Tips om af te vallen zonder dieet

Eerder schreef mijn collega Marianne de eerste 50 tips om af te vallen. In dit artikel kun je nog 50 handige tips vinden die je helpen om (over)- gewicht te verliezen.

afslanktip 51

Wen jezelf een ritme aan dat helpt te vechten tegen je probleem. Leer op gezette tijden te slapen, bewegen (sport), eten en werken. Laat deze routine een hulp zijn, een steun, om zonder honger door de dag te komen.

afslanktip 52

Vermijd gelegenheden als café’s en bars tot je sterk genoeg denkt te zijn om de toespelingen over je afvallen aan te kunnen. Je moet ongetwijfeld vele drankjes afwijzen omdat je slechts ‘een watertje’ drinkt en je zult worden uitgemaakt voor ongezellig en spelbreker.

boterham-melk

afslanktip 53

Drink je toch alcohol, probeer dan eens lichtbier of een lichte cocktail (met veel soda of ijs). Drink bier uit een klein glas in plaats van uit een pul.

afslanktip 54

Ga je uit, ontloop dan zoutjes, chips en ander hartigs. Je krijgt er dorst van en je eet er snel te veel van. Je drinkt natuurlijk geen alcoholische drank voor het eten, om dan het vermogen in te schatten wat nog wel en wat niet meer kan worden gegeten.

Doe de Voedingstest Tips om af te vallen zonder dieet Voedingstest

Het is belangrijk om te weten of je op dit moment een correct voedingspatroon hebt. Start hier de gratis voedingstest. Wil je meer informatie over deze unieke voedingstest? Lees dan dit artikel.

afslanktip 55

Ga je met een groep uit en neemt men wijn voor de hele groep, dan neem je slechts een half glas en proeft daarvan kleine nipjes. Het legen van het glas heeft tot gevolg dat het weer gevuld wordt Van alle drankjes is gewoon bronwater toch nog het beste. Daarom is het raadzaam daarvan steeds een fles of karaf op tafel te hebben.

afslanktip 56

Soda en mineraalwater, één-calorie-drankjes en sinaasappel en tomatensap kun je in elke gelegenheid en op elk feestje krijgen. Om iets in de hand te hebben zijn deze drankjes aanbevolen omdat je lijkt te drinken en omdat er weinig calorieën in zitten.

afslanktip 57

Je eetgewoonte moet worden als in het Oudhollandse gezegde dat zegt: Eet ’s morgens als een keizer, ’s middags als een burger en ’s avonds als een bedelaar. Lukt het je niet ’s morgens (veel) te eten, sla dan het avondeten eens over, dan gaat het een stuk makkelijker. De grootte van je ontbijt kan ook gedurende een bepaalde tijd steeds toenemen. Een verdeling van calorieën ziet er dan uit als 40% – 30% – 30% over de dag verspreid. Dit alleen om te leren ’s morgens meer te eten.

afslanktip 58

Sla nooit een maaltijd over. Het is onrealistisch te denken dat je er komt met een hongergevoel. Eet alles wat binnen de grenzen van je dieet is toegestaan. Heb je problemen met je dieet, vraag dan of je diëtist(e) je een paar recepten kan geven of je op een andere manier kan helpen.

afslanktip 59

Het gevaar is dat je hierdoor makkelijker naar tussendoortjes grijpt. Niet alleen mis je dan veel noodzakelijke bouw en voedingsstoffen, maar je dieetplan komt er ook door in gevaar.

afslanktip 60

Vergewis je ervan dat er, buiten je normale voedingsmiddelen om, geen snel te bereiden hapjes in huis zijn. Als je voor een snack eerst een aantal handelingen moet verrichten om het te kunnen eten zal de trek ernaar minder zijn dan wanneer je even snel een zak open kunt maken.

afslanktip 61

Eet nooit staande of liggend of bed of op de bank.

afslanktip 62

Als je dan toch persé eens wil zondigen, zorg er dan voor dat er een gezinslid of vriend(in) bij is. Probeer dus niet stiekem te snoepen.

afslanktip 63

Verlaat de tafel als je klaar bent met je maaltijd. Ga niet naar de nog etende tafelgenoten zitten kijken.

