Hoe verantwoord is het eten van Sushi?

Sushi, wie kent het niet? Sushi is een gerecht dat in de afgelopen tijd een hele doorbraak onder de Westerse gemeenschap heeft gebracht. De vraag en het aanbod van verschillende soorten sushi wordt steeds groter. “Als je nog nooit sushi heb gegeten ben je waarschijnlijk niet hip genoeg”. Deze stelling geeft aan hoe sushi als gerecht helemaal vanuit de Japanse keuken zijn doorbraak heeft gevonden in onder andere de Westerse landen.

Ingrediënten Sushi

Sushi is een rolletje en bevat onder andere uit een rijstsoort wat kleverig is. Verder bestaat sushi uit groenten. Sushi vindt je doorgaans niet met vlees, maar uitsluitend met vissoorten met een dun velletje van zeewier om het omhulsel heen. Dit gerecht wordt voornamelijk tijdens de lunch en diner opgediend, maar het wordt soms ook als snack gegeten. Sushi wordt vaak geserveerd met sojasaus, gari en wasabi. Deze sausjes zijn bedoeld om de sushi van extra smaak te voorzien.

Zoals je ziet bestaat sushi uit veel gezonde ingrediënten. Wie bewust eet, gaat niet zomaar mee met de voedingsontwikkelingen. Je gaat vaak eerst goed na wat je eet echt gezond is voor je lichaam en het belangrijkste waarop je let is de hoeveelheid waarvan je eet. Maar is sushi dan ook echt gezond of toch ongezond? Die vraag gaan we nu beantwoorden!

Hoe gezond is sushi gelet op de voedingsstoffen?

Er wordt beweerd dat sushi heel erg gezond is voor het lichaam, omdat het heel wat goede voedingsstoffen zoals eiwitten, anti-oxidanten en omega-3 en 6 vetzuren bevat. Deze voedingsstoffen zijn goed voor de weerstand, hart- en bloedvaten. Als je let op de voedingswaarde waaruit sushi bestaat, kunnen we meteen stellen dat sushi heel erg gezond is. Maar helaas is de hoeveelheid voedingsstoffen die in één sushi rol zit, te weinig om al de gezondheidseffecten te merken. Hierdoor ben je genoodzaakt om meer dan één sushi rol te nuttigen. Maar is dat wel zo gezond? Lees snel verder voor het antwoord.

Hoe gezond is sushi gelet op de calorieën

Sushi bevat heel weinig calorieën, waardoor het vaak als een verantwoord en gezond gerecht wordt genuttigd. Sushi kent vele varianten, maar gemiddeld bevat een sushi zo ongeveer 350 calorieën. De realiteit van het eten van sushi leert ons dat men vaak niet maar één sushi maar minstens drie sushi nuttigt tijdens een maaltijd. Als je dan de calorieën van drie sushi’s optelt zit je dus al gauw op meer dan 1000 calorieën. Dat is behoorlijk veel.

De nadelen van sushi

Sushi bestaat naast vis dus ook uit rijst. In rijst en vis zit vaak extra zout. Teveel zout doet de gezondheid nooit goed. De rijst zorgt ervoor dat de sushi uit veel koolhydraten en suikers bestaat. Het aantal koolhydraten per sushi rol kunnen we vergelijken met ongeveer drie tot vier sneetjes brood. Als je wil afvallen moet je producten die teveel koolhydraten en suikers bevatten vermijden. Sushi is daarom dan ook zeker één van de gerechten die je liever uit de weg moet gaan. Sushi bestaat uit gezonde voedingsstoffen, maar je zou meer sushi moeten nuttigen om de gezondheidseffecten te merken. Op dit punt gaat het mis! Sushi is behalve gezond ook lekker, dus je bent gauw geneigd om meer dan nodig sushi te nuttigen. Een normale portie sushi heeft ongeveer 350 calorieën. Maar zo’n portie is niet genoeg om je honger te stillen. Meer dan twee sushi rollen geeft je eetlust vaak een redelijk voldaan gevoel. Dat betekent dat je op deze manier automatisch een overschot aan calorieën naar binnen werkt. Dat brengt je heel snel op 700 calorieën die je met sushi naar binnen heb gewerkt. Zoals eerder aangegeven wordt sushi vaak met een saus gereserveerd om de smaak te verhogen. Sojasaus kan op dit punt ook een boosdoener worden, want één eetlepel hiervan ligt al rond de 1000 milligram natrium. Dit is bijna gelijk aan de helft van wat je dagelijks aan natrium mag hebben. Dit is slechts gebaseerd op één eetlepel, maar voor sushi worden er vaak meerdere eetlepels sojasaus gebruikt, die op de kop toe ook kunnen zorgen voor een verhoogd zoutgehalte.

Dus: Sushi, doen of niet?

Op deze vraag kunnen we ja en nee beantwoorden. Sushi is namelijk niet heel direct ongezond te noemen, maar aan de hand van het bovenstaande, kan sushi als gezond gerecht makkelijk veranderen in een ongezonde boosdoener. Sushi op zich doet helemaal geen kwaad, het vormt pas een gevaar wanneer we overmatig hiervan nuttigen.

Tips om overmatig sushi inname te voorkomen

Je kan voordat je begint aan je sushi gerecht eerst een soepje of groenten gebruiken, waardoor je maag voor een deel gevuld wordt. Hierdoor krijg je in normale gevallen minder de gelegenheid om overmatig sushi te nuttigen. Kies voor eenvoudig gemaakte sushi’s. Hoe meer inhoud de sushi bevat, hoe nadeliger het op langer termijn kan zijn voor je gezondheid. Als je in een all you can eat restaurant stapt, wil dat niet zeggen dat je echt alle gerechten moet eten. Dat geldt ook voor sushi. Als er verschillende varianten zijn, hoeft dat niet te betekenen dat je verplicht bent om alles uit te proberen. Maak voor jezelf bewust de keuze om te kiezen wat je eet en vooral hoeveel je ervan eet. Laat sushi voor jou een gezond en lekker gerecht blijven, door bewust te letten op de hoeveelheid die je ervan tot je neemt.

Wil je serieus aan de slag met je gezondheid en hecht je veel waarde aan verantwoord en lekker eten? Het krachtige TimFit Afslankprogramma richt zich op kwalitatief hoogwaardige voedingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld om naadloos aan te sluiten om de dagelijkse behoeften. Heb je een voedselintolerantie, wil je verantwoord snacken of is afvallen je doel? Dan zijn de producten van TimFit echt iets voor jou!

Gebruik de kortingscode vetvrij en profiteer van 10% korting op het complete assortiment. (verloopt binnenkort)

Gezonde Groeten,

[thrive_leads id=’54708′]

2 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in