Steentijd Dieet

Het steentijddieet is geen dieet maar een manier van leren eten. Het is namelijk de bedoeling dat je niet voor eventjes anders gaat eten, en daarna weer terug valt in je oude eetpatroon wat je bracht tot overgewicht en een ongezonde levensstijl. Het steentijddieet gaat ervan uit dat we in miljoenen jaren evolutie geworden zijn tot wat we nu zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Ons menselijk lichaam is hierdoor ingesteld op bepaald soort voedsel.

De theorie van het steentijddieet

Doordat Rob Koetsier een manier zocht om gewicht te verliezen is hij langzaam een eigen dieet gaan ontwikkelen. Hij was allereerst gestopt met roken, waardoor de nodige kilo’s bij Rob er ook aankwamen. Rob ging onderzoek doen naar de bekendere diëten, zoals het Atkins-, Montignac- en South Beachdieet. Hij kwam erachter dat dit soort diëten uit weinig koolhydraten bestaan waardoor Rob een idee kreeg. Rob beschrijft dit als volgt: “De mens kent in zijn bestaan slechts relatief kort landbouw, daarvoor leefden wij als jagers verzamelaars”. Hij maakt hieruit op dat er misschien nu iets in voedsel zit verwerkt wat er voor zorgt dat wij ongezond en dik worden.

Experimenteren met het steentijddieet

Rob werkt als vrijwilliger in Archeon (archeologisch themapark in Alphen a/d Rijn). Hij ‘vertolkt’ daar een periode in de midden steentijd, 7300 jaar gelden. Rob ging aan het experimenteren, aangezien wanneer je een theorie wilt bestuderen, ook moet kijken of deze werkelijk klopt. Er worden dus archeologische experimenten uitgevoerd. Rob besloot ook een onderzoek te doen, en ging voor een jaar lang eten zoals onze voorouders om te zien of zijn ’theorie’ klopte. Ui het experiment is gebleken dat zijn theorie over het tijdperkdieet klopte, rob viel in één jaar tijd moeiteloos 19 kilo af. Rob voelde zich na het tijdperkdieet fitter en mentaal dan ooit tevoren.

Verklaring van het steentijddieet

Tot zo’n 8.000 jaar geleden zijn de mensen begonnen landbouwproducten te verbouwen voor de voedselvoorzieningen. In deze streken ging het voornamelijk om het telen van granen, en later ook aardappels, rijst, alcohol en suiker. Deze voedingsmiddelen bevatten veelal ‘snelle’ koolhydraten. ‘Snelle’ koolhydraten worden snel opgenomen in het bloed waardoor het bloedsuikerspiegel stijgt.

Het lichaam zal maar een klein gedeelte van deze koolhydraten verbranden, aangezien het lichaam niet meer kan. Het menselijk lichaam weet namelijk dat er ook een tijd van honger kan aanbreken, en zal daarom zuinig zijn met dit overschot aan energie. Het lichaam stuur hierdoor extra insuline waardoor de suikers aan vetcellen worden toegevoegd, zodat deze worden opgeslagen (met als gevolg overgewicht). Na een tijdje zal je lichaam weet vragen om nieuwe suikers, en dan zal boven geschreven proces zich herhalen.

Voordat de landbouw ontstond leefde de mensen als jagers. Mensen aten in de steentijd vooral vlees, vis, wilde planten (groenten), vruchten, diverse noten en eieren. Momenteel krijgen wij op een dag meer suiker binnen dan onze voorouders ooit op één dag binnen kregen.

Afvallen zonder moeite met het steentijddieet

Als je gewicht wilt verliezen is deze eetgewoonte een uitkomst. Aardappels, rijst, pasta of brood zijn wel toegestaan, maar in kleinere maten. Door het niet gebruiken van Aardappels, rijst, pasta of brood zal je merken dat je s’avonds geen honger zult hebben. Mocht je tijdens het steentijddieet toch honger hebben gebruik dan een notenmengsel, Zoals studentenhaver. In noten zitten namelijk gezonde voedingstoffen.

Wat je tijdens het steentijdieet moet vergeten is dat je dik word van vet. Natuurlijk moet je niet als een gek nu jezelf volproppen. Vermijt tijdens het steentijddieet de slechte vetten (zie voor meer informatie het Oerdieet).

Als je het steentijddieet gaat volgen hoef je bijna niks te veranderen , alleen minder of geen aardappels, rijst, pasta of brood en zo min mogelijk suiker, alcohol eten. Kijk bij voedingsmiddelen op de verpakking wat er aan koolhydraten in zit. Zitten er meer dan 4-6 gram koolhydratenin 100 gram van één product, dan niet doen! Brood is ook toegestaan op zijn tijd, maar gebruik dan een zo grof mogelijke soort. Verder zijn snoep toegestaan, maar gewoon niet te vaak. Rob geeft echter ook aan dat je er niet snel naar verlangt.

Informatie: Rob organiseerst bij voldoende animo een cursus ‘het steentijddieet’, voor meer informatie: steentijddieet.nl

Jouw mening over het Steentijd Dieet

Wat is jouw mening over het Steentijd Dieet? Heb je ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in