7 tips om succesvol af te vallen

Je kent het wel, het is 1 januari en iedereen begint weer met lijnen. Of de eerste zonnestraaltjes breken door en voor je het weet zit iedereen aan de komkommers en wortels om weer strak de zomer in te gaan. Iedereen is enthousiast en begint vol goede moed, maar als je 5 weken later vraagt hoe het gaat met afvallen merk je dat de meeste mensen alweer zijn afgehaakt. Veel excuses vliegen door de lucht waarom deze poging weer niet geslaagd is en iedereen pakt zijn normale eetpatroon weer op. Maar ligt dit nu echt aan het dieet, de omstandigheden of aan welk excuus ook genoemd is of ligt het misschien wel aan de voorbereiding ervan? Een afvalpoging begin je niet ‘zomaar’ even, er gaat namelijk nog wat aan vooraf en dat is een stuk voorbereiding.

Zoals alles geldt namelijk ook hier, hoe beter de voorbereiding hoe groter het resultaat. Voordat je van start gaat moet je eerst wat dingen voor jezelf op een rij zetten.

Wat is je Doel

Wat is je doel precies? Wil je 20 kilo afvallen om eindelijk eens dat gezonde gewicht te bereiken of wil je maar 2 kilo kwijt zodat je trouwjurk wat lekkerder past. Wil je gezonder leven of wil je strakker in je vel zitten? Het lijkt misschien allemaal hetzelfde maar dat is het niet. Bedenk voor jezelf goed wat je precies wilt bereiken en schrijf dit op.

Tijd voor Actie

Hoe wil je dit doel gaan bereiken? Ga je voortaan 3x in de week sporten. Ga je met een specifiek dieet beginnen of stop je met snoepen. Maak concreet hoe je je doel wilt bereiken.

Wees Realistisch

Vraag jezelf kritisch af of deze actie bij je doel past? Wil je 20 kilo afvallen dan kan alleen stoppen met snoepen niet genoeg zijn. Past er op dit moment maar 1x extra sporten in je leven? Focus je dan hierop en pas je doel hierop aan. Om nu tegen jezelf te zeggen dat je minimaal drie keer per week moet sporten terwijl je weet dat dit niet te combineren is met je gezin of werk dan stuur je aan op teleurstelling en frustratie. Wees eerlijk tegenover jezelf om latere teleurstellingen te voorkomen. Teleurstelling in jezelf kan namelijk 1 van de grootse struikelblokken voor je afvalpoging zijn. Door teleurgesteld te zijn in jezelf kan je in een cirkel van negatieve emoties komen die je energie niet ten goede komen. Energie die je zo hard nodig hebt om af te vallen.

Maak een Planning

Zet een tijdlijn uit voor jezelf. Wees ook hier weer realistisch in maar toch ook wel een beetje streng. 10 kilo afvallen binnen een maand is niet realistisch maar om over 2 kilo afvallen een jaar te doen is ook niet nodig. Bij een gezond en evenwichtig dieet is het realistisch om ongeveer 500 gram per week af te vallen. Als je 10 kilo wilt afvallen en je staat aan het begin dan kan de moed je in de schoenen zakken omdat het heel veel lijkt. Als je meer dan 5 kilo wilt afvallen deel dit dan op in meerdere fases in je afval planning. Ga eerst voor 3 kilo en zodra je deze bereikt hebt focus je je op de volgende kilo’s. Op deze manier is elke stap behapbaar en overzichtelijk en dus makkelijker en leuker om te halen.

Wat zijn je Valkuilen?

Bedenk voor jezelf wat je valkuilen kunnen zijn. Houd je niet van fitness leg jezelf dan nu niet op om 3x week te gaan fitnessen maar kies bijvoorbeeld voor 2x zwemmen als je dat leuker vindt en 1x fitness. Is jouw valkuil dat je ’s avonds veel snackt? Zorg dan dat er voorlopig even geen dingen in huis zijn waar je je ’s avonds op kan storten. Eet je uit verveling? Bedenk alvast wat je kan doen als er zich zo’n moment voor doet.

Informeer je Omgeving

Stel je naaste omgeving op de hoogte waar je mee bezig bent en wat je wilt bereiken. Dit doe je om twee redenen. In eerste instantie omdat je omgeving je kan helpen. Je collega’s zullen dat extra taartje voor je achterwege laten. Je partner zal andere boodschappen in huis halen of geen zak chips naast je gaan zitten eten. En een vriend of vriendin kan die extra schop onder je kont zijn om toch nog naar de sportschool te gaan. De tweede reden is omdat het een extra stok achter de deur is als je omgeving op de hoogte is. Als dat extra taartje er namelijk wel staat op je werk zal je minder snel geneigd zijn deze ten overstaan van je collega’s te eten en die zak chips laat je ook eerder liggen als je eventuele opmerkingen van partner liever niet wilt horen.

Focus op Motivatie

Als je bovenstaande punten aanhoudt zal je motivatie het sterkst zijn en blijven. Maar wat extra motivatie is nooit weg. Beloon jezelf met iets wat je graag wilt als je een doel of je tussendoel hebt bereikt. Bedenk voor jezelf waar jij extra motivatie uithaalt en focus je hier op, zeker als je een moeilijkere dag hebt.

Ga alle bovenstaande punten af, werk ze allemaal af en schrijf het op zodat het nog ‘echter’ wordt. Plak het op je koelkast of leg het op je nachtkastje zodat je jezelf er aan kan herinneren waarom je dit graag wilt, ook op de momenten dat je het even niet belangrijk lijkt te vinden.

Lukt het je niet om jezelf continu te motiveren denk dan eens aan een persoonlijke foodcoach om dit traject samen met jou aan te pakken en je te begeleiden op de moeilijke momenten. Op foodstyle.nl kan je lezen wat zo’n traject precies inhoudt.

Gezonde Groeten,

kim

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in