Superfoods: Voordelen en Nadelen

Sinds ik creatief ben in de keuken, vind ik het erg leuk om nieuwe producten uit te proberen en er een recept mee te maken. Ik wil wel zoveel mogelijk volgens het Paleo principe blijven eten, daarom ga ik eerst onderzoeken of de producten wel geschikt en gezond zijn. Ik vind het erg belangrijk dat een voedingsmiddel iets toevoegt aan m’n gezondheid. Ik ben de volgende 3 producten grondig gaan onderzoeken:

 • Chiazaad
 • Lindehoning
 • Bijenpollen

Hieronder zal ik kort de gezondheidsvoordelen, de nadelen en de smaak van deze 3 producten proberen te beschrijven.

Chiazaad Superfood

 • Chiazaad is afkomstig uit Centraal- en Zuid-Mexico en Guatemala. Al voordat Columbus Amerika ontdekte werd het geteeld door de Azteken. Het kent vele gezondheidsvoordelen, ik zal er een aantal benoemen.
 • Chiazaad is rijk aan goede voedingsstoffen. Het bevat eiwitten, antioxidanten, calcium, kalium, ijzer, foliumzuur, omega-3-vetzuren en borium.
 • Het verlaagt de kans op botontkalking
 • Het is goed voor hart- en bloedvaten
  Het verbetert de stoelgang en vertraagt het verouderingsproces

Maar net zoals met alle voeding het geval is kent het ook een paar nadelen:

 • Het zaad bevat veel fytinezuur *
 • Het zaad heeft een bloed verdunnende werking
 • Het is niet geschikt voor mensen die bloeddrukverlagende of vocht afdrijvende medicijnen gebruiken
 • Mensen met een te lage bloeddruk kunnen beter geen chiazaad nemen
 • Sommige mensen krijgen last van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel
 • In sommige gevallen kan chiazaad een allergische reactie veroorzaken. Probeer het dus langzaam op te bouwen en luister daarbij naar je lichaam

Je kunt de zaadjes op 2 manieren eten:

 • Zo uit de verpakking, bv door een salade
 • Laat de zaadjes een nachtje in wat water met wat zuur laten weken

*Chiazaden bevatten veel fytinezuren en daarom is het beter om ze eerst een nachtje te laten weken in lauw water met wat zuur, om vervolgens het weekwater weg te gooien. Het leuke daarvan is dat de zaadjes dan helemaal opgezwollen zijn en er gelei achtig uitzien.

Hoe smaakt Chiazaad?

De smaak van chiazaden is niet bijzonder. Het smaakt eigenlijk nergens naar en is daarom makkelijk toe te voegen aan recepten die volume nodig hebben.

Conclusie

Mijn conclusie is dat Chiazaden zeker thuis horen bij een gezond voedingspatroon, zolang je ze maar met mate eet en voldoende afwisselt. Ook is het erg belangrijk dat je ze van te voren goed weekt en daarna het weekwater weg gooit. Dus niet zoals je in veel recepten tegenkomt, de zaden een nachtje van te voren in de amandelmelk of andere melksoorten doen en het dan als een soort pudding te eten, want op die manier krijg je een grote hoeveelheid fytinezuur binnen.

Lindehoning Superfood

Honing is erg gezond en een goede vervanger voor suiker. Honing kent verschillende soorten. Normaal gebruik ik bloemenhoning door m’n dessertjes, maar omdat ik het leuk vind om te variëren, wilde ik een keer een andere smaak proberen. Lindehoning kent vele gezondheidsvoordelen:

 • Het heeft een positieve werking op de zenuwen
 • Het werkt positief bij onrust, slapeloosheid en nervositeit
 • Het heeft een positieve werking bij koorts, bronchitis en hardnekkige hoest
 • Het heeft een ontsmettende werking

Lindehoning, maar ook andere soorten honing, heeft ook nadelen:

het laat de bloedsuikerspiegel schommelen, opgepast dus voor mensen die daar last van hebben. Ik heb zelf ook last van wisselende bloedsuikerspiegel, als ik honing tijdens m’n ontbijt eet, dan houd ik daar de hele dag last van; als ik het eet op een gevulde maag dan niet,
het blijft een suiker, dus je kunt het beter niet te vaak eten.

