Superfoods uit Nederland

Nu met de Russische boycot en straks wellicht dalende prijzen van Nederlandse groente en fruit, is het goed eens nader te kijken wat onze Hollandse bodem allemaal voor gezonds te bieden heeft!

Populaire Superfoods

Superfoods zijn HOT, iedereen kent het woord inmiddels maar de meest bekende en populaire superfoods op het moment zijn toch wel die van exotische oorsprong. Exotisch is natuurlijk ook spannend! Ze komen uit landen waar de meesten niet zijn geweest en dat er bijna achter elke superfood een bijzonder verhaal hangt, speelt vast ook mee. Chiazaden bijvoorbeeld zijn al ontdekt door de Maya’s, de jagers konden na het eten van deze zaden extra lang blijven rennen. Zij hebben ze dan ook tot ‘running seeds’ gedoopt. Andere exotische soortgenoten zijn de Tibetaanse gojibes, Chinese moerbei of de Peruaanse incabes die erg populair is onder de medicijnmannen daar.

Veel mensen zijn dan toch wel nieuwsgierig hoe deze exotische superfoods smaken en toegegeven, er zitten wel echt heel smakelijke varianten tussen! Mijn exotische favoriet is de moerbei. De honingzoete smaak en de crispy, ietwat taaie bite maakt hem ideaal voor door mijn yoghurt. Hij is niet zo mooi maar echte schoonheid zit van binnen en dat is bij de moerbei zeker het geval.

Superfoods van Hollandse Bodem

Behalve exotische soorten biedt de Hollandse bodem ook allerlei superfoods! Even voor de definitie, een superfood is een natuurlijk voedingsmiddel dat erg rijk is aan gezonde voedingsstoffen. Veel supergroente wordt op Hollandse bodem geteeld, de topper der superfoods onder de groente is toch wel spinazie! Rijk aan verschillende vitamines en mineralen zoals foliumzuur, ijzer, zink en vitamine B1. Andere groentes die je zeker af en toe op het menu moet zetten vanwege hun voedingswaarde zijn spruitjes, broccoli en boerenkool! Veel koolachtigen zijn rijk aan glucosinolaten, een moeilijk woord voor een groep bio-actieve stoffen met anti-kanker werking. Een waarschuwing met betrekking tot koolsoorten is nog wel op zijn plaats en dat is dat de glucosinolaten in rauwe koolsoorten een negatieve invloed kunnen hebben op de schildklier. Verwerk ze dus liever niet in je smoothie maar kook of roerbak de groenten.

Wat typisch is, is dat haast alle gezonde stoffen in superfoods juist van nature giftig zijn. Juist door de licht giftige (toxische) werking heeft een positieve werking op onze gezondheid. Het stimuleert de lever en onze afweer om bepaalde stoffen aan te maken die ons beschermen tegen kankerverwekkende stoffen.

Zelf Superfood Kiemen

Kiemgroenten mogen ook zeker niet ongenoemd blijven, in Nederland zijn heel veel soorten kiemgroenten te koop zoals alfalfa, tuinkers en broccolikiemen. Wat ook leuk is dat je ze heel makkelijk zelf kunt kweken in een bakje op de vensterbank! Een klein kiemplantje bevat alle gezonde maar licht toxische stoffen om uit te groeien tot een volwassen plant en is dus erg geconcentreerd. Ook houden de stoffen slakken en andere rovers op afstand. Van kiemgroente hoef je naar verhouding dus veel minder te eten dan volwassen groente om veel gezonde stoffen binnen te krijgen. Andere Nederlandse superfoods zijn frambozen, bramen, bosbessen, kersen, cranberry’s en aardbeien. Al dit kleine zachtfruit groeit hier gewoon aan de bomen en struiken!

Verder horen de champignons en paddenstoelen ook zeker in het rijtje thuis, een mooie groep voedingsmiddelen met bijzondere voedingswaarde. Voor een groente rijk aan eiwit, veel voedingsvezels, vitamines en mineralen zoals B-vitamines, koper, fosfor, selenium en kalium. Eigenlijk is het een multivitamine op zich! Er groeien verschillende soorten in Nederland, allemaal hebben ze een net iets andere smaak. In het Verre Oosten staan paddenstoelen al eeuwen bekend om hun geneeskrachtige werking. Omdat het zo’n bijzondere groep voedingsmiddelen is zal ik daar in de toekomst vast nog wel een column aan wijden…

Oer Hollandse Superfoods

Kortom, zoek niet ver naar superfoods! Onze bodem heeft genoeg te bieden en de prijs is veelal een stuk lager dan de exotische varianten. Hier nog even op een rijtje welke superfoods je zeker in het winkelkarretje moet laden:

 • Spinazie
 • Spruitjes
 • Broccoli
 • Boerenkool
 • andere koolsoorten, liefst met diepe kleuren
 • Kiemgroenten, alle soorten
 • Frambozen
 • Bramen
 • Bosbessen
 • Kersen
 • Cranberry’s
 • Aardbeien
 • Champignons
 • Paddenstoelen

Indien u ondersteuning nodig heeft op het gebied van Marketing of Kwaliteit met betrekking tot superfoods (of andere producten met een link naar voeding of gezondheid) verwijs ik u graag naar nutri-help.nl Schroom niet contact op te nemen.

Groetjes,

tally

2 Reacties

 1. Wat een leerzaam verhaal! Ga er zeker op letten en het is ook fijn voor de variatie. Nooit geweten dat champignons en paddenstoelen zo veel goede voedingstoffen bevatten. Toch eens wat vaker door mijn gerechten verwerken.
  Ben benieuwd naar je volgende blog.

 2. Wat een interessante blog is dit! Geeft een goede en eenvoudige uitleg over hoe je heel gemakkelijk heel gezond kan eten. Ook de uitleg over kool is een echt nieuwtje voor mij. Zal zeker vaker de groentes en vruchten kopen die je opnoemt. Ben heel nieuwsgierig naar je volgende blog en hoop met mij meer mensen. ga zo door!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in