afslanktip 64

Laat je tafelgenoten hun bord meteen na de maaltijd schoonmaken om je de kans te ontnemen nog even met een vinger door de jus te gaan. Het kan soms erg moeilijk zijn af te slanken.

afslanktip 65

Bewaar je voedsel in ondoorzichtige dozen en het liefst op een moeilijk of geheel niet zichtbare plaats. Zoals de bovenste schap van een kast of onder in de kelder. Je moet moeite doen voor een hap, weet je nog.

afslanktip 66

Koop geen snoep voor je familie want uiteindelijk eet je er zelf toch ook weer van mee. Hoe moeilijk het ook is, neem je kinderen niet mee naar een hamburger-, frites- of ijstent, omdat de kans dat je mee zult eten dan wel erg groot is. Tevens is het voor jezelf ook geen pretje al dat ‘gevreet’ om je heen.

afslanktip 67

Neem je kinderen niet mee wanneer je gaat winkelen, maar breng ze even bij de buren. Kinderen zullen, wanneer ze in een supermarkt zijn, je hoofd gek zeuren om allerhande snoep en zoetigheid. Houd je aan het lijstje dat je tevoren hebt gemaakt.

afslanktip 68

Probeer de sleur van je eten te doorbreken. Experimenteer eens met een grill of oven, probeer eens rauwe groenten of gepofte aardappels. Een salade kan ook al een heel andere wending aan je maaltijd geven, deze bevat, mits goed bereid, weinig calorieën en kan met talloze ingrediënten worden gemaakt.

afslanktip 69

Bereid je voor op je etentje door er van tevoren al aan te denken, bedenk wat je tegen de kelner zult zeggen over salades en toetjes en wat je bord wel en niet mag bevatten. Eet ondertussen een sneetje Malsovit of een Malsovit-maaltijdkoek met een glas water.

afslanktip 70

Sla voor de maaltijd het zogenaamde ‘aperitiefje’ over. Voor jou geen drank of toastjes en dus ook geen stokbrood met kruidenboter. Neem een glas mineraalwater en bij hoge uitzondering een droog toastje. Ben je in een restaurant en wil de ober iets op je bord leggen wat je niet wenst, hou dan je hand erboven (hiervoor moet je de ober tevoren in de gaten houden om alert te reageren).

afslanktip 71

Wees erg precies in het verwijderen van vetrandjes die aan je kip, rund- of varkensvlees zitten. Van gevogelte altijd het vel verwijderen voor je begint te eten.

afslanktip 72

Als je tijdens een zakendiner of -lunch ‘moet’ blijven eten, neem je natuurlijk telkens een andere groente op je bord. Vraag de kelner om extra groenten, deze zullen altijd snel kunnen worden aangevuld.

afslanktip 73

Neem bij je melkman of in de supermarkt altijd magere melkproducten in plaats van volle. Chocolademelk is een afrader maar karnemelk mag.

afslanktip 74

Een zogenaamd vruchtenschaaltje als toetje is goed als er vers fruit in is verwerkt. Vaak echter zal men er blikvruchten in doen die uit de siroop komen. Siroop is suiker in water opgelost, niet echt de beste keuze voor iemand die lijnt.

afslanktip 75

De woorden light, of calorie-arm zeggen op zich weinig over de inhoud en voedingswaarde van een product. Iets kan vetarm heten en kan vol zitten met suiker of lege calorieën.

afslanktip 76
Schrijf je dagelijkse belevenissen op in een eetdagboek. Beschrijf je maaltijden, wat je hebt gegeten, hoe of door wie ze zijn gemaakt, de mooie kanten van het afvallen maar ook de moeilijke dingen. Laat ook de diëtist(e) in je dagboek lezen zodat deze je tips of stimuli kan geven om je doel sneller of gemakkelijker te bereiken.

afslanktip 77

Je lichaam draait op voedsel, ben je te zwaar dan moet je gaan lopen. Laat de auto of fiets eens staan en wandel eens naar een vriend(in). Loop elke dag een blokje om of verken de omgeving van je woonplaats. Begin met kleine stukjes en maak hiervan steeds langere tochtjes.

