Spreuk en goede voornemens

column Geertje van der Meer

Goede voornemens, ik wil het er niet over hebben. Ze duren mij te kort. Neem  1 januari, iedereen die ergens een beetje last van heeft neemt zich voor om op 1 januari te stoppen met waar ze last van hebben (of waar ze geen last van hebben maar waar ze op worden aangesproken). Wereldkundig maken ze hun voornemen, dat schept verplichtingen want als je aan de grote klok hangt dat je gaat starten met waar je ‘last van hebt’,  dan kijkt iedereen met Argusogen over je schouder mee met wat je aan het doen bent.

Neem nu afvallen, de kranten worden straks weer volgeschreven over goede voornemens, de damesbladen hebben het er druk mee en hier bij ons wijdt de regionale omroep Omrop Fryslân er een programma aan en roept mensen op zich te melden met hun goede voornemen.

De afgelopen weken meldden zich bij mij mensen aan die vanaf januari beginnen of weer beginnen met afvallen. Ze willen niet meer lijnen zeggen ze. Lang genoeg hebben ze aan de leiband van de afslankgoeroes gelopen en alles wat er op het gebied van vervangende middelen wordt aangeboden hebben ze al gehad. Dr. Frank was de laatste hobbel die ze hebben genomen en ook deze aanpak bleek slechts een tijdelijke te zijn. Normaal eten willen ze. Ik vind dat ze helemaal gelijk hebben want in de praktijk werkt het gewoon het beste. Het voornemen om normaal te gaan eten en daarmee gewicht kwijt te raken is het beste voornemen wat ik kan horen in januari.

Als deze mensen dan succesvol en door zo te eten zijn afgevallen dan ga ik ze leren hoe het gewicht op peil gehouden moet worden. In een wereld die door overgewicht en daaraan gerelateerde ziekten wordt geteisterd is op deze manier afvallen het beste voornemen wat ik kan horen. En al die diëten, al dat lijnen, weer een goed voornemen!?…….weg ermee want het is zoals de Dalai Lama ooit verwoordde in een spreuk; ‘Wanneer iets negen keer is mislukt, heb je het negen keer geprobeerd’.

Doen! Niet meer proberen want dat is niet genoeg.  Mijn voornemen? Ik ga weer columns schrijven, elke week een spreuk op Twitter, Hyves, Facebook, blogspot  en Linkedin schrijven omdat mensen daar motivatie uit halen. Ik ga mijn stinkende best doen om mensen te helpen de weg naar een lijnloze toekomst zonder overgewicht te vinden. Goede voornemens?! Ik barst ervan, maar niet alleen in januari.

Geertje van der Meer

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in