Suiker is een Koolhydraat

We heten Jolanda Abma van der Zwaag van harte welkom als nieuwe columniste van onze site. Jolanda is een gediplomeerd gewichtsconsulente en bevoegd om gezonde mensen te adviseren en begeleiden met onder- of overgewicht. Ze heeft een eigen praktijk in Wommels – Friesland. Jolanda is aangesloten bij de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten. Hier volgt de eerste column van Jolanda.

Suikers en misleiding van de marketing

Vandaag wil ik het met u hebben over Suiker. Suiker is een koolhydraat, het lichaam gebruikt in eerste instantie koolhydraten als bron voor energie. Suiker wordt snel door het lichaam opgenomen, zodat uw lichaam snel energie binnenkrijgt. Ik hoor u denken, waar wil je heen?

suiker2

Door het eten van zoet, krijg je steeds meer behoefte aan zoet

Wanneer u snel teveel energie binnenkrijgt slaat het lichaam het teveel op als vet. Door teveel suiker slaat het lichaam vet op! Dat is nu net wat u niet wilt! Hoe lost u dit op? Eet gezond, gevarieerd en regelmatig. Zorg dat u genoeg van alle voedingsstoffen binnen krijgt.

Probeer eens een paar dagen zonder suiker, zoetstoffen en vooral ook light producten te eten en drinken. Waarom ook de zoetstoffen en light niet? Ze leveren toch geen calorieën? Nee, maar u krijgt er meer honger van en uw lichaam reageert hetzelfde als op gewone suiker! U komt niet van uw ‘zoetverslaving’ af. Er is veel geschreven over zoetstoffen en de schadelijke effecten hiervan. Zijn ze ongezond? Nee, maar het advies is ‘met mate’. Overal waar TE voor staat is niet goed voor uw gezondheid. Met mate wat rietsuiker in uw eetpatroon kan geen kwaad, maar wees bewust van wat suikers met uw lichaam doen. Zonder een dieet te hoeven volgen, kan kritisch op suiker zijn, veel winst opleveren voor uw gezondheid.

We lezen de etiketten, bekijken de advertenties. Vergeet echter niet dat de fabrikant erg graag zijn product wil verkopen. De meeste logo’s op de verpakkingen zijn geïntroduceerd door voedingsmiddelen- producenten. Het lezen van de etiketten werkt erg verhelderd. U moet alleen wel weten hoe u ze moet lezen. Zonder suiker, betekent vaak ‘gezoet met zoetstoffen’. Geen calorieën las u net, u las ook dat je door het eten van zoet, steeds meer behoefte krijgt aan zoet. Ontbijtkoek heeft als hoofdingrediënt ‘glucosefructosestroop’ tja, suiker dus. Ook de beroemde eierkoek bevat veel suiker. Handig om te weten, het ingrediënt dat het meest is gebruikt, moet als eerste worden genoemd op de verpakking. Het ingrediënt dat het minst is gebruikt als laatste. Er is geen product dat alle voedingsstoffen bevat in de juiste hoeveelheden of verhouding. Variatie is een belangrijk sleutelwoord voor een goede lijn. De informatie op de verpakking helpt u om een gezonde en verantwoorde keuze te maken. Kies bewust en kritisch, u heeft geen reservelichaam! Wilt u preventief aan uw gezondheid werken of vraagt u zich af of u wel alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt? Bij mijn praktijk ‘Voor een Goede lijn’ kunt u terecht voor persoonlijk advies op maat.

Gewichtsconsulente Jolanda

2 Reacties

  1. Hallo, Ik weet niet of ik bij u goed zit maar heb en vraag
    mijn suiker was vanmorgen 8.4 en nu zou ik willen weten wat ik daaar kan kan doen heb er al medicijnen voor maar wat mag ik wel en niet eten
    mijn dank marja

  2. Beste is helemaal geen suiker te eten, suiker is een snelle koolhydraat wat alleen maar negatief werkt en je uiteindelijk ziek en moe maakt. Langzame koolhydraten zoals volkoren graan levert veel energie en werkt ook langer door. Bovendien krijg je er geen dips en vreetbuien van zoals suiker dat doet.
    Wil je meer weten over dit onderwerp, lees dan het boek Een gezonde eter voelt zich beter (eind okt 2011 op de markt)

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in