Suikerziekte of Diabetesdieet

Voeding en Diabetes

Diabetes 2 is een welvaartsziekte, dat betekent dat mensen deze ziekte kunnen krijgen doordat ze vooral eten wat de welvaart ons heeft gebracht. Veel wat de supermarkt verkoop en je niet kunt terugvinden in de natuur is welvaartsvoedsel. Hierin zitten natuurlijk weer gradaties in redelijk gezond tot enorm ongezond.

irene-banner

Gezonde Voeding

Een blikje tomatenpuree, of rozijnen vind je ook niet zo terug in de natuur maar hoort wel nog steeds bij gezonde voeding. Hoe meer een fabriek zich ermee bemoeid heeft, hoe ongezonder het voedsel is. Veel soorten brood en pasta ’s die van bloem gemaakt zijn, snoep, koek, chips, gebak, sausen enz is allemaal geen voedsel meer maar slechts vulling. Daar bedoel ik mee dat dit het lichaam niet voedt maar dat het alleen je honger wegneemt, tenminste voor dat moment dan.

Gezonde Producten

Deze producten nemen de plaats in van gezond eten zoals groente, fruit, noten, pitten zaden, vlees, vis, ei en met mate volkoren granen. Niet gek dat steeds meer mensen diabetes krijgen, sterker nog het stijgt explosief.[quote_box_right]

 

reset-2014-small In het e-book dat ik geschreven heb ‘reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start’ kun je lezen hoe je het lichaam ontgift, je ontspanning kunt verhogen en je lichamelijke activiteiten kunt verbeteren. Maar ook welke voeding geschikt of juist ongeschikt is voor diabetes.

[/quote_box_right]

Het ontstaan van Diabetes Type 2

Waar het werkelijk om draait is dat voeding er is om ons lichaam te voeden en dat is een begrip dat velen helemaal niet meer kennen. Een gemiddeld voedingspatroon van mensen is dan ook bizar slecht, waardoor ik er niet van opkijk als het lichaam het op een gegeven moment zat is en er diabetes 2 ontstaat. De gemiddelde mens eet brood (meestal van bloem gemaakt) met kaas en zoet, tussendoor een sultana of liga of allerlei lekkers en ‘s avonds vaak witte pasta, weinig groente en een stuk vlees. Verder vaak frisdranken, koffie, zwarte thee en andere nare dranken als cola en energiedrankjes.

Hongergevoel

In de avond krijgen deze mensen honger omdat hun lichaam geen voedsel heeft gehad die dag, maar slechts vulling en dus vraagt het lichaam om meer. Dit wordt natuurlijk verkeerd begrepen en de zakken chips, koek en andere troep komen weer op tafel te staan. Ook is hierdoor de suikerspiegel ontregeld, waardoor je zin in zoet krijgt zodat de suikerspiegel weer omhoog schiet. Vaak van korte duur waardoor je snel weer trek krijgt en daarnaast trillerig of chagrijnig wordt, concentratieverlies krijgt enzovoorts.

Insuline en Suikerspiegel

Maar goed, zo eten de meesten en uiteindelijk als die suikerspiegel constant op en neer zoeft de hele dag door en de insuline (hormoon) continue in het lichaam aanwezig is, is het niet vreemd dat de cellen op een gegeven moment weigeren om te reageren op de insuline. Het gevolg is dat je hierdoor insuline resistent wordt, met alle vervelende klachten die daarbij horen. Uiteindelijk put de alvleesklier (regelt de insuline) uit en ontstaat er diabetes 2.

Gevolgen van Diabetes Type 2

Het nadeel van diabetes2 is dat als je dit krijgt het daar vaak niet bij blijft en ook andere ziektes zoals hart- en vaatziekten, uitval van nieren en slechtziendheid, dementie, depressiviteit eerder een regel dan een uitzondering worden.

Diabetes en Overgewicht

Meestal zijn het mensen met overgewicht die diabetes krijgen. Maar hier gaat natuurlijk wel het één en ander aan vooraf. Meestal begint het bij hypoglycemie (suikerspiegelschommelingen ) wat overgaat in insuline resistentie wat dan uiteindelijk diabetes kan worden.

Het is belangrijk om diabetes 2 te voorkomen en je leven eens goed onder de loep te nemen. Stel jezelf eens de onderstaande vragen!

1) Heb je overgewicht? Val dan af op een gezonde verantwoorde manier.

2) Beweeg jij wel voldoende (1 uur per dag)? Ga bewegen, wandel en fiets dagelijks zoek een sport of een activiteit die je leuk vindt.

3) Eet je veel welvaartsvoedsel? Stap over op gezond voedsel met vooral veel groente en laat vooral de suiker en witte bloemproducten en vettige dingen (waar boter inzit of vet varkensvlees) staan.

Way of Life

Jij hoeft helemaal geen diabetes 2 te krijgen!!! Het heeft echt in bijna alle gevallen met je manier van leven te maken. Heb je al diabetes ga dan heel goed voor jezelf zorgen om het te verbeteren en de kans op bijverschijnselen te voorkomen.

Vandaag is de dag voor verandering, vandaag is de dag om je leven weer gezond te krijgen!

Voeding die de kans op diabetes kan verergeren

 • Witte bloem
 • Witte suikers
 • Verzadigde vetten
 • Transvetten
 • Vette melkproducten
 • Vet vlees en varkensvlees
 • Frisdranken
 • Veel koffie
 • Alles waar de bovengenoemde producten in verwerkt zitten. Denk aan koek, snoep beleg met suiker enz.
Voeding die de kans op diabetes verkleinen

 • Groenten
 • Fruit
 • Vezelrijke producten
 • Veel water
 • Noten
 • Peulvruchten
 • Onverzadigde oliën
 • Maximaal 3 keer per week vlees (60gr)
 • Veel vette vissoorten
 • Vegetarisch eten
 • Alles volkoren eten, dus volkoren brood, volkoren pasta, volkoren en suikervrije koek.

Dit zit in dus bijna alles wat de supermarkt verkoopt. Voor meer informatie kun het het hoofdstuk etiketten lezen.

Meer Informatie

Meer informatie hierover en hoe je leert gezond te eten kun je terugvinden in mijn boeken ‘Een gezonde eter voelt zich beter’ en ‘Koken met Irene’

Persoonlijke Test

Voor een voedingstest maak een afspraak in mijn parktijk op www.persoonlijke-voeding.nl

Irene

1 reactie

 1. Ik zit tegen suikerziekte aan en moet gaan afvallen, anders zit ik vast aan medicatie wat ik niet wil.
  hebben jullie enig idee wat ik het beste kan doen. Ik lust veel en hou van lekker eten. weeg nu 85 kilo
  en moet in eerste instantie 10 kilo afvallen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in