Veilig buiten sporten in de wintertijd

Nog een paar weekjes en het wordt weer wintertijd. De dagen worden korten ,in de ochtend is het langer donker en s’avonds al vroeg donker. Jezelf oppakken om te gaan sporten als het buiten donker is kost dan ook meer moeite dan in de zomer periode. Zeker als het weer niet mee speelt. Toch zijn er veel sporters die toch gaan sporten want het geeft je een enorme kick evengoed door te gaan. Echter zijn er een aantal zaken waar je goed aan moet denken als je gaat sporten in de schemer/het donker. Ik geef je in deze column een aantal handige tips voor je eigen veiligheid.

Tips om Veilig te Sporten in de Winter

  • Vertel anderen waar je gaat lopen, wanneer je verwacht thuis te zijn en neem altijd je telefoon mee. Past je gsm niet in je hardloopkleding ,koop dan een speciale belt waarin je hem mee kunt dragen. Mocht er onverhoopt iets aan de hand zijn, dan kun je altijd iemand bellen. Tegenwoordig kun je op het vergrendel scherm een ICE (in case of emergency) nummer ingeven,doe dit ook dat maakt het de hulpdiensten een stuk makkelijker als er iets is.
  • Kies zoveel mogelijk routes die goed verlicht en veilig zijn (voetpad/fietspad). In het donker moet je beter nadenken over de route die je gaat lopen. Laat verlate polders, dijkjes en bospaden links liggen en kies een route langs de ring of door de stad. Zoek vooraf goed uit welke routes goed verlicht zijn, zodat je overal zichtbaar bent. Vooral veelgebruikte woon-werk routes zijn veilig om te lopen omdat er bijna altijd mensen zijn. Loop een bekende route, zodat je de gevaarlijke plekken in de weg weet en kunt ontwijken. Bij een onbekende weg is het verstandig alert te zijn op losliggende stoeptegels of boomwortels. Ga dus ook niet het bos in als het donker is.
  • Zorg er altijd voor dat je goed gezien wordt in het donker. Gebruik kleding met reflecterende strepen, een lampje, reflecterend hesje, reflecterende bandjes of een hesje met led verlichting. Maak je niet druk dat het er misschien niet zo hip uitziet, je veiligheid is écht veel belangrijker!
  • Loop tegen het verkeer in. Voor je veiligheid is het beter om tegen het verkeer in te lopen. Op die manier zie je het verkeer dat je tegemoet komt en is er ruimte tussen jou en het verkeer dat van achteren komt. Draag dan de lampjes ook aan je rechterkant. Vermijd ook de spits op de grote wegen ,na 19:00 uur wordt het veelal rustiger op de wegen.
  • Loop in het donker niet met muziek. Omdat je minder ziet, heb je je andere zintuigen harder nodig. Houd je oren dus vrij zodat je hoort wat er om je heen gebeurt en op tijd kunt reageren. Woon je in een rustige buurt kun je eventueel 1 oordopje in doen als je echt niet zonder kunt maar denk eraan ook dan kun je dingen onderweg missen.
  • Zoek een loopmaatje , als je samen loopt voelt dat toch net iets veiliger dan wanneer je alleen loopt.
  • En tenslotte: geniet van je run in het donker en vooral van je thuiskomst in je warme gezellige huis waar wellicht een warm bad al op je staat te wachten.

 

Sportieve Groeten,

nicole

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in