Steppegras en een Suikerzoet Liedje

Column Elisabeth van der Ark

‘Suiker zegt ze en ze lacht haar tanden bloot.’ Zomaar een zin uit een lied van weleer. Uit 1976 wel te verstaan, geschreven door Bert de Coninck en het nummer heet Evelyne. Een suikerzoet liedje. Uit de tijd dat suiker nog mocht. Maar wel uit de tijd dat de makkelijke pakken hun intrede deden in de keukens. Want gemak dient de mens.

Tegenwoordig wordt er in bijna iedere keuken iets gebruikt uit een pakje. Een wereldmaaltijd wordt niet meer gemaakt uit een kookboek. Koken op gevoel is er al helemaal niet meer bij. Koken naar eigen smaak ook bijna niet meer. Want dankzij of ondanks die wereldmaaltijden heeft iedere gebruiker van deze pakken dezelfde smaak. Sterker nog, de meeste wereldmaaltijden smaken hetzelfde en zeker niet naar het originele gerecht, wat jammer is.

Daarbij is het ook niet goedkoper. Want je moet toch echt zelf nog je verse producten kopen. Koop een pak en je betaalt veel voor zout, gemodificeerde zetmeel met een vleugje smaak. Terwijl het allemaal zo makkelijk zelf te bereiden is.

Inhoud van dit artikel

Afrikaanse Ovenschotel: Bobotie

Er hoort een recept bij deze column. Het is bobotie, een Afrikaanse ovenschotel. Hoe ik hierbij kom? Simpel door een conversatie op facebook met fb-ers. Iemand had steppegras gegeten. Ik zag een bord met een berg spul. Tja, wat voor spul. Ik gokte dat het iets wat gefrituurd is. En dat was het ook. Het is een hele schotel met vlees, saus, groente en steppegras. In het gesprek op facebook werd ook geopperd dat het uit Zuid-Afrika komt. Zou zomaar kunnen, want de naam steppe, komt daar ook voor. Niet dus. En zo zie je maar, hoe leuk het is om de oorsprong te weten van een gerecht.

Steppegras

Steppegras is een vondst van een eigenaar van hotel Quellental. Hij had het ontwikkeld en de eerste die het mocht proeven was clown Popov van het Russische staatscircus. Zo was de naam, steppegras van de Taïga geboren. Kijk op www.steppegras.org voor meer informatie.

Suiker

En nu terug naar de suiker. In het onderstaand gerecht zie je suiker staan. Schrik nou niet gelijk en ga niet direct je kilocalorieën rekenen. Dat is zo slecht voor je gezondheid, stress. Bedenk dat je gewoon pure producten eet. Kies voor rietsuiker. Dat is suiker in zijn oervorm. En dat is bobotie ook, een oergerecht. De kruiden/specerijen die je koopt kun je altijd gebruiken. Om je eigen gehaktbal op smaak te maken of bij je zelf gemaakt nasi. De hoeveelheid zout kun je nu ook zelf aanpassen. Naar je eigen smaak. Heb je kinderen, dan weet je zeker dat je die niet teveel van het slechte geeft.

Waarom ik pleit voor zelf gemaakt: Smaak komt uit de natuur! Zo ook suiker en met mate gebruikt kan het zeker geen kwaad. Je ziet deze keer wel vegetarische bouillonpoeder staan. Hoewel ik zelfgemaakte bouillon erg lekker vind is mij op deze variant gewezen, omdat het minder zout bevat. Maar zelfgemaakt blijft bovenaan staan bij mij.

Elisabeth’s Magazine Love your Lijf event

Wil je meer weten over gezond eten en gezondheid. Meldt je dan aan voor hét event van 2012, georganiseerd door de mede schrijfsters van Elisabeth’sMagazine, ‘Love your lijf.’ De eerste 50 die een abonnement nemen op Elisabeth’sMagazine krijgen €1 = korting op de entreeprijs van dit event. Hoe je je kunt aanmelden staat in de laatst verzonden nieuwsbrief van vetvrij, of kijk op het forum voor de actievoucher.

Elisabeth van der Ark

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in