Home Gezondheid Suiker in Eiwitshakes en MaaltijdShakes

Suiker in Eiwitshakes en MaaltijdShakes

Suikerbom of uitgebalanceerde maaltijdshake? Let op wat je koopt en lees het etiket!

De Consumentenbond schreef er al over in juni 2016. “Afvalrepen en shakes vaak suikerbommen” is de alarmerende conclusie van hun onderzoek. Afvallen met shakes doe je voor je gezondheid. Je wilt juist minder suiker in plaats van méér. Hoe kies je als consument het juiste merk?

Hoe herken je een suikerbom?

Kristalsuiker kennen we allemaal, dat doen we in de koffie en thee. Maar op het etiket zien we zelden “suiker” staan als ingrediënt. Suiker is er in vele vormen en tussen de ingrediënten zie je vooral fructose of dextrose staan.

Om het suikergehalte te bepalen kijk je op het etiket bij de voedingswaarden. Daar vind je “koolhydraten” met daaronder “waarvan suikers”. Kijk in de kolom “per 100g”. Het getal dat je ziet staan is het percentage suiker. Schrik niet, veel shakes bestaan voor één-derde of meer uit suiker!

Voorbeeld 1: Herbalife Formule 1 Vanille” bevat 33% suiker.

“Voorbeeld 2: Shakeplus Vanille” bevat 4,6% suiker.

Een flink verschil dus. Op het etiket van Herbalife zien we toegevoegde suikers zoals fructose en dextrose. Maar Herbalife is niet de enige suikerbom. Ook shakes van het Kruidvat, Aldi, Action en Weight Care bevatten veel toegevoegde suikers. Tot wel 45% van de pot die je koopt bestaat uit suiker. Dat is bijna de helft!

In bijvoorbeeld Shakeplus zien we geen toegevoegde suikers maar stevia. Dat is een natuurlijke, plantaardige zoetstof zonder calorieën. Shakeplus is de eerste 100% natuurlijke maaltijdshake. Als er toch nog een beetje suiker in zo’n shake zit, dan zijn dat natuurlijke suikers uit ingrediënten zoals melkeiwitten of fruit.

Waarom zoveel suiker?

Fabrikanten zeggen het liever niet, maar suikers zoals fructose en dextrose zijn heel goedkoop. Ook soja-eiwitten zijn niet duur in vergelijking met de kwalitatief betere melkeiwitten. Een shake met soja-eiwitten en veel suiker is dus goedkoop om te produceren. En eerlijk is eerlijk: suiker is lekker!

Maar niemand heeft een tekort aan suiker. Als je normaal eet krijg je op een dag meer dan voldoende koolhydraten/suikers binnen. Je hoeft dus geen extra suiker uit een shake te halen.

Maar een beetje suiker heb je toch nodig?

Het korte antwoord is Nee. Koolhydraten en suikers zijn de enige macronutriënt die niet essentieel is. Dat betekent dat je lichaam het zelf kan produceren uit andere bronnen. Via een proces dat gluconeogenese heet kan bv. eiwit worden omgezet in bloedsuiker. Extra suikers uit een shake zijn overbodig en niet noodzakelijk om goed te kunnen functioneren.

Is suiker de enige boosdoener?

Helaas niet. De meeste merken bevatten behalve veel suiker ook de nodige kunstmatige toevoegingen. Merken als Herbalife, Weight Care, Kruidvat, Cambridge, Prodimed en shakes van de Aldi en Action zijn niet 100% natuurlijk.

We komen dingen tegen als kunstmatige smaakstof, kleurstof en chemische zoetstoffen zoals sucralose, acesulfaam-k en aspartaam. Af en toe zien we ook vulstoffen en antiklontermiddelen terug.

De meeste mensen eten liever geen kunstmatige toevoegingen en daarom is het verstandig om te zoeken naar een shake op natuurlijke basis. Dan kan je terecht bij o.a. Shakeplus.

Ok, geen suikers, maar wat dan wel?

