer een belangrijke principiële kant aan de zaak. “Overgewicht kent vele oorzaken. Het is te simpel om te zeggen: eigen schuld, dikke bult. Kleine mensen kunnen met twee in één stoel, krijgen zij kleine mensenkorting bij KLM? En moeten zwangere vrouwen ook extra betalen? Nee, natuurlijk niet. Dit bewijst dat hier sprake is van discriminatie.”

* bron: sp.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in