Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Is Temazepam Gevaarlijk?

Is Temazepam Gevaarlijk?

Temazepam is een van de populairste slaapmiddelen in Nederland. Het middel is verkrijgbaar onder merknamen als Restoril, Normison en Tenox. Het middel wordt jaarlijks alleen al in Nederland enkele miljoenen keren voorgeschreven. Je zou dus verwachten dat Temazepam veilig is? Maar is dat zo of is Temazepam gevaarlijk?

Wat is Temazepam?

Temazepam is een medicijn dat vaak als slaapmiddel wordt gebruikt. De stof is een zogeheten benzodiazepinederivaat. Dit zijn stoffen die een kalmerende werking hebben op ons als mensen. Deze werking wordt veroorzaakt doordat het de werking van GABA stimuleert. GABA is een signaalstofje voor de hersenen.

Doordat Temazepam de werking van GABA stimuleert, zorgt het stofje ervoor dat mensen zich kalm en rustig gaan voelen. Daarnaast verslappen de spieren zich een beetje. Hierdoor ga je je loom voelen. Wetenschappers zijn er dan ook nog niet helemaal over uit of het kalmerende effect het gevolg is van de loomheid of dat Temazapam juist omgekeerd werkt; omdat je spieren iets verslappen voel je je wat kalmer en meer ontspannen.

Temazepam is in Nederland verkrijgbaar onder verschillende merknamen als Restoril, Normison en Tenox. Het middel moet worden voorgeschreven door een arts. Meestal krijg je dan een dosering van 10mg of 20mg. Temazepam is niet vrij verkrijgbaar, maar er is wel een levendige illegale handel. Soms kun je hier ook hogere doseringen krijgen.

Bijwerkingen van Temazepam

Temazepam wordt dus veel voorgeschreven aan mensen die problemen hebben bij het slapen. Er is een bewezen positieve invloed van het middel op de slaapkwaliteit (bron). Helaas heeft Temazepam veel verschillende bijwerkingen.

Een van de belangrijkste bijwerkingen van het medicijn is dat je er erg suf van wordt. Deze bijwerking wordt soms gecombineerd met zwakte in de spieren en moeite met de coördinatie. Dit is een van de redenen dat je voorzichtig moet zijn met de dosering. Neem je immers te veel in, dan is de kans groot dat je de volgende ochtend nog last hebt van sufheid. Dit kan gevaarlijk zijn als je moet rijden of als je machines moet bedienen. Maar ook als je ’s nachts uit bed moet, bijvoorbeeld omdat je naar de wc moet, dan kan het gebeuren dat je valt. Met name bij ouderen kan dit grote gevolgen hebben.

Ook je mentale gesteldheid wordt minder. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die Temazepam gebruiken bepaalde informatie minder goed kunnen onthouden (bron). Daarnaast kunnen je emoties minder sterk worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat je minder enthousiast reageert op goed nieuws.

Bij een te hoge dosis is Temazepam zeker gevaarlijk. Zo treden er allerlei gevaarlijke bijverschijnselen op. Zo bestaat de kans dat je in een coma raakt, bewusteloos wordt of een ademdepressie krijgt. Dit kan levensbedreigend zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt overigens dat mensen die slaapmiddelen gebruiken sowieso een grotere kans hebben op sterfte (bron). Je zou dus kunnen concluderen dat Temazepam gevaarlijk is.

Is Temazepam verslavend?

Temazepam is potentieel verslavend. Je lichaam raakt gewend aan de effecten van het middel. Hierdoor heb je steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te behouden. Dit is een probleem omdat het hierdoor geen blijvende oplossing is voor je slaapproblemen.

Om deze reden beperken veel artsen ook de hoeveelheid Temazepam die ze voorschrijven. Meestal krijgen mensen met ernstige slaapproblemen maar tien tot vijftien doseringen mee. Gebruik je Temazepam wel voor langere tijd, dan is het ‘afkicken’ erg zwaar. Het gebruik moet langzaam afgebouwd worden en gaat gepaard met veel klachten. Deze kunnen uiteenlopen van angst tot diarree en pijnklachten. In sommige gevallen zijn deze afkickverschijnselen zo zwaar dat er bij ouderen wordt besloten dat het beter is als zij niet stoppen met het gebruik van het slaapmiddel.

Alternatieven voor Temazepam

Gelukkig zijn er veel verschillende manieren om je slaap te verbeteren zonder gebruik te maken van slaapmiddelen. Een van deze middelen is Droomsap. Dit is een drankje dat je een tot twee uren voordat je gaat slapen in kunt nemen. Dit drankje bevat een natuurlijk alternatief voor Temazepam, genaamd withania.

Uit onderzoek is gebleken dat Withania de kwaliteit van slaap flink kan verhogen (bron). Door de toevoeging van 5-HTP, een van de natuurlijke voorlopers van serotonine, een rustgevende, lichaamseigen stof, ontstaat er een kalm gevoel. Ook Eschscholzia Californica, een ander belangrijk bestanddeel van Droomsap, heeft een positief effect op de nachtrust (bron), zeker wanneer gebruikt in combinatie met andere plantaardige stoffen.

Een ander belangrijk bestanddeel in Droomsap is het lichaamseigen slaaphormoon melatonine. Deze stof wordt door ons lichaam zelf aangemaakt om de slaap in te leiden. Dit middel kan veilig geconsumeerd worden zonder bijwerkingen (bron).

Is temazepam gevaarlijk?

Veel mensen gebruiken Temazepam als slaapmiddel. Het middel heeft veel verschillende bijwerkingen en is potentieel verslavend, en dus is Temazepam gevaarlijk. Gelukkig zijn er veel natuurlijke alternatieven op de markt die er ook voor zorgen dat je snel in slaap kunt vallen. Een voorbeeld hiervan is het middel Droomsap, dat verschillende plantenextracten bevat, aangevuld met lichaamseigen stoffen zoals melatonine en 5-HTP.

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

REVIEW OVERVIEW
Algehele Waardering
Previous articleHoe Gezond is Pangafilet?
Next articleArtichoke Slim Review
temazepam-gevaarlijkVeel mensen gebruiken Temazepam als slaapmiddel. Het middel heeft veel verschillende bijwerkingen en is potentieel verslavend, en dus is Temazepam gevaarlijk. Gelukkig zijn er veel natuurlijke alternatieven op de markt die er ook voor zorgen dat je snel in slaap kunt vallen. Een voorbeeld hiervan is het middel Droomsap, dat verschillende plantenextracten bevat, aangevuld met lichaamseigen stoffen zoals melatonine en 5-HTP.

Geen reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Ontvang Dagelijks

Gratis Gezonde Afslankrecepten

Gratis Recepten

15987