Vermindering van de spiermassa bij ouder worden

Ouderdom komt met zijn gebreken zeggen ze wel eens. Als je een oudere persoon vergelijkt met bijvoorbeeld een adolescent, merk je in de meeste gevallen duidelijk wat verschillen in de conditie van het lichaam. Naarmate de levensjaren verstrijken vermindert ook de spiermassa. Dit is niets om je zorgen over te maken, want het hoort bij het natuurlijk proces. Ik durf te wedden dat er enkele mannen en vrouwen op bejaarde leeftijd rondlopen waarvan je hun leeftijd niet wil geloven, omdat ze er nog super fit en jong uitzien. De vermindering van de spiermassa is naast de leeftijd ook afhankelijk van de leefstijl en / of een eventuele ziekte. Spiermassa is onlosmakelijk verbonden met eiwitten. Om ervoor te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt kun je bijvoorbeeld kiezen voor eiwitrijke snacks. In dit artikel zullen we nagaan welke ziekten invloed hebben op de spiermassa en hoe je nog steeds fysiek er goed kan uitzien op bejaarde leeftijd.

Het proces van spierweefsel verandering

De skeletspieren hebben in het lichaam een belangrijke taak. Ze maken beweging van het lichaam mogelijk door de botten aan elkaar te verbinden. Wanneer je spiermassa begint te veranderen, gaat je lichaam er automatisch anders uitzien. Veranderingen van de spiermassa begint bij sommige mensen al rond het dertigste levensjaar. Maar over het algemeen vinden de grootste veranderingen pas tussen het 40ste en 50ste levensjaar plaats. Na het 40ste levensjaar verliest je elk jaar 1% van het spierweefsel. Uit onderzoek is gebleken dat de spiermassa tussen het 50ste en 70ste levensjaar vermindert met 30%. Hierna verdwijnt na elke tien jaar nog eens 30% van de spierkracht dat nog over is. Dit is een goede reden om de vermindering van je spiermassa in de gaten te houden.

Atrofie is de medische benaming van verzwakte spieren. Er zijn naast de leeftijdsfactor ook andere aspecten die spierweefsel vermindering in de hand werken. Die gaan we nu bespreken.

Weinig fysieke inspanning

Naast dat het krijgen van verzwakte spieren een natuurlijk proces is, kan dit versnellen als je te weinig lichaamsbeweging hebt. Dat gebeurt al snel wanneer je je dagen grotendeels zittend of liggend doorbrengt. Onderzoek wijst uit dat mensen die bedlegerig zijn iedere dag automatisch 1% van de spierkracht verliezen. Het is daarom verstandig dat deze mensen fysiotherapie krijgen om het lichaam in beweging te houden.

Medicijngebruik

Ook het gebruiken van bepaalde medicijnen kan leiden tot het verliezen van spiermassa. Het gaat voornamelijk om medicijnen die corticosteroïden bevatten. Medicijnen die speciaal zijn voorgeschreven voor mensen met ontstekingsverschijnselen of astma zijn hier een voorbeeld van.

Ziekte

Een ziekte kan ook een behoorlijke impact hebben op de spieren. Bepaalde ziekten zorgen ervoor dat de spieren niet gebruikt kunnen worden, waardoor er nog ergere spierproblemen ontstaan. Enkele ziekten die impact op onze spieren hebben zijn de verschillende zenuwziekten, ziekte van ALS en het syndroom van Guillain-Barré die een tijdelijke verlamming aan de spieren veroorzaakt. Ook leverziekten, AIDS, spierdystrofie en hartinsufficiëntie hebben invloed op de vermindering van spiermassa.

De leeftijd

Een oudere persoon van boven de 50 jaar kan niet dezelfde spierkracht uitoefenen als een 25 jarige. Dit komt doordat de spieren meer tijd nodig hebben om te reageren op de impulsen. Hierdoor gaan de spieren wat trager in actie. Bij een ongeluk herstellen de spieren zich na het 50ste levensjaar wat trager.

De werking van de spieren heeft ook invloed op de hartspier. Als de spiermassa achteruit gaat, kan de hartspier minder goed grote hoeveelheden bloed rondpompen naar de lichaamsdelen.

Hoe kan je gezond ouder worden?

Als je nu al een hoge leeftijd heb bereikt, kan je natuurlijk niet terug in de tijd om gedragingen te verbeteren en te corrigeren. Er is na een wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat je spiermassa vermindering kan voorkomen en- of kan behandelen. De oplossing hiervoor is vrij simpel. Start een bewegingsprogramma of voedingsprogramma dat bij je past. Het bewegingsprogramma zal het verbeteren van de spierkracht en de spiermassa stimuleren. Het resultaat kan al binnen drie maanden zichtbaar zijn. De spiermassa en de kracht van een oudere persoon zal aanzienlijk toenemen. Het onderzoek met een bewegingsprogramma op maat is uitgevoerd bij mensen die rond de 85 jaar zijn. Natuurlijk kun je niet het resultaat van een 25 jarige verwachten, omdat het natuurlijk proces een centrale rol blijft spelen, maar er zijn wel zichtbare vorderingen op te merken in de spierkracht en de spiermassa bij de ouderen. Niet alleen het bewegingsprogramma houdt ouderen actief, maar zeker ook hun voedingspatroon. Bepaalde voedingsinterventies plegen is ook van belang om vermindering van de spiermassa tegen te gaan. Het gebruik van eiwitten is hierop een goede invulling.

Adviezen om op jonge leeftijd voorbereidingen te treffen voor het ouder worden

Na gelezen te hebben over de onvermijdelijke vermindering van spierweefsel naarmate je ouder wordt, is het toch interessant om te weten hoe je ondanks dat, toch kan horen bij de groep oudjes die fysiek sterk zijn en er lichamelijk nog goed uitzien. Oud worden moet je niet als een zorgpunt zien. Wie wil nou niet oud worden, zonder dat je afhankelijk bent van anderen? Iedereen wenst zich zelf een bejaard leven toe, waar je nog actief je sociaal maatschappelijk leven kan voortzetten. Het is daarom van belang om vanaf je jongelingsjaren er een gezonde leefstijl op na te houden. Let bewust op wat je eet en drinkt, maar blijf vooral altijd in beweging.

Wil je serieus aan de slag met je gezondheid en hecht je veel waarde aan verantwoord en lekker eten? Het krachtige TimFit Afslankprogramma richt zich op kwalitatief hoogwaardige voedingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld om naadloos aan te sluiten om de dagelijkse behoeften. Heb je een voedselintolerantie, wil je verantwoord snacken of is afvallen je doel? Dan zijn de producten van TimFit echt iets voor jou!

Gebruik de kortingscode vetvrij en profiteer van 10% korting op het complete assortiment. (verloopt binnenkort)

Gezonde Groeten,

[thrive_leads id=’54708′]

Bron: ADA 2007 – Standards of Medical Care in Diabetes Care, 2007

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in