Stevia Pure Via alternatief voor Aspartaam

De meeste van ons kennen de zoetstof Aspartaam. De meningen over zoetstoffen zijn verdeeld en onlangs schreef Irene Lelieveld nog een column over zoetstoffen op deze site. Er is nu echter een nieuwe zoetstof op komst met de naam Stevia. Deze zoetstof heeft als voordeel ten opzichte van Aspartaam dat het niet synthetisch is. Stevia is afkomstig van een plant en wordt in landen als Japan al geruime tijd gebruikt als alternatief voor aspartaam.

Stevia Zoetstof

Tweehonderd keer zoeter dan suiker en caloriearm. De natuurlijke zoetstof Stevia kan een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen overgewicht. En het gebruik ervan in voedingsmiddelen komt steeds dichterbij: de Europese Voedsel en Waren Autoriteit heeft vorige week bepaald dat de zoetstof veilig is.

Nu is er nog maar een horde te nemen: de Europese Commissie. Die moet Stevia definitief groen licht geven. Maar hoe snel gaat dat? En kan Europa de levensmiddelenindustrie nu ook verplichten Stevia te gebruiken? Judith Merkies zit voor de PvdA in het Europarlement.

4 Reacties

 1. ik heb gisteren een doosje stevia gekocht een houder van 250 tabletten kostprijs 7 € Wat wel heel duur is in tegenstelling tot hermesetas kostprijs 2.99.

  De stevia legt een vettige film op je thee en ik heb de thee moeten weggieten zo’n vieze smaak bah! Het is misschien dan wel gezonder maar het is absoluut niet lekker!

  ik hoop dat ik mijn geld ergens kan terug krijgen, want dit was echt een slechte aankoop.

  groeten Nancy

 2. Stevia is een zoetstof en staat ook wel bekend als Stevioside extract of rebaudioside. Het product is zeer populair als zoetstof omdat het zeer weinig calorieën bevat (1 theelepel bevat slecht 0,0001 Kcal). Stevia is gemaakt van een plant en 100% natuurlijk. Stevia bevat dus ook niet het kankerverwekkende middel aspartaam. Stevia is zeer geschikt voor diabetespatiënten.

  Stevia verkrijgbaar in vloeibaar, poedervorm en als zoetje (pilletje).

 3. Ik zag gisteren bij Editie NL toevallig een item over Stevia. Deze zoetstof is 50x zo zoet als suiker en komt inderdaad van een plant. Stevia is in Nederland al langer te koop in vloeibare vorm (in een flesje) maar sinds kort dus ook in andere vormen (poeder) te koop. De meningen over de smaak van Stevia zoetstof liepen uiteen. Ook werd verteld dat er in het verleden veel studies zijn geweest naar het mogelijke gevaar van Aspartaam. Dit is echter nooit aangetoond en Aspartaam lijkt dus veilig.

  Edu

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in