Hardlopen en sporten met je kinderen.

We weten allemaal dat kinderen vroeger veel meer deden bewegen dan tegenwoordig. Lekker uren buiten spelen en lekker ravotten. Tegenwoordig zitten kinderen steeds meer binnen en stil achter de verschillende elektronica met alle gevolgen van dien ,onder andere overgewicht. Een op de 8 kinderen heeft overgewicht.  De trend die door de hardlooprage is ontstaan is dan een hele goede : kinderen die gaan hardlopen.

Nadat mijn kinderen steeds die medailles zagen begon het bij allebei te kriebelen. Ze gaan sowieso altijd al mee op de fiets tot een maximum van 12 kilometer ( ze zijn 9 en 6 jaar) ongeveer als ikzelf mijn ronde maak ,maar intussen vinden ze hardlopen op zich ook erg leuk en doen ze geregeld mee aan kidsruns in de regio. Meestal is dit 500 meter voor kinderen tot een jaar of 8, 1000 meter tot 12 jaar, 2,5 kilometer van 12 tot 16 jaar en boven de 16 jaar mogen ze meer kilometers rennen.

Als je kind wil beginnen met hardlopen, is het een goede eerste stap om ze met je mee te laten lopen. Op deze manier kan je kind veilig beginnen en kun jij je enthousiasme voor de sport het beste overbrengen. Nog niet zo lang geleden waren de meningen verdeeld over het hoe en wat nu het beste was , kinderen zouden alleen maar korte afstanden mogen lopen en zelfs slecht was voor je kind.Wel is het zo dat kinderen door de groei gevoeliger zijn voor blessures aan spieren,pezen en gewrichten met name de knie. Maar het groeiende overgewicht onder de kinderen heeft er mede voor gezorgd dat kinderen meer moeten gaan sporten.

Tips om Sporten te Motiveren

Ik  zal een aantal basis tips geven om het hardlopen voor je kind leuk te houden.

Allereerst het belangrijkste :Wil jou kind ook graag vaker mee rennen dan is het belangrijk dat je ook voor je kind goede en stevige hardloopschoenen koopt, zodat de voeten goed en stevig beschermd zijn.

Hou het leuk : deze is het allerbelangrijkste ,ze moeten blijven lopen met een glimlach op hun gezicht .Als je kind positief terugkijkt naar de training geeft dat een goed gevoel. Ga niet mopperen naast je kind maar wees positief. Maak af en toe een grapje en als je kind echt moe is,is het ook erg gezellig om even op dat bankje te pauzeren.

Wees realistisch over hun mogelijkheden: ga niet verder dan ze aankunnen Je kind is te vergelijken met een absolute beginner die nog nooit aan sport heeft gedaan. Je kind weet niets van de sport: hoe hard moet ik lopen?Hoe lang ? Hij moet dus leren om rustig te starten. Bij de kidsruns zie je heel goed dat ze heel hard van start gaan en na 200 meter helemaal buiten adem zijn. Je bouwt het dus rustig op. Je begint eens rustig met stukjes van 1 minuut en daarna wandelen. Dan probeer je eens 2 minuten, dan 3 enz. tot datgene waar je naartoe wilt. Let daarbij telkens op dat het tempo laag ligt. 8 km/u is voor een volwassen startende loper vaak al hard zat. Voor een kind kun je dezelfde snelheid aanhouden, al kun je met een wat groter kind (ouder dan 8 jaar) misschien wel wat sneller. Zolang het kind maar niet buiten adem raakt en comfortabel loopt.

Leg uit waar het bij hardlopen om draait :het gaat erom dat je steeds beter wordt, niet om steeds de beste te zijn en te winnen. Het kind moet een aantal grenzen overwinnen. Stimuleer het doorzettingsvermogen en laat hem niet zomaar meteen opgeven als hij een beetje ‘moe’ wordt, terwijl je duidelijk ziet dat hij op dat moment even liever lui dan moe is. Juist op dat moment moet hij even doorzetten. De eerste keer een grens overgaan, is het moeilijkste. Laat hem daarna zien: “Zie je wel, je kunt het! Je hebt het gewoon gedaan!”
Bij het stimuleren van doorzettingsvermogen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat, na de inspanning, het kind trots is op zichzelf. Dat stimuleert om er de volgende keer weer voor te gaan.

Ga het tempo niet forceren :laat je kind het tempo bepalen en ook heeft je kind heeft geen enkel benul van afstanden of tijd. Je moet dus vaak zeggen, nog 2 minuten, nog 1 minuut dus aftellen. Voor een kind is alles verder dan 100 meter oneindig ver weg en voor een kind voelt 20 seconden aan als 200 seconden. Maak de afstand of tijd visueel voor je kind,tot de 3de boom, tot aan de rode auto enz.
Kinderen hebben ook geen benul van snelheid. Ze gaan veel te snel ,heel enthousiast van start waardoor ze vaak moeten stoppen door verzuring,buiten adem,steken in de zij enz.

Geniet van de omgeving:laat je kind zien hoe mooi het buiten is als onderdeel van het hardlopen. Elke seizoen heeft zo zijn charmes en leer hem meteen hiervan te genieten. Varieer ook met ondergrond. Kinderen vinden kleine bospaadjes en heuveltjes spannend. En dit terrein is ook ideaal om coördinatie en kracht te trainen.

Al met al is sporten erg belangrijk voor kinderen het is goed voor hun zelfvertrouwen, discipline,doorzettingsvermogen, Goed voor hun lichamelijk ontwikkeling, Behouden of bereiken gezond lichaamsgewicht,  ontwikkeling van hun motoriek en de hersenen, maar vergeet nooit het allerbelangrijkste dat het plezier heeft in de sport.

Gezonde Groeten,

nicole

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in