5 Tips om de Verleiding te Weerstaan

Afvallen? Weersta de Verleiding

Lijnen, afvallen, nieuwe leefwijze… iedereen wil graag wat veranderen. Op de tv zijn de programma’s weer helemaal in en dat motiveert de “thuis zitters” vaak om ook weer eens actie te ondernemen want samen sta je sterk toch

Niet Realistisch

Toch zijn de meeste programma’s niet realistisch. Bij The Biggest Loser zitten ze intern in een klooster weg van de dagelijkse verleiding. Dan is het ook logisch dat ze zo knallen met de kilo’s. Operatie NL fit staat dichtbij de realiteit. Natuurlijk de “drive” van de aanvoerders dat ze op tv komen, maar ze krijgen een boek aangereikt met de nodige informatie en moeten het zelf doen. De kilo’s die zij verliezen vind ik realistischer en ook na het programma hebben ze de juiste handvatten verder te gaan. Ook zie je dat er geworsteld wordt met de vele verleidingen om ons heen want ook dat hoort bij het dagelijkse leven.

verleiding

Op elke hoek is namelijk wel iets te zien of ruiken wat bij het afvalproces “verboden” is. Ook hier kun je verschillende theorieën op los laten. De ene methode laat je niets zondigen en de andere zegt dat je alles mag eten. Ikzelf probeer mensen een gezond leef- en denkpatroon aan te leren door hun de juiste keuzes te laten maken en ook de verleidingen in te passen. In de eerste 3 weken moeten ze eerst kennis maken met hun nieuwe dagritme en daarna worden de verleidingen ingepast in hun levensstijl en je merkt dat de behoefte dan een stuk minder wordt, want het is niet meer verboden. Dat probeer ik te bereiken: mijn methode is geen dieet maar gezonde voeding aan de hand van de juiste keuzes.

Tips om de verleiding te weerstaan

Om de eerste paar weken van een nieuwe leefstijl goed door te komen, zal ik een aantal tips aanreiken die je (hopelijk) de eerste periode helpen om de verleidingen te beperken.

Tip 1: Plan je Dag

Plan je dag de dag van te voren goed in en zorg voor een goed ritme. Weet je dat er getrakteerd wordt, zorg dan dat je zelf voldoende bij je hebt om niet in de verleiding te komen dat slagroomgebak te nemen. Realiseer je eens hoe lang je hiervoor moet hardlopen. Ga niet zitten mokken omdat je niet mee mag doen, zodra je je nieuwe voedingspatroon in je dagelijks ritme hebt zitten mag je best eens kiezen om wel mee te doen; jouw tijd komt wel (lees: ik kies gezond want ik wil me goed voelen).

Tip 2: Negeer goed bedoelde adviezen

Laat je niet verleiden door je omgeving en volg je eigen gevoel. Als je begint aan een nieuw leefpatroon is iedereen ineens diëtiste en weet iedereen overal alles van. Je kunt iedereen aanhoren maar filter er de voor jou juiste keuzes uit. Overal zit wel een kern van waarheid in maar iedereen is anders. Jij moet jezelf goed voelen bij de keuze die je maakt. Dus als iemand tegen je zegt “och kom op dat ene koekje kan geen kwaad“ en je staat er zelf niet achter laat het dan staan en negeer de commentaren en denk eraan dat jij goed voor jezelf zorgt en wilt blijven doen en zelf bepaalt wanneer je wat wilt eten.

Tip 3: Kies Bewust

Krijg je zin in iets “verkeerds“ denk dat eens na of je er wel echt zin in hebt en vaak kom je dan tot de conclusie dat het een gewoonte is of een “leeg“ moment. Zoek dan afleiding en ga wat doen bijvoorbeeld opruimen of ga sporten. Vaak is de drang dan over. Als je eenmaal je nieuwe levensstijl onder de knie hebt kun je best een keertje toegeven maar ook hier geldt: bewust kiezen!

[quote_box_right]In mijn werkboek “stop met lijnen en begin met gezond leven”. leer je nicole2 gedurende 15 weken hoe je gezond kunt eten zonder te lijnen. Het is een uitgebreid werkboek waarin je ook actief bezig bent met opdrachten en zo inzicht gaat krijgen in je eigen eetgedrag. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: ontbijt, lunch, diner, weekmenu, etiketten lezen, mindsetting, toevoegingen, recepten en een unieke special over hardlopen.[/quote_box_right]

Tip 4: Weersta de Supermarkt

Verleiding in de supermarkt. De winkels proberen tegenwoordig op de reukzin in te spelen en sproeien geuren door de winkels van vers gebak en brood en lokken je hiermee tot verkeerde aankopen. Probeer stevig in je schoenen te staan en denk eraan dat de geur echt nep is en laat je niet verleiden! Maak van te voren een boodschappenlijstje en wijk hier niet vanaf. Zorg ook dat je niet met een lege maag de winkel in gaat. Wil je jezelf nog meer uitdagen loop dan met een mandje dat is sneller vol en zwaar, zo verbrand je extra calorieën onder het boodschappen doen en koop je ook niet teveel. Ik kan begrijpen dat je zo af en toe wel echt zin hebt in iets lekkers. Plan dat dan ook in en dan kun je je lievelingsproduct kopen en ervan met mate genieten. Ikzelf kan niet van die heerlijke ketlle chips afblijven die koop ik dan ook maar heel af en toe.

Tip 5: Drink Voldoende

Blijf genoeg drinken door de dag heen en mijd de light producten en frisdranken. Zorg dat je overal een flesje water bij de hand hebt (thuis, werk, auto etc.). Al eens gewoon heet water geprobeerd zonder theezakje? Probeer het eens en het is ook nog eens goed voor je stoelgang! Drink minstens 1 ½ tot 2 liter water per dag.

Ik hoop dat ik je met deze tips kan motiveren je nieuwe levensstijl aan te houden en de juiste keuzes te maken. Realiseer je ook dat als je eens een foutje maakt dit niet het einde van de wereld is en dat je denkt “dat het allemaal voor niets is geweest“. Herken de situatie waarom je dat foutje hebt gemaakt zodat je de volgende keer op je hoede bent. Pak de draad weer op (niet “maandag begin ik opnieuw”) en laat de moed niet zakken. Alleen jijzelf kan zorgen voor je eigen gezonde leefstijl!

Groetjes,

nicole

2 Reacties

  1. Dank je wel voor alle nuttige tips. Zo leuk om te lezen. Ik ben dans en bewegingsdocente. Op dit moment volg ik een studie voedingsdeskundige. Ook een manicure opleiding en andere Beauty workshops. Lijkt me zo leuk om dit te combineren. Nu lees ik dat jij en je moeder dit ook doen, echt superleuk! Ik vind het zo moeilijk de laatste tijd om voeding naar waarde in te schatten. je mag geen gluten, melk is niet goed, vlees niet. In sommige bio producten worden weer verkeerde stoffen gevonden. In welke pannen mag je nu wel en niet bakken en met welke olie. Heb jij dat ook?

  2. Heerlijk om te lezen. Heel realistisch, even geen dwang, maar gewoon praktisch. Vooral “plan de dag” is iets wat voor mij heel goed werkt.
    ;-D

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in