afslanktip 78

Doe meer te voet is de stelregel. Iemand met overgewicht zal neigen naar minder bewegen. Wandelen is iets wat iedereen kan en wat men snel in eigen tempo kan opbouwen tot een acceptabel niveau. Slenteren is je eer natuurlijk te na. Vooruit met forse pas.

afslanktip 79

Probeer niet te verworden tot een ‘bankornament’ maar beweeg je wat meer door de kamer. Sta wat vaker op om iets voor een ander te halen en ga wat vaker verzitten. Zet als je naar de winkel gaat je auto niet op de stoep voor de deur maar in dat parkeerplekje wat verderop zodat je medemens die slecht ter been is geen hinder van je heeft. De boodschappenwagen breng je natuurlijk terug tot in de winkel.

afslanktip 80

Koop, draag en gebruik sportieve kleding. Het zit prettig en je kunt er makkelijker mee bewegen. Schaf deze kleding niet op de groei maar op de krimp aan!

afslanktip 81

Indien dit in je leefpatroon past, moet je vooral ook seksueel actief blijven. Liefde kan vele problemen wegnemen maar waar geen liefde is wordt deze vaak vergeten door eten. Ook de dikkeren onder ons kunnen een bevredigend sexleven genieten. Geeft het toch problemen dan kan een van de vele bureaus op dit terrein je verder helpen maar geef niet op.

afslanktip 82

Wees realistisch over het gewicht dat je per maand zult kunnen kwijt raken. Wees niet ongerust als er eens niets is verloren. Je hebt dan normaal gezonde spiergroei gehad of er is wat extra vocht in je lijf achter gebleven. Reken op maximaal twee of drie pond per week nadat de eerste ponden er af zijn gevlogen. Gebruik een suikervrije kauwgum als je aan het koken bent of knabbel aan een selderiestengel en kauw goed op de stukjes.

afslanktip 83

Las één keer in de week een junkdag in, eet alles waar je trek in hebt. Het is een beloning voor zes dagen lang je best doen en geeft je extra energie voor de volgende zes dagen.

afslanktip 84

Slaap voldoende!Wie voldoende nachtrust krijgt heeft meer energie. Energie die je er dus niet ‘bij’ hoeft te eten. Als je genoeg nachtrust krijgt maakt je lichaam leptine aan, het stofje wat je hersenen verteld dat je genoeg hebt gegeten. Slaap je slecht? Dan is er te weinig leptine aangemaakt en zul je de hele dag de neiging hebben om te snacken. Als de energie niet uit nachtrust kan komen, dan maar uit een Mars. Zo werken je hersenen!

afslanktip 85

Gebruik veel kruiden. Pikante specerijen als spaanse peper, cayennepeper en ginger versnellen het metabolisme. Geef de voorkeur aan deze specerijen om je maaltijden mee op smaak te brengen.

afslanktip 86

Klaar met eten? Poets direct je tanden om te voorkomen dat je toch nog iets ‘na-eet’. Met een tandpastasmaak in je mond smaakt niets meer lekker. Caloriearme pepermuntsnoepjes of middeltjes voor een frisse adem hebben dezelfde werking. Zuig op een snoepje zodra je lekkere trek voelt opkomen.

afslanktip 87

Eten geeft ons een fijn gevoel. Gebleken is dat mooie muziek hetzelfde gevoel teweeg kan brengen. Vervang je tussendoortjes daarom eens met je lievelingsmuziek.

afslanktip 88

Ben je rechtshandig? Eet dan eens met links (en omgekeerd) het gaat misschien wat langzamer, maar je bent bewuster aan het eten!

afslanktip 89

Voor nachtelijke ijskastkrakers: zet een glas karnemelk op je nachtkastje en leg wat fruit klaar. Ook is het aanbrengen van een alarmbel aan het koelkastlampje een ludieke manier om van je uitstapje af te komen omdat je nu je medebewoners wekt als de koelkast open gaat en dat vindt men vaak niet prettig.

afslanktip 90

Kunt u borduren, werk dan na een begane zonde aan een spreuk: ‘Een minuut in de mond een uur in de maag, de rest van uw leven op uw heupen’ (buik) of ‘Van eten krijg ik het op mijn heupen’ of ‘Bezint eer gij begint’ (voor in de koelkast) kun je niet handwerken schrijf deze spreuken dan met koeienletters op borden. Zet dit bord op een duidelijke plaats in huis.