De conclusie is dat we al voldoende koolhydraten/suikers binnen krijgen. Wat heeft je lichaam dan wel nodig?

De Gezondheidsraad ontdekte dat maar liefst 90% van de bevolking te weinig vezels consumeert. Anders gezegd: slechts 1 op de 10 Nederlanders eet voldoende vezels.

Vezels helpen bij een gezonde darmwerking en geven een verzadigd gevoel. Daarom is het belangrijk dat jouw shake een flinke portie vezels bevat. Kijk bij de voedingswaarden weer in de kolom “per 100g”. Als je daar minimaal 15g vezels ziet staan, dan zit je goed. Merken met veel vezels zijn Joylent, be-slank en Shakeplus.

Naast vezels kan je lichaam extra eiwitten goed gebruiken. Eiwitten uit planten zoals soja worden minder goed opgenomen door het lichaam. Daarom verdienen melkeiwitten de voorkeur. Op het etiket vind je die terug als bv. wei-eiwit, caseïne, micellaire caseïne of calcium caseïnaat.

Eiwitten ondersteunen spieropbouw en bij het afvallen heel belangrijk, het behoud van spiermassa. Daarnaast zorgen eiwitten ook voor een verzadigd gevoel, zodat je niet snel weer honger hebt.

Kijk en vergelijk shakes:

Het percentage is hetzelfde als “gram per 100 gram”. Als een shake 10% vezels bevat is dat 10 gram vezels per 100 gram poeder.

Twijfel je nog over shakes?

Sommige mensen beschouwen maaltijdshakes niet als eten. Shakeplus heeft hier een leuke video over gemaakt.

Conclusie

Hoe kies je de juiste shake en hoe voorkom je de aankoop van een suikerbom? Bekijk het etiket en let goed op deze zaken:

  • Laag in suikers (maximaal 15g per 100g);
  • Hoog in vezels (minimaal 15g per 100g);
  • Hoog in eiwit (minimaal 40g per 100g). Vermijd soja-eiwit en ga voor melkeiwitten, zoals wei-eiwit en caseïne;
  • Vermijd kunstmatige toevoegingen door een natuurlijke shake te kiezen. Op het etiket staat dan “100% natuurlijke maaltijdshake”.

Gezonde Groet,

Sanne

REVIEW OVERVIEW
Algehele Waardering
Previous articleSukrin Gold Review en Ervaringen
Next articleNovashops Review en Ervaringen
suiker-in-maaltijdshakesLet op wat je koopt en neemt, lees het etiket! Fabrikanten zeggen het liever niet, maar suikers zoals fructose en dextrose zijn heel goedkoop. Ook soja-eiwitten zijn niet duur in vergelijking met de kwalitatief betere melkeiwitten. Een shake met soja-eiwitten en veel suiker is dus goedkoop om te produceren. En eerlijk is eerlijk: suiker is lekker!

7 Reacties

  1. En de mensen maar denken dat ze goed bezig zijn met lijnen en ook nog eens veel geld betalen voor al die onzin Shakes Van herbalife

  2. Het is niet te geloven maar in het voorbereidingstraject voor bariatrische chirurgie moeten mensen zes weken alleen Weight Care en wat groente nemen…???? Ja, die diëtistes in het ziekenhuis… te erg!!!

  3. Het staat gewoon op de achterkant van de bus, niks nieuws. Alleen lezen mensen geen etiketten. Dat zouden ze eens wat vaker moeten doen.

  4. Het is niet te geloven maar in het voorbereidingstraject voor bariatrische chirurgie moeten mensen zes weken alleen Weight Care en wat groente nemen…???? Ja, die diëtistes in het ziekenhuis… te erg!!!

  5. En dan gaan klagen dat de bevolking obesitas heeft.. Terwijl het deel wat gezond probeert te doen net zo goed een glas cola achterover kan slaan met een hamburger.. Heb je (in sommige gevallen) kans dat je minder suiker binnen krijgt als in zo’n maaltijdshake..

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in