Het najaar is weer echt begonnen. Tijd om weer wat anders te eten, dan een heerlijke zomerse salade. Je kunt al weer allerlei groenten kopen om heerlijke stamppotten te bereiden. Ook spruitjes zijn al weer volop te koop!
Spruitjes, ook wel spruitkool genoemd, werd oorspronkelijk in Belgie geteeld en vervolgens in Europa geïntroduceerd als wintergroente. Tegenwoordig worden spruitjes met name in Nederland, Frankrijk en Engeland geteeld. In Nederland gebeurt dat vooral in de provincies Zuid-Holland, Flevoland, Noord-Brabant en Zeeland.
Spruitjes zijn in 3 maten te verdelen, de kleine spruitjes, de middelgrote spruitjes en de grote spruitjes. In Nederland zijn de middelgrote spruitjes het populairste. Deze zijn, net als de kleine spruitjes vaak net iets minder bitter van smaak. Deze zijn dan ook aantrekkelijker voor kinderen. Een andere manier om de bittere smaak voor kinderen af te zwakken is het toevoegen van een beetje honing aan het gerecht (zie recept).
Inhoud van dit artikel
Zijn Spruitjes Gezond?
Spruitjes behoren tot de top 10 van gezonde wintergroenten. Wat niet veel mensen weten, is dat 100 gram spruitjes tot 2 keer zoveel vitamine C bevatten als 1 sinaasappel. Verder bevatten spruitjes B-vitaminen (met name vitamine B6), foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.
Wintergroenten?
Spruitjes zijn vrijwel het hele jaar verkrijgbaar van de Nederlandse grond, alleen in mei en juni niet. Toch worden spruitjes meer als wintergroenten gezien en gebruikt, dan als zomergroenten. Niet voor niets vinden veel mensen de spruitjes pas lekker, als er een keer ‘vorst over heen is gegaan.’
Spruitjes Kopen en Bewaren
Spruitjes moeten bij de aankoop groen en stevig zijn. De buitenste blaadjes zijn soms een beetje verkleurd, of beschadigd, maar dat is niet erg. Voor gebruik haal je immers de buitenste blaadjes er af. Stevige, groene spruitjes kun je ongeveer een week bewaren in de koelkast. Om aan 200 gram spruitjes per persoon te komen, moet je ongeveer 250 gram per persoon kopen.
Spruitjes anger bewaren kan ook. Maak dan de spruitjes schoon, snijd een plakje van de stronk af en blancheer de spruitjes een paar minuten. Goed uit laten lekken en dan invriezen.
Spruitjeslucht
In tegenstelling tot de meeste andere groenten, kun je spruitjes het beste koken in ruim water. Dan blijft namelijk in het het geval van spruitjes de meeste vitamine C behouden. Let op, kook de spruitjes maximaal 10 minuten. Anders ontstaat er een typische lucht, ook wel spruitjeslucht genoemd. Tijdens de groei nemen spruitjes zwavel op uit de grond. Tijdens het koken laten de spruitjes luchtige zwavelverbindingen los en dat ruik je. Om deze lucht te voorkomen, kun je tijdens het koken een scheutje melk of azijn toevoegen aan het kookwater. Ook kun je een stuk ui meekoken, om de spruitjeslucht te beperken.
Een andere oplossing is om de spruitjes slechts enkele minuten te koken en vervolgens te verwerken in een wokgerecht, in een soep of in een hartige taart.
Spruitjes wokken kan zowel met hele spruitjes, als met alleen de blaadjes.
Recept Spruitjes met paprika en honing
Ingrediënten:
- spruitjes
- rode paprika
- honing
- olijfolie
Bereiden:
- Maak de spruitjes schoon en kook deze ongeveer 6 minuten in ruim kokend water
- Maak ondertussen de paprika schoon en snijd deze in dunne reepjes van ongeveer 2 cm. lang
- Giet de spruitjes af en laat ze even uitlekken
- Verwarm een klein beetje olijfolie in de wok
- Roerbak de paprika kort en voeg de spruitjes toe
- Vlak voor het serveren een theelepel honing toevoegen en even goed doorroeren
Eet smakelijk!
Ik heb laatst gelezen, dat je boontjes niet mag stomen, maar moet koken. Bij stomen blijven er toch nog schadelijke stoffen in de boontjes achter. Vreemd dat dit niet algemeen bekend is.
Beste Frederiek,
Kun je me vertellen, waar je dit gelezen hebt? Zou graag het artikel in zijn geheel willen lezen.
Bedankt!
Beste Linda, Sorry voor de late reactie. Ik heb je bericht over het hoofd gezien.
Stomen heeft enkele grote voordelen t.o.v. koken. Als je groenten stoomt, blijft de structuur, de kleur en de smaak van de groente beter behouden, dan bij andere bereidingswijzen. Ook blijft de voedingswaarde beter bewaard. Vitaminen en mineralen blijven behouden tijdens het stomen, terwijl je bij het koken deze voor een deel verliest. Zeker als je kookt in een ruime hoeveelheid water.
Dus ik zou doorgaan op de manier, waarop je nu al ‘kookt’!
Met vriendelijke groet,
Irma Meijer
Klopt het dat het beter is om spruitjes te stomen in plaats van koken? Ik heb een pan met gaatjes die ik bovenop een andere pan met een laagje water zet. Deksel erop en dan het water in de onderste pan laten koken. De s[ruitjes stomen dan klaar in de bovenste pan. Is dit goed of kan ik ze net zo goed gewoon in het water koken?
linda
Iedereen bedankt voor de reacties! Wat betreft het vitaminegehalte: natuurlijk verlies je wat vitamines tijdens het bereiden, maar ook daarna bevatten spruitjes nog meer dan genoeg vitamines. Het vitamineverlies kun je beperken, door de spruitjes slechts in een klein laagje water te bereiden.
Ik heb spruitjes met spek in de oven gemaakt. Erover kaas en laten gratineren. Zo mag iedereen het thuis anders moet ik ze alleen opeten
—Wat niet veel mensen weten, is dat 100 gram spruitjes tot 2 keer zoveel vitamine C bevatten als 1 sinaasappel.—
Die Vitamine C is dat vóór of na het koken? Ik denk nl dat ik rauw niet 100 gram spruiten weg krijg, en gekookt vind ik ze heerlijk(met walnoten en gember), maar dan verlies je ontzetten veel vit. C
Spruitjes zijn inderdaad gezond want ik heb ze nog nooit in de wachtkamer van de dokter zien zitten!!!
ik vindt spruitjes heerlijk in de wok een uitje en spekreepjes
dan lust mijn man ze ook wel
Karin en Madelon,
Alsnog bedankt voor jullie reactie! Ook met jullie tip zijn spruitjes heerlijk!
Irma Meijer
Hmmm, lekker, spruitjes met een klontje boter of in een ovenschotel. Met paprika en honing lijkt me ook lekker. Een goede tip!
Spruitjes zijn heerlijk maar bij ons in huis echte wintergroenten. Lekker stomen en dan met spekjes en een beetje nootmuskaat!