afslanktip 91

Zoek een medeafvaller om je lot mee te delen. Probeer elke dag met deze persoon te praten over de dingen die je bezig houden. Bemoedig elkaar en houd elkaars vorderingen in de gaten. Is er niemand die je probleem met je kan delen bezoek dan een social netwerk of een website zoals vetvrij.com. Vertel ook hier dat je aan het afvallen bent en zoek steun.

afslanktip 92

Ontloop moedeloze, teleurgestelde en negatieve mensen die met diëten nooit dat hebben kunnen bereiken wat je van plan bent. Denk positief, leef volledig maar eet met mate. Je komt er wel ook al lukte het een ander niet.

afslanktip 93

Denk niet alleen positief maar denk ook dun. Stel uzelf een doel dat de moeite waard is. Koop voor jezelf een prachtig kledingstuk in die maat die je als einddoel in zicht hebt. Zo kun je het einde vanzelf zien naderen.

afslanktip 94

Wees vastberaden en assertief. Assertief wil niet zeggen agressief maar het is recht op de man af zeggen wat je wilt zonder schofferen.

afslanktip 95

Laat bij elke maaltijd iets op je bord achter, een hapje of stukje laten liggen geeft je het gevoel dat je zelfs met nog minder toe kunt. Er is geen grotere zonde dan meer te eten dan je van plan was, omdat je dat restje niet kon laten staan. Haal jezelf over zo te denken.

afslanktip 96

Portie indeling begint in de winkel. Laat je groenten in afgemeten porties verpakken door je groenteman. Laat je vlees in de, volgens jou, enige, juiste hoeveelheden snijden bij de slager. Neem daar ook mager vlees in plaats van de koopjes. Je bent duurder uit maar hebt er wel een smakelijker en calorie-armer stukje vlees aan. (75 gr. duurmagervlees, kost hetzelfde als 150 gr. goedkoop vet vlees.)

afslanktip 97

Je mag niet toegeven aan het verlangen om met vochtafdrijvers of heel sterke laxeermiddelen, even snel, een paar kilo af te vallen. Deze zaken zijn zeer slecht voor je ingewanden en ze leggen soms zelfs je darmen stil, waardoor je voedsel, zonder dat er iets van is opgenomen in het bloed, je lichaam verlaat. Je moet proberen af te slanken en gezond te blijven. Met zo’n zes tot zeven sneetjes Malsovit krijg je genoeg vezels binnen om je darmen goed te laten werken. Ook wandelen helpt bij darmproblemen. Vreemd genoeg zijn er weinig wandelaars die last van maag- of darmproblemen hebben.

afslanktip 98

Verwacht geen wonderen van jezelf of van de door jou gebruikte methode. Het vergt hard werken en veel bloed, zweet en tranen om iets slanker te worden. Zowel je gewoonten, je denken, je eetpatroon als je sportactiviteiten moeten veranderen om enig effect te hebben (anders is uw poging van begin af vergeefs). Hoe langzamer het gaat, hoe beter je jezelf voelt en hoe langer het VET wegblijft.

afslanktip 99

Zie dit hele afvalverhaal als een cursus. Je leert jezelf afvallen. Je leert een vak en er mag niets verkeerd aangeleerd worden. Wees niet te streng voor jezelf. Zie eens zaken door de vingers wanneer de zonde binnen het acceptabele bleef. Verwacht moeilijkheden onderweg, ze zullen zeker komen, dus wees voorbereid. Verander een heleboel kleine dingetjes in je leven maar blijf jezelf.

afslanktip 100

De laatste tip die ik je geef is dat elke persoon die voedsel aanbiedt met wantrouwen bejegend moet worden. Saboteurs en overvoerders kunnen het een afvallende erg moeilijk maken. Ga ze uit de weg. Vertrouw in het begin niemand tot je je pappenheimers kent. Een beetje paranoïde gedrag kan niet schaden maar kan wel een hoop moeite besparen. Lees deze honderd tips door net als de andere informatie en werk met het doel de baas over uw lichaam te worden. Ik wens je veel sterkte in het bereiken van je doel: een slank(er) lichaam en een gezondere eetlust.

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in