De stofwisseling is bij een ieder verschillend. Er zijn personen die best veel kunnen eten zonder overgewicht te raken, en daartegenover zijn er anderen die juist heel snel al zwaarder worden. De snelheid van je stofwisseling hangt af van je gedrag, wat je eet, geslacht, leeftijd, lengte, hormoonhuishouding en aangeboren aanleg. Gelukkig zijn er manieren om je stofwisseling te verhogen, ook al zit je in de overgang.

Wat is de stofwisseling?

Dit is het proces dat ervoor zorgt dat de voedingstoffen die je eet worden omgezet in warmte en energie. Tijdens het stofwisselingsproces worden calorieën verbrand, en dat is heel belangrijk voor het afslanken. Door je stofwisseling te versnellen kun je sneller vet verbranden.

De snelheid van je stofwisseling heeft dus ook invloed op je gewicht. Tijdens de overgang begint je stofwisseling geleidelijk aan trager te worden. Je hormonen zijn van grote invloed op dit proces. Daarom moet je dit zowel intern(met je voeding) alsook extern (met fitness) aanpakken. Boost je stofwisseling met behulp van onderstaande tips.

Ontwikkel je spieren door regelmatig te sporten

Spiermassa verbrandt meer calorieën dan vet; zelfs ook op rustmomenten. Krachttraining is daarom een goede manier om je stofwisseling een extra boost te geven. Vrouwen die regelmatig sporten behouden een snelle stofwisseling zelfs na de overgang. Uit een onderzoek van de universiteit van Colorado is gebleken dat atleten van 50-plus dezelfde stofwisselingssnelheid in rust hebben als atleten van 21 tot 35 jaar. Niet sporters bleken juist 10% minder calorieën te verbranden in rust.

Drink voldoende water

Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het heeft water nodig voor een goede stofwisseling. Daarnaast zorgt water ervoor dat je organen goed functioneren. Daarom is het belangrijk dat je voldoende water drinkt door de dag heen. Het liefst ijskoud water omdat dit je stofwisseling nog meer stimuleert.

Verspreid kleine maaltijden over de dag heen

Je vertraagt je stofwisseling juist door drie grote maaltijden te eten. Een aanrader is om je maaltijden te verdelen in meerdere kleine porties. Probeer om de 2 uurtjes wat te eten, of 6 tot 7 maaltijden te eten elke dag. Vergeet vooral niet te ontbijten. Het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag; het maakt je stofwisseling wakker.

Eet voldoende voedingsvezels en eiwitten

Voedingsvezels zijn heel belangrijk voor je stofwisseling. Het zijn koolhydraten die je meer in groenten, fruit en volkorenproducten tegenkomt. Ze bevatten bijna geen calorieën en het kost je lichaam extra energie om ze te verteren. Zo geven ze je verbranding een boost en anderzijds houden ze je ook langer verzadigt.

Ook eiwitten hebben een gunstige werking op je stofwisseling. Eiwitten zijn veel moeilijker om af te breken dan koolhydraten of vetten. Daarnaast heb je eiwitten nodig om je spieren te ontwikkelen. Gezonde eiwitten haal je uit tofu, eieren, vis, mager varkens- en rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten.

Voldoende rust

Onvoldoende rust leidt tot vermoeidheid en stress. Dit kan desastreus zijn voor je stofwisseling. Slaaptekort zal je hongerhormonen verstoren. Hierdoor heb je vaker trek. Hoe korter je slaapduur, hoe groter de kans op overgewicht. Het brein heeft genoeg rust nodig om je stofwisseling efficiënt aan te sturen.

Met bovenstaande tips lukt het je zeker om je stofwisseling een boost te geven. Vooral tijdens de overgang is dit belangrijk. Door de hormonale veranderingen vertraagt je stofwisseling aanzienlijk. Dit is de voornaamste reden voor overgewicht tijdens en na de overgang. Het is dan noodzakelijk om je stofwisseling en hormoonhuishouding aan te pakken. Met bovenstaande tips geef je je stofwisseling de nodige boost en breng je je hormonen weer in balans. Het belangrijkste is om regelmatig te bewegen en een goed dieet op na te houden.

Wil je beginnen met om gewicht te verliezen? Kijk dan eens naar het programma Slank door de Overgang.

Gezonde Groeten,

ria

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in