Paleo Forum

Overweeg jij ook om de Paleo leefwijze na te streven, of heb je twijfels of vragen over Paleo? Raadpleeg dan eens ons nieuwe Paleo Forum. We beantwoorden je Paleo vragen graag en komen er samen wel uit! Tot ziens op het Paleo Forum!

De smaak van Lindehoning is erg lekker, ik vind het een beetje te vergelijken met bloemenhoning, maar dan met een vleugje mint erdoor.

Honing is altijd koud geslingerd, maar de (meeste) honing die je in de supermarkt koopt is verhit, zodat deze vloeibaar blijft. Deze honing verliest door de verhitting veel van zijn waardevolle voedingswaarde. Onbewerkte honing begint afhankelijk van het soort honing na verloop van tijd te kristalliseren (acaciahoning vormt hierop een uitzondering). Deze kristallisatie van honing is een volkomen natuurlijk proces, en toont hiermee aan dat de honing onbewerkt is.

De beste manier om honing te eten, is daarom ook onverwarmd. Als je honing door je melk of thee wilt gebruiken, kun je deze eerst beter af laten koelen. Het beste kun je altijd biologische honing of Nederlandse honing nemen, omdat deze tot maximaal 45 graden Celsius wordt verwarmd, niet-biologische of honing uit andere landen kan op hogere temperatuur verwarmd zijn. Bij deze hogere temperaturen kan de voedingswaarde verminderen. Nog een reden om voor biologisch of Nederlands te gaan, is dat niet biologische imkers hun bijen vaak suikerwater geven voor het overwinteren. Aan sommige buitenlandse honing wordt zelfs suikerwater toegevoegd. Goede honing kun je kopen bij een imker, die geen gebruik maakt van suikerwater.

Conclusie

Mijn conclusie is dat honing past in een gezond voedingspatroon, maar wel met mate. Het is en blijft een suikerrijk product en daar kun je maar beter zuinig mee omgaan!

Bijenpollen Superfood

Bijenpollen zijn kleine bolletjes gemaakt van stuifmeel wat door de bijen wordt opgepikt van de bloemen. De bij maakt er een soort klontje van door er nectar en bijzondere enzymen aan toe te voegen. Het stuifmeel plakt normaal gesproken aan de bij vast als hij de nectar verzamelt en zorgt voor de bestuiving van de bloemen. De hardwerkende bij maakt zich af en toe schoon en verzamelt het stuifmeel dan tussen de pootjes. Bijenpollen bevatten een heel scala aan vitamines en mineralen waaronder: Vitamine A, Vitamine B complex (behalve vitamine B 12), Vitamines C, D, E, K, IJzer, Barium, Boor, Calcium, Koper, Goud, Jodium, Magnesium, Fosfor, Kalium, Selenium, Silicium, Zwavel, Natrium, Molybdeen en Zink. Bijenpollen werken effectiever dan een multivitaminensupplement, omdat de voedingsstoffen allemaal geheel natuurlijk zijn waardoor ze efficiënter door het lichaam worden geabsorbeerd.

Bijenpollen bevatten 22 belangrijke aminozuren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van bijenpollen:

 • Ze kunnen een gunstige werking hebben voor mensen met hooikoorts
 • Ze leveren een bijdrage aan een mooie huid
 • Ze worden vaak verwerkt in schoonheidsproducten die eczeem, psoriasis en een geïrriteerde huid verbeteren
 • De aminozuren en vitaminen beschermen de huid en helpen bij het vernieuwen van cellen
 • Ze zorgen voor een energie boost
 • De aanwezige koolhydraten, proteïnen en vitamine B verhogen het uithoudingsvermogen en vechten tegen moeheid en geven daardoor genoeg energie voor een productieve dag
 • Ze bevatten een hoge hoeveelheid van de anti-oxidanten die een anti-ontstekingseffect hebben op de longen
 • Ze kunnen een gunstige werking hebben bij allergieën, de pollen verlagen de aanwezigheid van histamine, een stof die bij sommige mensen een allergische reactie kan veroorzaken. Uit een wetenschappelijke studie bleek dat 94 procent van de patiënten geen last had van allergische symptomen wanneer zij bijenpollen in hun voedingspatroon opnamen
 • Ze bevatten 11 belangrijke enzymen die je spijsverteringsorganen helpen om de bruikbare voedingsstoffen uit het ingenomen voedsel te halen
 • Ze worden gebruikt bij het behandelen van verslavingen. Het schijnt hunkeringen en impulsen te onderdrukken. Er zit een aminozuur in dat specifiek helpt om de drang naar vreetbuien te onderdrukken
 • Ze stimuleren en herstellen de functie van de eierstokken, waardoor ze een mogelijke zwangerschap zouden kunnen versnellen
 • Ze kunnen helpen bij prostaatproblemen
 • Ze helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel
 • Ze kunnen ondersteuning bieden bij stress of een verzwakt immuunsysteem
 • Ze kunnen het concentratie vermogen verbeteren
 • Ze helpen bij het voorkomen en bestrijden van infecties

