Stemmen Foodwatch Gouden Windei

De Gouden Windei verkiezing 2012 is weer gestart. Wie is de grootste misleider van 2012? Welke marketingclaims van voedselfabrikanten vinden Nederlanders dit jaar te ver gaan? Consumentenorganisatie foodwatch heeft als kanshebbers Peijnenburg, Zonnatura avondmelange, Hero Fruit en Co, Slankie Smeerkaas en Becel Pro-activ genomineerd. Allemaal producten die doelbewust als gezonder of verantwoorder worden verkocht dan ze daadwerkelijk zijn.

foodwatch onderzoekt voedseletiketten en signaleert veel misleiding, zoals onterechte gezondheidsclaims, light-claims of sjoemelen met goedkope ingrediënten en verborgen suikers. Consumenten hebben recht op eerlijkheid over eten, omdat de keuzes die ze in de supermarkt maken directe gevolgen hebben voor hun gezondheid. ‘Dit type producten maakt het met opzet moeilijk voor consumenten om in de winkel echt bewuste keuzes te maken.’ legt directeur Bart van Opzeeland uit. ‘Consumenten hebben behoefte aan eerlijke en transparante informatie over hun eten en zijn de leugens van de levensmiddelenindustrie helemaal zat.’

De genomineerden zijn…

De 5 genomineerden zijn hier een goed voorbeeld van. Een korte uitleg per product:

Peijnenburg Complete Start Vezels

Peijnenburg Complete Start Vezels is, in tegenstelling tot wat de producent wil laten geloven, geen verantwoord ontbijt. Dit, onder andere door de toegevoegde vezels die voor de gezondheid niet meetellen, acht soorten suikers en acht verstopte E-nummers. Het is in feite gewoon een koek, die stampvol zit met suiker. Dus zeker geen verantwoord ontbijt: Een volkorenboterham met jam, of yoghurt met fruit is een veel betere optie. Stem op Peijnenburg Complete Start Vezels.

Zonnatura Avondmelange

Zonnatura Avondmelange oplosthee noemt zich rustgevend, biologisch, natuurlijk en verantwoord, maar bestaat voor meer dan 90 procent uit suiker. Bovendien zijn de ingrediënten niet biologisch. Stem op Zonnatura Avondmelange.

Becel Pro-activ  margarine met plantensterolen

Becel Pro-activ margarine met plantensterolen is eigenlijk een cholesterolverlagend medicijn dat verkocht wordt in de supermarkt, maar niet is getest volgens de strenge normen voor medicijnen. Er kleven mogelijk zelfs risico’s aan het eten van plantensterolen. Dit middel hoort dan ook niet thuis in het supermarktschap. Bart van Opzeeland: ‘Als je ziek bent ga je naar de dokter. Het is dan ook niet verstandig om zelf aan je cholesterolwaarden te gaan sleutelen.’ Stem op Becel Pro-activ margarine met plantensterolen.

Slankie Smeerkaas Magere Ham

Slankie Smeerkaas Magere Ham: noemt zichzelf mega-verantwoord, profileert zichzelf als een oplossing voor gewichtsverlies, en pronkt met maar liefst zes ‘Ik Kies Bewust’-logos. Deze zogenaamde slanke smeerkaas is nog steeds vet en zout en de natuurlijke vitamines uit kaas zijn verdwenen. Zou je een dagelijkse portie volvette kaas vervangen door Slankie, dan bespaar je slechts 40 calorieen per dag, zo’n 2% van een dagelijkse calorieinname van 2000 kcal. Het ‘Ik Kies Bewust’-logo mag er zelfs niet eens op staan, omdat Slankie tegen de regels in suiker in de ‘magere’ ham verwerkt. Stem op Slankie Smeerkaas Magere Ham.

Hero Fruit en Co Multifruit

Hero Fruit en Co Multifruit: noemt zich een ‘koelvers’ sapje en zit vol met overbodige, kunstmatige vitamines. Toch juicht het etiket: ‘Verhoogt je weerstand’, maar ook ‘geen suiker toegevoegd’. Er prijken prachtige plaatjes van mango, passievrucht en ananas op de fles, maar dit drankje bestaat met name uit concentraat van druiven en veel water. Het hoeft dan ook zeker niet in het koelvak te staan. Helaas zit het sapje nog steeds vol met suiker. Want concentraat van vruchtensap is in feite niets anders dan limonadesiroop. Advies: Eet gewoon fruit en laat dergelijke sapjes gewoon staan. Stem op Hero Fruit en Co Multifruit.

Breng ook uw stem uit via www.foodwatch.nl Dit kan nog tot en met 11 juni. De winnaar krijgt op 12 juni van foodwatch het Gouden Windei 2012 uitgereikt.

1 reactie

  1. Voedselfabrikanten krijgen op dit moment veel te veel ruimte voor hun misleidende marketing. Ze worden namelijk amper gecontroleerd”, aldus Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch. “De overheid heeft zelfregulering te hoog in het vaandel staan. Nu stelt de voedselindustrie zelf ‘grenzen’ aan haar eigen marketing en de consument trekt aan het kortste eind. Door middel van het uitreiken van het Gouden Windei willen we laten zien dat deze zelfregulering niet werkt en roepen we de overheid op om misleiding aan banden te leggen.”

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in