STEVIA (E-960) ook wel honingkruid genaamd wordt al eeuwenlang gebruikt in Japan en Zuid-Amerika (grensstreek tussen Paraguay en Brazilië). Het is een plantje en als je een blaadje afplukt en erop kauwt proeft het heel zoetig en het blijkt erg gezond en geneeskrachtig te zijn. Deze zoete smaak kan je uit het blad halen en is dan ongeveer 200 tot 400 keer zoeter dan gewone suiker. Lang was dit zoetmiddel verboden in Nederland. De vraag is waarom, want het zou een gezond alternatief moeten zijn en heeft zelfs medicinale werking. Uiteindelijk na wetenschappelijk onderzoek is in 2011 het gebruik in Nederland toegestaan.

Er zijn 3 soorten stevia

  • Het plantje stevia of gedroogd in groene poeder
  • Zoetigheid uit de bladeren de Stevioside genaamd
  • Zoetigheid uit de bladeren rebaudioside A genaamd

Stevia is de gangbare naam van het plantje en de bladeren kan je vers of gedroogd gebruiken door gerechten waardoor het gerecht zoet wordt. Dit is de meest natuurlijke en gezonde manier. Het heeft zelfs medicinale effecten op de gezondheid. In de bladeren zitten natuurlijk allerlei stofjes en twee ervan zijn stevioside en de rebaudioside A. Ze zijn beide enorm zoet maar van deze twee is de stevioside bitter. Vaak vinden mensen de stevia niet lekker en bitter en dat komt omdat ze dan het bittere stofje van de plant hebben geproefd. Wanneer je de rebaudioside A uit de stevia plant neemt zal je merken dat deze veel lekkerder is en echt veel meer op de zoete smaak van suiker lijkt. Dus koop je stevia let dan bij de ingrediënten erop welke je neemt. Er zijn verschillende vormen in te krijgen. De steviaplant zelf, gedroogde steviabladeren in poedervorm, de stevioside of rebaudioside A in poedervorm, tinctuurvorm, tabletvorm of vermengd met een bulkmiddel waardoor het gebruik in gerechten gemakkelijker wordt.

Alles wat je wilt zoeten kan je met deze producten doen. Dus in je drank, gebak, toetjes noem maar op. Houd er wel rekening mee dat als er 100 gram suiker in een recept staat je maar een schijntje nodig hebt van de stevia. Anders kunnen de recepten zo veranderen dat het mislukt. Een goed alternatief is dan om het steviazoet te nemen gemengd in een bulkmiddel. Let wel op dat dit geen maltodextrine is want dan neem je alsnog suiker. Zoet van cichorei is een goed alternatief.

Voordelen van Stevia

Natuurlijk heeft stevia voordelen en zeker als je de groene echte vorm neemt.
De groene vorm is ontstekingsremmend en immuniteitsverhogend en zeer positief voor je gezondheid en tegen veel welvaartziektes.

Wanneer je de witte vorm neemt vervallen heel veel voordelen zoals het medicinale effect maar er blijven toch ook voordelen over zoals:

  • Bevat geen calorieën
  • Laat bloedsuikerspiegel met rust
  • Is hittebestendig
  • 1000X beter alternatief dan de chemische zoetstoffen als bijvoorbeeld aspartaam

Nadelen van Stevia

Ook plakken er nadelen aan het gebruik van stevia en dan heb ik het niet over de plant zelf. Deze vorm kan je gewoon gebruiken zonder nadelen die mij bekend zijn.

De witte poeders die hoe dan ook toch bewerkt zijn, hebben toch een nadelig effect op ons lichaam.

  • Na inname van stevia (zoet) stijgt de serotine omdat het lichaam denkt dat er suiker binnenkomt. Wanneer dat niet zo blijkt te zijn dan ervaart het lichaam dat als een dip wat zich dan weer vertaalt in een enorm hongergevoel omdat het lichaam wel die serotine nodig heeft.
  • Verder is de stevia plant geneeskrachtig en bevat enorm veel andere stofjes. Deze stofjes samen zorgen voor een natuurlijk evenwicht. Wanneer je het zoet eruit haalt vervalt het geneeskrachtige effect. Het is een bewerkt product en totaal uit zijn natuurlijke evenwicht gehaald. De vraag is of dit wel gezond is. Omdat het nog niet zo oud is vraag ik me af wat dit in de toekomst zal brengen.

Conclusie gebruik het witte zoet van de plant, dat kan je het met mate naar mijn mening wel gewoon gebruiken.


Gezonde Groeten,

irene

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in