Te dikke vrienden maken je dik

Waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Dat geldt ook voor omgang met vrienden die te dik zijn, concluderen Amerikaanse onderzoekers na analyse van gegevens van meer dan twaalfduizend mensen, die 32 jaar gevolgd werden. Als een vriend, partner of familielid dik wordt, heb je een fors verhoogde kans om ook uit te dijen. Het onderzoek wordt gepubliceerd in het tijdschrift New England Journal of Medicine.

Een dikke vriend van hetzelfde geslacht heeft de grootste invloed op het gewicht. De kans op overgewicht is dan 171 procent hoger dan bij de gemiddelde bevolking. Het maakt daarbij niet uit op welke afstand die vriend woont.

Het effect van overgewicht is tot in de derde ring van de bekendenkring meetbaar. Oftewel, als jij te dik wordt, heeft zelfs de partner van de zus van je beste vriend daar last van.

Het gaat hierbij om dikker wórden en niet dik zíjn. De verklaring is dus niet dat mensen vrienden zoeken van hetzelfde gewicht. Ook leven in een vergelijkbare omgeving kan het niet verklaren: een dikke buurman (die geen vriend of familie is), verhoogt het risico op overgewicht niet.

De onderzoekers denken dat het sociale netwerk een grote rol speelt in hoe normaal of abnormaal iemand overgewicht vindt.

Naast vetzucht is ook afslanken sociaal besmettelijk. Dus als jij je overbodige kilo’s kwijtraakt, heeft die partner van de zus van je beste vriend daar ook wat aan.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in