Bedenk wel dat iedereen anders op voeding reageert, dus wat bij de een wel werkt, hoeft bij een ander niet te werken.

De gezondheidsnadelen van bijenpollen:

als je allergisch bent voor bijen, zou het kunnen zijn dat je dan ook allergisch bent voor bijenpollen. Probeer dan heel voorzichtig eerst een heel klein beetje bijenpollen of overleg het met een arts. Gaat het goed, bouw dan langzaam de hoeveelheid op naar 1 eetlepel,
ze zijn niet geschikt voor veganisten, omdat zij geen (dierlijke) bijenproducten eten.
Hoeveel bijenpollen moet je per dag eten? Er zit niet echt een maximale hoeveelheidsgrens aan, maar er wordt een theelepel tot een eetlepel per dag aanbevolen. Ze werken sneller en effectiever wanneer ze worden ingenomen tijdens de maatlijd, in het bijzonder met en stukje fruit (de vezels van de vrucht versterken de activiteit van de verse pollen). Je kunt ze ook door je smoothie doen.

Over de smaak valt natuurlijk te twisten, maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen. Zelf vind ik ze steeds lekkerder worden, naarmate ik ze vaker eet. In de eerste instantie smaken ze licht muffig, maar ze hebben een zoetige ondertoon.

De smaak kan per merk verschillen, er wordt gezegd dat hoe bonter de kleuren, hoe verser de pollen zijn. Het ligt natuurlijk ook aan de soorten bloemen waarbij de bij verzameld heeft. Probeer te gaan voor vers en als je een goede imker in de buurt hebt, zou ik daar eens te rade gaan. Want dat is wel wat ik wil voor m’n voeding, dat alles van betrouwbare en goede kwaliteit is. Er wordt soms zoveel gerotzooid met onze voeding. Ik zou zeggen reden genoeg om ze ook te proberen, ik ben in ieder geval overtuigd van de gezondheidsvoordelen van deze producten. Verwacht niet meteen wonderen, maar bekijk het na verloop van tijd. En nogmaals: voor iedereen zal de werking weer anders zijn.

Superfood Recept

Voor jullie heb ik een lekker recept gemaakt van deze 3 producten.

Chia chocolade mousse (gluten-, suiker- en zuivelvrij)

Je hebt nodig voor 2 personen:

 • 0,5 avocado ( een hele grote of anders 1 kleintje)
 • 10 gram chiazaad
 • 40 gram honing
 • 2 dadels (Medjoul)
 • 20 gram kokos (optioneel)
 • 15 gram (rauwe) cacao*
 • bijenpollen (als garnering)

* Hierover kun je meer lezen in mijn column over cacao.

Bereidingswijze:

 • Chiazaden een nachtje van te voren in water met wat zuur (azijn, citroensap) zetten en de volgende dag het weekwater weggooien en goed omspoelen. Dit gaat makkelijk met een nylon koffiefilter.
 • Alle ingrediënten (behalve de bijenpollen) samen in de blender doen en blenderen totdat het een gladde massa wordt.
 • De mousse verdelen over 2 schaaltjes.
 • De bijenpollen eroverheen strooien.

En klaar is je heerlijke chocolade mousse.

Mmmmmmm, dit is zo’n heerlijke verwennerij. Hopelijk heb je ook zin en trek gekregen om aan de slag te gaan.

EET SMAKELIJK!!!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in